ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Κιτρικό οξύ: Ένα ΑΗΑ με μοναδικές ιδιότητες και ευεργετικά οφέλη για το δέρμα


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

19 Μαΐου 2024

Κιτρικό οξύ: Ένα ΑΗΑ με μοναδικές ιδιότητες και ευεργετικά οφέλη για το δέρμα
IG @gabriellearaujoc
To ΑΗΑ που αξίζει την προσοχή μας

Στο skincare, το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, υπάρχει όμως ένα άλλο AHA που αξίζει εξίσου την προσοχή μας. Αναφέρομαι στο κιτρικό οξύ, το οποίο έχει μοναδικές ιδιότητες και ευεργετικά οφέλη για το δέρμα, γεγονός που το ξεχωρίζει από άλλα οξέα.

Το κιτρικό οξύ είναι ένας τύπος άλφα-υδροξυοξέος που εξάγεται από εσπεριδοειδή όπως λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ, καθώς και από άλλα φρούτα όπως τα μούρα. Είναι επίσης ένα κοινό συστατικό συνθέσεων, όχι μόνο σε καλλυντικές φόρμουλες περιποίησης δέρματος, αλλά και σε τρόφιμα και οικιακά καθαριστικά, καθώς χρησιμοποιείται ακόμη και ως συντηρητικό.

Τα οφέλη του κιτρικού οξέος για το δέρμα

Jenny.Gr
IG @gabriellearaujoc

Δρα ως χημικό απολεπιστικό: Όλα τα άλφα-υδροξυοξέα, συμπεριλαμβανομένου του κιτρικού οξέος, λειτουργούν βοηθώντας στη διάλυση της «κόλλας» που κρατά τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος. Προάγοντας τον κυτταρικό κύκλο και βοηθώντας αυτά τα νεκρά κύτταρα να απομακρυνθούν, βοηθά στην απόφραξη των πόρων , στην εξομάλυνση του τόνου του δέρματος και στη βελτίωση της συνολικής υφής του.

Είναι εύκολα ανεκτό: Αυτό που διαχωρίζει περισσότερο το κιτρικό οξύ από άλλα AHA είναι το μοριακό του μέγεθος: Τα μόρια του κιτρικού οξέος είναι μεγαλύτερα από αυτά του γλυκολικού οξέος, το οποίο είναι το μικρότερο από όλα τα AHA, αλλά είναι επίσης μεγαλύτερα από το γαλακτικό οξύ, το πυροσταφυλικό οξύ και τρυγικό οξύ. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για το δέρμα να απορροφήσει το κιτρικό οξύ, γεγονός που το καθιστά πιο αδύναμο και λιγότερο ισχυρό. Αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να είναι πολύ πιο ανεκτό από τους πιο ευαίσθητους τύπους δέρματος.

Jenny.Gr
IG @gabriellearaujoc

Έχει στυπτικές ιδιότητες: Το κιτρικό οξύ είναι ένα φυσικό στυπτικό, που βοηθά να ρυθμιστεί η περίσσεια έκκριση λιπαρότητας και αφήνει το δέρμα να αισθάνεται άνετο και καθαρό.

Περιέχει προστατευτικά αντιοξειδωτικά: Το κιτρικό οξύ είναι μοναδικό σε σύγκριση με άλλα οξέα επειδή έχει επίσης αντιοξειδωτικά οφέλη. Εξωτερικοί επιθετικοί παράγοντες, όπως η βλάβη από τον ήλιο, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή στα κύτταρα του δέρματος. Τα αντιοξειδωτικά, όπως το κιτρικό οξύ, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτού του οξειδωτικού στρες για να αποκαλύψει το δέρμα πιο λαμπερό.

Βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων pH του δέρματος: Με φυσικό pH περίπου 2, το κιτρικό οξύ είναι ένας εξαιρετικός εξισορροπητής του pH. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Η διατήρηση του pH του δέρματος από το να γίνει πολύ αλκαλικό βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του δερματικού φραγμού. Ένας φραγμός του δέρματος που λειτουργεί καλά είναι η αρχή ενός υγιούς, όμορφου δέρματος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.