UPDATE #NOW

Έρευνα: Η φυτική διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων


JTeam

16 Μαΐου 2024

Έρευνα: Η φυτική διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων
Unsplash/Alexandra Andersson
Στην έρευνα αναλύθηκαν αποτελέσματα από σχεδόν 50 μελέτες από το 2000 έως το 2023

Τα οφέλη της φυτικής διατροφής αναδεικνύει νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, σημειώνοντας πως κάθε διατροφή που περιορίζει τις τροφές που προέρχονται από ζώα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών λειτουργεί θετικά στη συνολική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (γαστρεντερικού καρκίνου, καρκίνου του προστάτη) και καρδιακών παθήσεων.

Στην έρευνα, αναλύθηκαν αποτελέσματα από σχεδόν 50 μελέτες από το 2000 έως το 2023. Οι μελέτες, εξέτασαν τις επιπτώσεις στην υγεία είτε της vegetarian δίαιτας είτε της vegan, και η τελική ανάλυση έδειξε ότι συνολικά η φυτική διατροφή έχει σημαντική συσχέτιση με την καλύτερη κατάσταση της υγείας, σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιομεταβολικά νοσήματα, καρκίνο και θνησιμότητα, όπως η αρτηριακή πίεση, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ο δείκτης μάζας σώματος.

«Αυτή η έρευνα δείχνει, γενικά, ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να είναι ωφέλιμη και το να γίνουν μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο Μάθιου Λάντρι, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Δεν χρειάζεται να γίνετε εντελώς vegan για να δείτε μερικά από αυτά τα οφέλη. Ακόμα και το να μειωθεί για μια ή δύο ημέρες την εβδομάδα η κατανάλωση με ζωικών τροφών μπορεί να έχει οφέλη με την πάροδο του χρόνου».

Jenny.Gr
Unsplash/Nina Steffens

Από την πλευρά του, ο Δρ. Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση τα επίπεδα υγιεινής διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τα τρόφιμα που τρώει. «Μια χορτοφαγική διατροφή θα μπορούσε να βασίζεται κυρίως σε επεξεργασμένα άμυλα και ζάχαρη, τα οποία θεωρούμε ότι είναι το χειρότερο διατροφικό μοτίβο».

Φυσικά, δεν είναι μόνο η διατροφή που επηρεάζει τη συνολική υγεία, αλλά και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων, σημείωσε στο CNN, o Δρ. Ντέιβιντ Κάτζ. «Αυτό που αποδίδεται στη διατροφή, μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε άλλες πρακτικές του τρόπου ζωής», τόνισε.