CELEBRITIES

Η επανάσταση του Holywood εναντίον του Trump πληγώνει την αχίλλειο πτέρνα του


Χριστίνα Κατσαντώνη

30 Ιανουαρίου 2017

abaca-580200-326.jpg

Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν οι απονομές των βραβείων Producer's Guild Awards και Screen Actors Guild Awards. Κεντρικός άξονας και των δύο, οι ένθερμες, παθιασμένες και δυναμικές ομιλίες σταρ πρώτης γραμμής εναντίον του Trump και της απαγόρευσης που εφάρμοσε.

Ο Donald Trump είαι ο νέος super κακός του Hollywood” γράφει το Vanity Fair σχολιάζοντας όσα έγιναν στα Producer's Guild Awards, όπου η ομιλία του John Legend έδωσε το στίγμα: “Ειδικά σήμερα, θέλω να απορρίψω το όραμα Trump και να επιβεβαιώσω ότι η Αμερική πρέπει να είναι καλύτερη από αυτό”.

Εξίσου μαζικό και παθιασμένο ήταν το κλίμα εναντίον του Trump και στα SAG Awards, όπου όλοι είχαν να προσθέσουν κάτι στον αγώνα εναντίον της πολιτικής του νέου Προέδρου: από τον πρωταγωνιστή του Big Bang Theory, Simon Helberg και τη σύζυγό του, Jocelyn Towne (που εμφανίστηκαν στο κόκκινο χαλί φέροντας το μήνυμα “οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι – αφήστε τους να μπουν”), μέχρι τον Ashton Kutcher (ο οποίος έστειλε μήνυμα συμπαράστασης σε όσους κρατούνται στα αεροδρόμια: “είσαστε κομμάτι μας, σας αγαπάμε και σας καλωσορίζουμε”) την Julia Louis-Dreyfus (η οποία παρέλαβε το βραβείο της τονίζοντας ότι ειναι κόρη μετανάστη και ότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε κάποιον μόνο με κριτήριο το πού έχει γεννηθεί και σε ποια θρησκεία πιστεύει), τον Bryan Cranston, το καστ της σειράς Orange is the new black”, τον Mahershala Ali, τη Sarah Paulson, τον εκπρόσωπο και πρωταγωνιστή της σειράς Stranger things”, David Harbour.

Σε αυτόν ανήκει και η ομιλία που τα αμερικανικά μέσα σήμερα χαρακτηρίζουν ως το πιο ισχυρό, σαφέστατα και επαναστατικό, μήνυμα της βραδιάς: “Θα δώσουμε καταφύγιο σε περιθωριακούς και άστεγους. Θα καταρρίψουμε τα ψέματα. Θα κυνηγήσουμε τους δαίμονες. Και όταν αντιμετωπίζουμε την υποκρισία και τη βία συγκεκριμένων ατόμων και θεσμών, όπως ο Jim Hopper” (ο χαρακτήρας που υποδύεται στη σειρά) “θα δώσουμε γροθιά στο πρόσωπο όσων επιχειρούν να καταστρέψουν τον αδύναμο, τον περιθωριοποιημένο, αυτόν που δεν έχει δικαιώματα. Και θα το κάνουμε με ψυχή, καρδιά και ευχαρίστηση...”.

Η αρνητική στάση του Holywood απέναντι στον Trump, βέβαια, δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Την αντιμετώπισε σε όλο το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας κι αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, προφανώς δεν του στοίχισε, πιθανόν και να τον ευνόησε. Πριν από τις εκλογές, όμως, η απόρριψη του Trump ισοδυναμούσε με έγκριση της Hilary Clinton και η στήριξη των ισχυρών και διάσημων της σόουμπιζ υπέρ της, ευνόησε μια ενστικτώδη συστράτευση των κοινών θνητών υπέρ του αντιπάλου της, ο οποίος αποκήρυξε το star system, θέτοντας ως προτεραιότητα τους απλούς Αμερικανούς.

Μόνο που η προεκλογική περίοδος τελείωσε κι αυτή τη στιγμή απέναντι στον Trump δεν είναι η σύζυγος πρώην προέδρου, Hilary, αλλά τα πρόσωπα δημιουργών όπως ο Ιρανός σκηνοθέτης, Asghar Farhadi (ήδη βραβευμένος με Oscar για την ταινία του “Ένας χωρισμός” και υποψήφιος ξανά φέτος για την ταινία, “Ο εμποράκος”), ο οποίος απέρριψε την προοπτική να γίνει μια εξαίρεση για την περίπτωσή του -ύστερα από πιέσεις της Ακαδημίας- ώστε να παραστεί στην απονομή των Oscar: “Ακόμα κι αν γίνει εξαίρεση για το ταξίδι μου, η παρουσία μου στις ΗΠΑ συνοδεύεται από τόσα “αν” και “όμως”, που δεν μπορώ να τη δεχτώ”.

Αυτόν και όχι τη Hilary, στηρίζει σήμερα η αφρόκρεμα του Holywood αλλά και των celebrities με τους εκατομμύρια followers (στην “επανάσταση” εναντίον του Trump συμμετέχουν με tweets και η Kim Kardashian και η Rihanna).

Κι εδώ είναι που η κόντρα αρχίζει να γίνεται επώδυνη για τον νέο Πρόεδρο, ο οποίος πάνω και από πολιτικός ή επιχειρηματίας είναι ένας celebrity κι έχει στηρίξει το brand του στην δημόσια εικόνα που δημιούργησε ως κριτής σε ένα ριάλιτι τηλεοπτικό σόου.

Πριν ακόμα εμπλακεί με την πολιτική, ήταν διάσημος χάρις σε ένα προφίλ, το οποίο χτίστηκε με κλασικές πρακτικές celebrity: με συνεντεύξεις κι εξώφυλλα σε περιοδικά, με κόντρες με άλλους celebrities όπως η Rosie O’Donnell και με σταθερό, συχνό κι αυτόκλητο σχολιασμό επί του celebrity gossip (από την περιφέρεια της Kardashian μέχρι τη σχέση της Kristen Stewart με τον Robert Pattinson, τον οποίο συμβούλευε δημοσίως με πάθος να την παρατήσει).

donald-trump

Αλλά κι από τότε που ασχολήθηκε με την πολιτική, δεν σταμάτησε να αξιοποιεί το προφίλ του ως celebrity, να σχολιάζει την τηλεθέαση του αντικαταστάτη του στο Celebrity Apprentice”, Arnold Schwarzenegger και να δίνει συνεντεύξεις που πρόβαλαν περισσότερο τη δημόσια εικόνα του ως νικητή (σαν να επρόκειτο για άλλο ένα επεισόδιο ενός ριάλιτι).

Κι όπως αναφέρει άρθρο της Anne Helen Petersen στο Buzzfeed “παρατηρώντας τον Trump ως celebrity, καταλαβαίνεις ότι όσα διαμορφώνουν τη δημόσια εικόνα του -τα tabloids, οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις, το twitter, οι παπαράτσι φωτογραφίες, τα μαλλιά του- αποτελούν το ευάλωτο σημείο του”.

Γι' αυτό η συνεχιζόμενη, σταθερή πια αντίδραση του Holywood εναντίον του, αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Σίγουρα, δεν προηγείται των αντιδράσεων εκατομμυρίων πολιτών -ούτε και θα έπρεπε- όμως εν αναμονή της βραδιάς της απονομής των 'Οσκαρ -που κατά παράδοση ευνοούν τις πολιτικές τοποθετήσεις και που απευθύνονται σε κοινό μεγαλύτερο από αυτό που παρακολούθησε την ορκωμοσία του νέου Προέδρου- η απόρριψη του Donald Trump από το star system φαίνεται πως σήμερα πια έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο και σαν μια γροθιά στο πρόσωπο από την ελίτ των celebrities τον “πονά” περισσότερο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.