CELEBRITIES

Η βασίλισσα Ελισάβετ II έγινε 94 - Η πορεία προς τον θρόνο, η αγάπη για τα ζώα και η επίσκεψη στην Ελλάδα


21 Απριλίου 2020

Η βασίλισσα Ελισάβετ II έγινε 94 - Η πορεία προς τον θρόνο, η αγάπη για τα ζώα και η επίσκεψη στην Ελλάδα

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' της Αγγλίας σήμερα γίνεται 94 χρονών. Ανέβηκε στον θρόνο το 1952 και αποτελεί τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και τη μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία.

Η Ελισάβετ είναι το πρώτο παιδί του Πρίγκιπα Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄), και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσα Ελισάβετ). Ο πατέρας της ήταν ο δεύτερος γιος του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βασίλισσας Μαίρης.

jenny.gr

Πήρε το όνομα Ελισάβετ, προς τιμήν της μητέρας της, Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της Γεωργίου Ε΄ και Μαίρη προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της. Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, η στενή της οικογένεια συνήθιζε να την φωνάζει Λίλιμπετ.

Η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα, είναι η μοναδική αδερφή της Ελισάβετ, και γεννήθηκε τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη. Οι δύο πριγκίπισσες έλαβαν εκπαίδευση κατ' οίκον, υπό την επίβλεψη της μητέρας τους και της γκουβερνάντας τους.

Η αγάπη της για τα άλογα και τα σκυλιά από μικρή ηλικία μέχρι και σήμερα είναι γνωστή, και μπορούμε να φανταστούμε την χαρά της όταν σαν παιδί ακόμα, έλαβε δώρο το πρώτο της πόνι σε ηλικία 4 ετών. Το όνομά της ήταν Πέτζι.

jenny.gr

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του παππού της, η Ελισάβετ ήταν η τρίτη στη σειρά της διαδοχής στον θρόνο μετά από τον θείο της Εδουάρδο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της Αλβέρτο, Δούκα της Υόρκης.

Μολονότι η γέννησή της, δημιούργησε δημόσιο ενδιαφέρον, δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα, καθώς ο θείος της ήταν νέος και πολλοί υπέθεταν ότι θα παντρευόταν και θα αποκτούσε παιδιά.

Το 1936, όταν ο παππούς της Γεώργιος Ε΄ πέθανε και ο θείος της τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Η΄, η Ελισάβετ πέρασε στη δεύτερη θέση στη γραμμή της διαδοχής, καθώς ο πατέρας της βρισκόταν στην πρώτη θέση.

jenny.gr

Αργότερα τον ίδιο χρόνο ο Εδουάρδος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, μετά την κρίση που θα ξεσπάσει ύστερα από πρόταση γάμου που έκανε στην διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον. Κατά συνέπεια, ο πατέρας της Ελισάβετ έγινε βασιλιάς, και εκείνη έγινε διάδοχος του θρόνου. Αν οι γονείς της αποκτούσαν έναν γιο, κάτι που δεν έγινε, η Ελισάβετ θα έχανε την πρώτη θέση της διαδοχής.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι δύο μικρές πριγκίπισσες εγκαταστάθηκαν στο Κάστρο Ουίνδσορ, όπου και πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος των επόμενων πέντε ετών του πολέμου. Το 1943, σε ηλικία 16 ετών, η Ελισάβετ πραγματοποίησε την πρώτη της δημόσια εμφάνισή, σε μια επίσκεψη στους φρουρούς Γρεναδιέρους, στους οποίους είχε διοριστεί συνταγματάρχης το προηγούμενο έτος.

Καθώς πλησίαζαν τα 18α γενέθλιά της, η Ελισάβετ έγινε μέλος του Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση ανικανότητας ή απουσίας του πατέρα της στο εξωτερικό μπορούσε να αναλάβει επίσημα καθήκοντα. Τον Φεβρουάριο του 1945 εντάχθηκε στη βοηθητική υπηρεσία γυναικών, ως επίτιμη ανθυπολοχαγός. Εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός και προήχθη πέντε μήνες αργότερα σε επίτιμη λοχαγός.

jenny.gr

Η Ελισάβετ συνάντησε τον μελλοντικό σύζυγό της, Πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, το 1934 και το 1937. Οι δυο τους μάλιστα είναι δεύτερα ξαδέρφια μέσω της συγγένειάς τους με τον Βασιλιά Χριστιανό Θ΄ της Δανίας, αλλά και τρίτα ξαδέρφια μέσω της συγγένειάς τους με τη Βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά από μία άλλη συνάντηση στο Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο στο Ντάρτμουθ τον Ιούλιο του 1939, η Ελισάβετ, αν και μόλις 13 ετών, δήλωσε ότι είχε ερωτευτεί τον Φίλιππο, ενώ έπειτα ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν επιστολές, κάτι που συνεχίστηκε για τα επόμενα επτά έτη. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 9 Ιουλίου 1947.

Αρχικά η οικογένειά της ήταν αρνητική σε αυτό τον γάμο, καθώς ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα και είχε αδερφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Πριν από τον γάμο, ο Φίλιππος αποποιήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους ευγενείας που κατείχε, προσηλυτίστηκε στον αγγλικανισμό από την ορθοδοξία και υιοθέτησε τον τίτλο Υπολοχαγός Φίλιπ Μαουντμπάτεν, λαμβάνοντας έτσι το επώνυμο της βρετανικής οικογένειας της μητέρας του. Λίγο πριν από τον γάμο, πήρε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου και την προσφώνηση Αυτού Βασιλική Υψηλότητα.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Έλαβαν 2.500 γαμήλια δώρα και 10.000 τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο. Επειδή η Βρετανία δεν είχε ακόμη ανακάμψει πλήρως από την καταστροφή του πολέμου, η Ελισάβετ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν κουπόνια για να αγοραστούν τα υλικά για το νυφικό της, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Νόρμαν Χάρτνελ. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, την Άννα, τον Πρίγκιπα Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης,τον Πρίγκιπα Εδουάρδο, Κόμη του Ουέσσεξ.

jenny.gr

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και ενώ η Ελισάβετ βρισκόταν για περιοδεία στην Κένυα, διαδόθηκε η είδηση για τον θάνατο του Βασιλιά. Λίγο αργότερα ανακηρύχτηκε βασίλισσα, ενώ πλέον η επίσημη κατοικία της θα ήταν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Στις 2 Ιουνίου 1953, σε τελετή που έγινε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, έγινε η ενθρόνιση, η οποία ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Μία από τις πιο ιστορικές στιγμές που συγκλόνισαν την βασιλική οικογένεια, η οποία γινόταν ολοένα και πιο αγαπητή από τον Τύπο, ήταν τον Δεκέμβριο του 1992, όταν  ο Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας και η σύζυγός του, Diana, χωρίζουν, χωρίς να πάρουν διαζύγιο επί του παρόντος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι δημόσιες αποκαλύψεις σχετικά με τον γάμο του Καρόλου και της Diana συνεχίστηκαν.

jenny.gr

Στα τέλη του Δεκεμβρίου του 1995, σε συνεννόηση με τον σύζυγό της, τον πρωθυπουργό, τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και τον προσωπικό της γραμματέα, η Eλισάβετ έδωσε στον Κάρολο και την Diana την άδειά της για την έκδοση διαζυγίου. Έναν χρόνο μετά την έκδοση του διαζυγίου, το οποίο βγήκε το 1996, η Diana σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997.

Δεδομένου ότι η Ελισάβετ δίνει σπάνια συνεντεύξεις, λίγα είναι γνωστά για τα προσωπικά της αισθήματα. Ως συνταγματική μονάρχης, δεν έχει εκφράσει προσωπικές πολιτικές απόψεις σε κάποιο δημόσιο χώρο. Θεωρείται ότι φέρει μια βαθιά αίσθηση των θρησκευτικών και των πολιτικών της καθηκόντων, ενώ λαμβάνει υπόψη της με σοβαρότητα τον όρκο που έδωσε κατά τη στέψη της.

Σε δημόσιες εμφανίσεις της, η Ελισάβετ προτιμά να φοράει κυρίως μονοχρώμα ταγιέρ και διακοσμημένα καπέλα, τα οποία της επιτρέπουν να γίνεται εύκολα ορατή από το πλήθος. Αν και η βασίλισσα Ελισάβετ έχει επισκεφθεί 200 χώρες σε όλο τον κόσμο, δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα από τότε που έγινε Βασίλισσα. Η μοναδική φορά που επισκέφθηκε τη χώρα μας ήταν τον Δεκέμβριο του 1950, ως πριγκίπισσα Ελισάβετ, διάδοχος του θρόνου, όπου αποδέχτηκε την πρόσκληση του ελληνικού βασιλικού ζεύγους για μια ιδιωτική επίσκεψη. Μετά από δύο χρόνια ο πατέρας της πέθανε και αφού τον διαδέχθηκε, δεν επισκέφθηκε ξανά την Ελλάδα. 

«Δεν γίνεται να βρίσκεται κανείς στην Αθήνα για πρώτη φορά και να μην αισθάνεται συγκίνηση όταν αναλογίζεται ότι η ένδοξη αυτή πόλη έχει σημαίνουσα θέση στην ιστορία του κόσμου», ανέφερε τότε η πριγκίπισσα στον λόγο της, ευχαριστώντας για την υποδοχή και τα δώρα.

Η πρόσφατη ανακοίνωση στις 8 Ιανουαρίου 2020 μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Πρίγκιπα Harry και της συζύγου του, Meghan, ότι σκοπεύουν να αποποιηθούν τον ρόλο των ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας, απασχόλησε ιδιαίτερα τη βασίλισσα.

jenny.gr

Kαθώς η βασίλισσα Ελισάβετ είναι 94 ετών, ολόκληρο το κράτος είναι προετοιμασμένο για τον επικείμενο θάνατο της. Ο θάνατός της θα προκαλέσει τεράστια συζήτηση για τη διαδοχή του θρόνου, ενώ πολλοί θεωρούν ότι η κηδεία της θα αποτελέσει ίσως τη σημαντικότερη του 21ου αιώνα. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.