COOL GREECE

Εκδρομή στο βουνό: 5 καταφύγια στην Ελλάδα για αναζωογονητικές εμπειρίες


Ερασμία Αρβανιτά

25 Φεβρουαρίου 2024

Εκδρομή στο βουνό: 5 καταφύγια στην Ελλάδα για αναζωογονητικές εμπειρίες
Unsplash/ Alexandros Giannakakis
Σε αυτά τα μαγευτικά καταφύγια, η επαφή με τη φύση είναι λυτρωτική

Στην Ελλάδα υπάρχουν 166 καταφύγια, μερικά εκ των οποίων λειτουργούν μόνο ως ορειβατικά καταφύγια/καταλύματα και άλλα ως καταφύγια ανάγκης. Εμείς, σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα μικρά ορειβατικά «διαμαντάκια» στα ελληνικά βουνά, όπου μπορείς να απολαύσεις στιγμές περιπέτειας, αλλά και ηρεμίας. Κι εάν δεν το γνώριζες, ορισμένα ορειβατικά καταφύγια είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο – όπως τα καταφύγια της Πάρνηθας, ενώ κάποια άλλα είναι ανοιχτά μόνο για συγκεκριμένο διάστημα, συνήθως από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεκάδες καταφύγια που υπάρχουν στη χώρα μας, ενορχηστρώνουν μια αναζωογονητική εμπειρία στην «αγκαλιά» της φύσης, και δεν σου υπόσχονται απλώς μια συνηθισμένη απόδραση, αλλά μια μεταμορφωτική εκδρομή. Εμείς, έχουμε ξεχωρίσει 5 καταφύγια στην Ελλάδα, καταφύγια που βρίσκονται σε μαγευτικά μέρη και πρέπει να υπάρχουν στην bucket-list σου.

Καταφύγιο Μπάφι

Εάν θέλεις να πάρεις τα βουνά, αλλά να παραμείνεις και κοντά στην Αθήνα, τότε το Μπάφι είναι η απόλυτη επιλογή. Το Μπάφι βρίσκεται στην «καρδιά» της Πάρνηθας, σε υψόμετρο 1.161 μέτρων, είναι οργανωμένο, κατάλληλο για επισκέπτες κάθε ηλικίας, καθώς και οικογένειες. Φυσικά, και τα δύο καταφύγια της Πάρνηθας (Μπάφι και Φλαμπούρι), θα σου χαρίσουν μια μοναδική εκδρομή στο βουνό, όπου θα έρθεις σε επαφή με την παραδοσιακή φιλοξενία, θα μαγευτείς από την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης και θα απολαύσεις μαγευτική θέα.

Καταφύγιο Μελισσουργών

Το ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών είναι ένα μικρό «διαμάντι» στην Ήπειρο, στα βουνά Τζουμέρκα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.023 μέτρων και είναι το κατάλληλο μέρος εάν θέλεις να συνδυάσεις περιπέτεια και χαλάρωση. Έλατα, κορυφές και καταρράκτες, θα σε μαγέψουν κατά την παραμονή σου σε αυτό το μέρος. Εκτός από την ανεπανάληπτη θέα, το καταφύγιο των Μελισσουργών πλαισιώνουν όμορφα χωριουδάκια, καθώς και μονοπάτια πεζοπορίας/ορειβασίας, που οδηγούν σε νέες ανακαλύψεις.

Καταφύγιο Βάλια Κάλντα

Εκεί όπου τα παραμύθια γίνονται πραγματικότητα. Το καταφύγιο Βάλια Κάλντα βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα έξω από τη Βωβούσα, ένα ορεινό χωριό στο ανατολικό Ζαγόρι και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1050 μέτρων. Το καταφύγιο δημιουργήθηκε το 2001 και αποτελεί ένα διώροφο κτήριο, διαμορφωμένο έτσι ώστε να απολαύσεις ανεπανάληπτες εμπειρίες στο βουνό. Συνολικά, μπορεί να φιλοξενήσει 50 άτομα, ενώ είναι η απόλυτη επιλογή και για καλοκαιρινές αποδράσεις, καθώς διαθέτει και υπαίθριο χώρο, ένα μέρος του οποίου αξιοποιείται για camping.

Καταφύγιο Αγράφων

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536 μέτρων, στην περιοχή Καραμανώλη Νεράιδας, του Νομού Καρδίτσας και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα ορειβατικά καταφύγια στην Ελλάδα. Σε μια περιοχή που μοιάζει με αλπικό τοπίο, το καταφύγιο Αγράφων προσφέρει συγκλονιστική θέα στη λίμνη Πλαστήρα, αποτελώντας παράλληλα σημείο εκκίνησης για τις περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές. Το καταφύγιο είναι ένα πέτρινο κτίριο δύο ορόφων που κατασκευάσθηκε το 2002, και μπορεί να φιλοξενήσει έως 24 άτομα.

Καταφύγιο Πραμάντων

Το ορειβατικό καταφύγιο Πραμάντων βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μέτρων, στους πρόποδες της κορυφής Στρογγούλας. Είναι ένα καταφύγιο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς όλες τις εποχές του χρόνου (εφόσον το επιτρέπει ο καιρός), καθώς το φυσικό κάλλος κόβει την ανάσα. Αυτό το καταφύγιο- ξενώνας μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 26 άτομα και διαθέτει συνολικά τρία δωμάτια. Μπορείς φτάσεις εύκολα με το αυτοκίνητο.