GREEN

Κλιματική κρίση: Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα μισά μαγκρόβια οικοσυστήματα του πλανήτη θα καταρρεύσουν


JTeam

22 Μαΐου 2024

Κλιματική κρίση: Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα μισά μαγκρόβια οικοσυστήματα του πλανήτη θα καταρρεύσουν
Unsplash/Oliver Sjöström
Τα μαγκρόβια οικοσυστήματα παρέχουν εκτεταμένα οφέλη, τόσο στον άνθρωπο όσο και στη φύση

Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. Μία μέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κάθε ατόμου σε θέματα που καταπιάνονται με τη βιοποικιλότητα, καθώς και την ουσιαστική σημασία της ποικιλίας των ζωικών και φυτικών ειδών για την ανθρώπινη ύπαρξη. Με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), προειδοποιεί ότι το 50% των μαγκρόβιων οικοσυστημάτων, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και χαρακτηρίζονται είτε ως ευάλωτα, απειλούμενα ή κρίσιμα απειλούμενα.

Σύμφωνα με την IUCN, τα μαγκρόβια είναι δέντρα ή θάμνοι που φύονται κυρίως στο θαλασσινό νερό ή σε υφάλμυρο νερό, κατά μήκος ακτογραμμών και ποταμών σε ισημερινά κλίματα. Παρέχουν εκτεταμένα οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου παράκτιων καταστροφών, η αποθήκευση και δέσμευση άνθρακα και η υποστήριξη της αλιείας. Περίπου 15% των παγκόσμιων ακτών καλύπτονται από μαγκρόβια που καταλαμβάνουν περίπου 150.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Με βάση την έρευνα, που ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα, τα μαγκρόβια οικοσυστήματα απειλούνται από την αποψίλωση των δασών, την ανάπτυξη, τη ρύπανση και την κατασκευή φραγμάτων, με τον κίνδυνο να αυξάνεται λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της αυξημένης συχνότητας ισχυρών καταιγίδων. Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), η οποία και συντάσσει την «Κόκκινη Λίστα» με τα απειλούμενη είδη, αξιολόγησε για πρώτη φορά τα μαγκρόβια δάση σε παγκόσμιο επίπεδο (σε 36 διαφορετικές περιοχές). Εκτός από το ότι κατέληξε ότι τα μισά εξ αυτών κινδυνεύουν με κατάρρευση, 20% από αυτά αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης.

Jenny.Gr
Unsplash/Rach Sam

Η Άντζελα Άντρεϊντ, πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης οικοσυστημάτων της IUCN, δήλωσε πως «τα μαγκρόβια είναι εξαιρετικά ως προς την ικανότητά τους να παρέχουν βασικές υπηρεσίες στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου παράκτιων καταστροφών, της αποθήκευσης και δέσμευσης άνθρακα και της υποστήριξης της αλιείας. Η απώλειά τους θα είναι καταστροφική για τη φύση και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Στο μεταξύ, η αξιολόγηση διαπιστώνει ότι το ένα τέταρτο της παγκόσμιας έκτασης μαγκρόβιων αναμένεται να έχει βυθιστεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, ενώ οι ακτές στον βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, τον βόρειο Ινδικό Ωκεανό, την Ερυθρά Θάλασσα, τη Νότια Σινική Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, θα πληγούν περισσότερο. Πάντως, εάν δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση μέχρι το 2050, η κλιματική κρίση θα οδηγήσει στην απώλεια 1,8 δισεκατομμυρίου τόνων άνθρακα που αποθηκεύονται στα μαγκρόβια και θα θέσει σε κίνδυνο περισσότερες από 2 εκατομμύρια ζωές, εκτεθειμένες σε παράκτιες πλημμύρες.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.