#ChallengingAlex: Έτσι ήταν το πρώτο μου μάθημα οδήγησης

Μία εμπειρία με φρένο-γκάζι και τη φίλη μου να κοιμάται στο πίσω κάθισμα.

Αλεξάνδρα Κωστοπούλου
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Ποτέ δεν νιώθω διαφορετικά μετά τα γενέθλιά μου. Το μόνο που αλλάζει είναι ο αριθμός που θα απαντήσω στην ερώτηση «Πόσο χρονών είσαι;» Η αλήθεια είναι όμως πως εδώ και τέσσερις μήνες που έχω κλείσει τα 18 αισθάνομαι αρκετά διαφορετικά, μιας και πάντα περίμενα τη μέρα που θα γινόμουν 18. Ο κύριος λόγος ήταν ότι πίστευα πως από τη στιγμή που θα γίνω και επισήμως ενήλικη δεν θα μου λέει πια κανείς τι να κάνω, αφού δεν θα είμαι πλέον παιδί. Τώρα αυτή η μέρα ήρθε και νιώθω πως έχω όλη τη ζωή μπροστά μου, αφού μπορώ να βάλω μπροστά τα σχέδιά μου. Αλλά κακά τα ψέμματα, ο βασικός λόγος που είμαι τόσο excited είναι επειδή πλέον θα μπορώ να οδηγώ.

Πάντα ήμουν πωρωμένη με τα συγκρουόμενα στο luna park και μετά με τα go kart σε πίστες. Όχι επειδή μ’άρεσε να τρέχω αλλά επειδή ένιωθα ότι είχα τον έλεγχο. Γι’αυτό, μόλις έγινα 18 έκλεισα το πρώτο μου μάθημα οδήγησης και περιμένω με ανυπομονησία να πάρω το δίπλωμά μου ώστε να μπορώ να παίρνω τις φίλες μου και να πηγαίνουμε βόλτες μόνες μας (βέβαια, αν με σταματήσει κάποιος τροχονόμος θα πρέπει να ξεμπερδέψω μόνη μου, μιας και είμαι 18).

Στο πρώτο μου μάθημα είχα αρκετό άγχος. Την ώρα που μπήκα στο αμάξι, έπιασα το χειρόφρενο και έβαλα το πόδι μου στο συμπλέκτη ένιωθα ότι δεν ήξερα τι έκανα. Όμως, αφού κατάλαβα τι έπρεπε να κάνω μου φάνηκε πολύ απλό και χαλάρωσα. Βέβαια, το θέμα ήταν πριν το μάθημα, όπου νόμιζα ότι θα πατούσα 10 ανθρώπους. Μάλιστα, μια πολύ καλή μου φίλη αποφάσισε να ρισκάρει τη ζωή της και να θυσιάσει την μέρα της, την οποία θα μπορούσε να είχε περάσει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, για να έρθει μαζί μου και να μου κάνει παρέα. Η αλήθεια όμως να λέγεται, ήμουν αρκετά σταθερή που κατάφερε μέχρι και ο ύπνος να την πάρει (γιατί βασικά βαρέθηκε τη ζωή της).

Για να είμαι ειλικρινής, πατούσα λίγο απότομα το φρένο και μου έπαιρνε λίγη ώρα να αφήσω το συμπλέκτη όταν το φανάρι γινόταν πράσινο. Και ήμουν και πάντα πρώτη στο φανάρι και ένιωθα άσχημα για τα αμάξια που ήταν από πίσω μου (έφαγα και λίγα κορναρίσματα). Γενικά, το ευχαριστήθηκα αρκετά επειδή οδήγησα σε ήσυχα μέρη και έκανα βόλτες που με χαλάρωσαν. 

Αφού έκανα αρκετά μαθήματα οδήγησης ήρθε η στιγμή που έπρεπε να δώσω τα σήματα. Όταν είδα το βιβλίο και προσπάθησα να απαντήσω τυχαίες ερωτήσεις τρόμαξα επειδή τις έκανα όλες λάθος. Με δυσκόλεψαν λίγο τα μηχανολογικά και όχι τα σήματα. Νόμιζα πως θα κοπώ επειδή έκανα συνέχεια λάθη όταν η ερώτηση αφορούσε το συσσωρευτή, τις ανώτατες ταχύτητες σε κάθε δρόμο, ή κάποια περίεργη διασταύρωση στην οποία δεν ίσχυε η προτεραιότητα από τα δεξιά. Τελικά, όμως, αφού βρήκα την υπομονή, διάβασα όλο το βιβλίο μια με δυο φορές και έκανα και ορισμένα test σε ένα application, κατάφερα και τα πέρασα.

Αφού ξελάφρωσα λίγο γιατί «έφυγε από τη μέση η θεωρία» ήρθε η ώρα να δώσω την πορεία. Και ήμουν σίγουρη ότι θα τα καταφέρω, όχι γιατί δεν ήμουν έτοιμη αλλά επειδή νόμιζα πως θα αγχωνόμουν και θα έκανα καμιά γκάφα. Τέλος καλά όλα καλά, πέρασα, αφού πέτυχα το παρκάρισμα και τη γωνία. Για να αποφύγω το άγχος που μου προκαλούσε η σκέψη ότι είχα δύο εξεταστές στα πίσω καθίσματα, σκεφτόμουν απλώς πως ήταν δύο φίλοι μου πίσω τους οποίους πήγαινα βόλτα. 

Όταν βγήκε το δίπλωμά μου, η πρώτη μου βόλτα ήταν να πάω τη μαμά μου στο γραφείο. Όταν την άφησα και έπρεπε να γυρίσω σπίτι μόνη μου φοβόμουν λίγο αλλά ήμουν και πάρα πολύ excited ταυτόχρονα, καθώς ήξερα ότι πλέον εγώ είχα τον έλεγχο και ήμουν υπεύθυνη για τον εαυτό μου.

Alex the driver from Jenny Balatsinou on Vimeo.

Γενικά, θεωρώ πως τα μαθήματα απλώς με βοήθησαν να μάθω τα βασικά ώστε να είμαι ασφαλής αλλά και  να βελτιώσω τα λάθη μου. Ο μόνος τρόπος, όμως, με τον οποίο θα γίνω καλή οδηγός και καλύτερη από τώρα είναι η στιγμή στην οποία θα είμαι πλέον μόνη μου μέσα σε ένα αμάξι. Πρέπει απλώς να είμαι προσεκτική και να μην κάνω πράγματα που δεν αφορούν την οδήγηση. Free rides όταν γίνω legal. Can’t wait.Tags: ΟΔΗΓΗΣΗ| CHALLENGE| CHALLENGING ALEX| ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ| ΜΑΘΗΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
MORE FOR YOU