Το περιστατικό στο Μall που με προβλημάτισε

Αυτό που είδα δεν ήταν κάτι απλό, ήταν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

4moms
4MOMS Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Το προηγούμενο Σάββατο βρέθηκα στο mall παρέα με μια φίλη. Περπατώντας προς το σινεμά πέσαμε πάνω σε τρία αγόρια ,έφηβοι, εκεί γύρω στα 16-17 έτη. Το ένα από τα τρία παιδιά ήταν μακιγιαρισμένο, φορούσε μάσκαρα, και ένα ροζ κραγιόν.

Λίγο πιο δίπλα μια άλλη παρέα αγοριών κορόιδευαν το μακιγιαρισμένο αγόρι και γενικότερα είχε γίνει σούσουρο σε όλες τις παρέες.

Συνειδητοποίησα πως αυτό που είδα δεν ήταν κάτι απλό, ήταν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και ειδικά μάλιστα όταν όλο και περισσότερες αλλαγές φύλου γίνονται, όλο και πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν να αποδεχόμαστε αυτή την κατηγορία ανθρώπων που θέλουν αλλάξουν σεξουαλική ταυτότητα.

Αναρωτήθηκα πως πρέπει να το χειριστούμε ;Αν υπάρχει το γονίδιο είναι πιο δύσκολο, αν όχι όμως τότε τι κάνουμε;

Με αφορμή αυτό το συμβάν απευθύνθηκα στον ιατρό – ψυχίατρο παιδιών εφήβων και ψυχοθεραπευτή ενηλίκων Γιώργο Σωτηρόπουλο.

Δείτε την απάντησή του:

Η προσωπική και η σεξουαλική ταυτότητα του ανθρώπου ( παιδιού-ενήλικα) είναι μια ιερή, αυστηρά προσωπική και ευαίσθητη διαδικασία που ουσιαστικά δεν σταματά ποτέ.

Σαφέστατα είναι αναρίθμητοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την ανακάλυψη, όσο και τη διερεύνηση αλλά και τον εμπλουτισμό της ταυτότητάς μας.

Κυρίαρχα η αδρή κατασκευή που το ψυχικό όργανό του καθένα μας επιτελεί λειτουργεί κυρίως τα πέντε πρώτα χρόνια, επανέρχεται πολύ δυναμικά στην εφηβεία, εμπλουτίζεται πολυποίκιλα καθώς αρχίζουν οι ερωτικές σχέσεις, συναντά δυσκολίες, αμφισβητήσεις και πρωτόγνωρα συναισθήματα στην επαφή με το γονεικό ρόλο και εννοείται γίνεται περισσότερο συμπαγής μέσα σε μια θεραπευτική διαδικασία- στην οποία οδηγείται κανείς αρκετά συχνά για φαινομενικά άσχετους λόγους.

Ο πλέον ουσιαστικός, κυρίαρχος και μεγάλης διηθητικής ικανότητας παράγοντας είναι η συνειδητή και ασυνείδητη σεξουαλικότητα των γονιών του ατόμου καθώς και η φαντασίωση της πρωταρχικής σκηνής συνάντησης των γονιών του μέσα από την οποία προήλθε.

Η παιδική μεγαλομανία επιβάλει στο άτομο να θέλει να κατέχει και τα δυο φύλα. Συχνά να κατέχει τον γονιό του ίδιου φύλου και να γίνει ο γονιός του αντίθετου φύλου ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση του δίπλα στο γονιό του ίδιου φύλου και να αισθάνεται ισχυρό.

Στο σχήμα αυτό σταδιακά αισθάνεται τη ματαίωση και ανάλογα με τη σχέση των γονιών αλλά και τη σχέση που έχει ο κάθε γονιός ξεχωριστά με το παιδί, σταδιακά αποχωρίζεται πενθώντας τη διεφυλικότητα και ταυτίζεται κατά κανόνα με το γονιό του ίδιου φύλου.

Ο γονιός του ίδιου φύλου μπορούμε να πούμε ότι “γοητεύει” το παιδί, ενώ ο γονιός του αντίθετου φύλου του το επιτρέπει.

Ο γονιός που γοητεύει είναι εκείνος που αγαπά ουσιαστικά και φροντίζει τον εαυτό του καταφέρνοντας να εκφράζεται με καλή αυτοεκτίμηση.

Ο γονιός που επιτρέπει είναι εκείνος που σέβεται το σύντροφό του και επίσης εκφράζεται με τρόπο που αφήνει να εννοηθεί η αυτοεκτίμηση.

Η ποικιλία είναι τεράστια σε ό,τι φέρει ο κάθε εσωτερικός ψυχικός κόσμος από την παιδική του ηλικία, τις ταυτίσεις του κλπ.

Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να κρίνουμε, να κατακρίνουμε και να εστιάζουμε επιθετικά ή απορριπτικά κάποιες φορές τους τρόπους με τους οποίους ένα παιδί εκφράζει τη σεξουαλικότητά του ή φανερώνει την ανάγκη του να αυτοπροσδιοριστεί.

Σαφώς και ως γονείς θα έπρεπε να υποχρεούμαστε να μελετούμε σε βάθος τις δικές μας ενορμήσεις, επιθυμίες και συγκρούσεις ειδικά σε ό,τι αφορά σεξουαλική συμπεριφορά και σεξουαλικότητα, έτσι ώστε να κάνουμε χώρο στο παιδί μας να μελετήσει τη δική του και κυρίως να μην την αφιερώνει στα πλήθη που περιμένουν έτοιμα να το κατασπαράξουν επιτιμώντας το.

Οφείλουμε να κατανοούμε τα παιδιά μας, να μελετάμε τη σχέση μας με το σύντροφό μας και πώς αυτή μεταφέρετε στο παιδί.

Κάθε άνθρωπος έχει τη σεξουαλικότητα του. Και τη δική του πραγματικότητα επίσης. Έτσι, αυτή μπορεί να εκδηλωθεί συχνά ως αποκλίνουσα συμπεριφορά. Αυτό δεν είναι πρόβλημα ή αρρώστια. Είναι η ευκαιρία του ψυχισμού να αυτοχαρακτηριστεί, να ολοκληρωθεί περνώντας ακόμα και από διαδικασίες που μοιάζουν με διαταραχή.

Αν είναι ενήλικας οφείλει να ξεκινήσει μια αναλυτικού τύπου θεραπεία που ενδείκνυται για αυτές τις δυσκολίες. Αν είναι παιδί οφείλουν οι γονείς να ξεκινήσουν κάτι τέτοιο και ίσως και το παιδί κατά περίπτωση.

Γιώργος Σωτηρόπουλος, παιδοψυχίατρος

Πηγή: 4moms

Μάθετε όλα όσα αφορούν τα παιδιά:

Οι παστέλ αποχρώσεις στο παιδικό δωμάτιο

Floral ταπετσαρίες για το κοριτσίστικο παιδικό δωμάτιο

Απίστευτα παιδικά υπνοδωμάτια για αγόρια και κορίτσια

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέαTags: ΠΑΙΔΙΑ| ΓΟΝΕΙΣ
MORE FOR YOU