ΟΜΟΡΦΙΑ BEAUTY NEWS

H KORRES συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την προστασία των θαλασσών


16 Ιουνίου 2023

H KORRES συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την προστασία των θαλασσών
Καρποί Ποσειδωνίας: Ένα σπάνιο φαινόμενο, ελπίδα για τις θάλασσες μας 

To είδος Posidonia oceanica είναι ένα ενδημικό θαλάσσιο φυτό της Μεσογείου που σχηματίζει εκτεταμένα λιβάδια. Τα ελληνικά νερά φιλοξενούν κάποιες από τις σημαντικότερες εκτάσεις αυτών των λιβαδιών που επιβιώνουν έως σήμερα στον κόσμο. Περισσότερη από τη μισή ποσότητα οξυγόνου που αναπνέουμε, προέρχεται από τη θάλασσα, ενώ τα λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές οξυγόνου! Έχουν, παράλληλα, την ικανότητα να απορροφούν και να αποθηκεύουν το γνωστό “μπλε άνθρακα” για χιλιάδες χρόνια!

Στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, τα λιβάδια Ποσειδωνίας στη Μεσόγειο έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 34% εξαιτίας ανθρωπογενών παραγόντων, όπως οι καταστροφικές πρακτικές παράκτιας ανάπτυξης, η ανεξέλεγκτη αγκυροβολία σκαφών και οι καταστροφικές αλιευτικές δραστηριότητες. Εάν τα λιβάδια καταστραφούν, χρειάζονται τουλάχιστον 100 χρόνια για να ξανασχηματιστούν. «Αποτελούν τα δάση των ελληνικών θαλασσών, είναι θεμελιώδους σημασίας για να έχουμε υγιείς και παραγωγικές θάλασσες ενώ προσφέρουν και ανεκτίμητες υπηρεσίες οικοσυστήματος και για εμάς τους ανθρώπους - είναι σύμμαχός μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το βαθύ τους ρίζωμα αποτρέπει τη διάβρωση των παραλιών επισημαίνει η Αναστασία Μήλιου, Υδροβιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Κινδυνεύουμε όμως να τα καταστρέψουμε πριν συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικά είναι!

Jenny.Gr

Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος είναι η ανάσχεση της καταστροφής των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στη Μεσόγειο και ειδικότερα στο Αιγαίο. Σε συνεργασία με διεθνείς ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια, καθώς και με τις τοπικές κοινωνίες, αυτή η σημαντική δράση συνδυάζει τη χαρτογράφηση, τη μελέτη και παρακολούθηση των λιβαδιών, καθώς και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων επαναφύτευσης των κατεστραμμένων εκτάσεων.

Φέτος την Άνοιξη, σε πολλές ακτές του Αιγαίου και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, καταγράφηκε ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο που παρατηρείται περιοδικά, συνήθως ανά 5-10 έτη. Στις ακτές υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση καρπών Ποσειδωνίας – μοιάζουν με μικρές ελιές – η οποία ακολουθεί την ανθοφορία που καταγράφηκε το περασμένο φθινόπωρο. Η προηγούμενη αντίστοιχη καταγραφή από το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» ήταν πριν από 10 χρόνια! Δεδομένης της μοναδικότητας αυτού του φαινομένου, οι ερευνητές παράκτιας οικολογίας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” που δραστηριοποιούνται σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 12.000 καρπούς και σπόρους τους οποίους θα χρησιμοποιήσουν τις επόμενες εβδομάδες για χρήση σε πειραματικούς υποβρύχιους κήπους στην περιοχή των Λειψών και των Β. Δωδεκανήσων – Αρκιούς Αγαθονήσι, Ν. Σάμος – . Δεδομένης της ιδιομορφίας και της δυσκολίας αυτού του εγχειρήματος, έχουν γίνει πολύ λίγες αντίστοιχες προσπάθειες επαναφύτευσης Ποσειδωνίας παγκοσμίως, με τη χρήση σπόρων.

Jenny.Gr

«Τα τελευταία 4 χρόνια πειραματιζόμαστε με διάφορες καινοτόμες μεθόδους υποβρύχιας «αναδάσωσης» των λιβαδιών Ποσειδωνίας που εντοπίζονται στη θαλάσσια περιοχή του “Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου” στο νησί των Λειψών. Για την επαναφύτευση μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε κυρίως μοσχεύματα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φέτος έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε ζωή στις θάλασσές μας μέσα από την φύτευση καρπών. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τεχνικές ώστε να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε την ευρύτερη φύτευση, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι η προστασία των θαλασσών μας είναι μία ευθύνη που μοιραζόμαστε όλοι μας, και πλέον καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν είναι επιτακτική ανάγκη ο καθένας μας να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτό τον σκοπό.

KORRES x Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος
«Η KORRES συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, τη γνωστοποίηση της σημασίας των θαλάσσιων λιβαδιών και την ευαισθητοποίηση όλων. Οι δύο πλευρές μοιράζονται έναν κοινό στόχο: Την προστασία της βιοποικιλότητας και τη βελτίωση της υγείας των πολύτιμων οικοσυστημάτων του Αιγαίου -απαραίτητα “όπλα” ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική ρύπανση» συμπληρώνει η Κωνσταντίνα Αγγελή, Head of Sustainability της KORRES. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα νέα της καρποφορίας της Ποσειδωνίας. Αυτό δηλώνει ότι οι θάλασσές μας παραμένουν ζωντανές και παραγωγικές σε μία χώρα όπου η πλαστική και χημική ρύπανση αποκτά μεγάλες διαστάσεις. Η συλλογή και επαναφύτευση των καρπών είναι μία εξέλιξη που μας γεμίζει αισιοδοξία και μας δίνει ώθηση για τη συνέχιση της υποστήριξης των δράσεων του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», με την υποστήριξη της KORRES έχει φυτεύσει περισσότερες από 7.000 ρίζες Ποσειδωνίας στην περιοχή των Λειψών εστιάζοντας σε σημεία που παρουσιάζουν μεγάλη διάβρωση. Η επιφάνεια που έχουν καλύψει αντιστοιχεί με αυτή μίας μικρής νησίδας.

Η KORRES στηρίζει τις προσπάθειες του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, επιθυμώντας να προστατεύσει την ομορφιά της γενναιόδωρης φύσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιλογή της μάρκας είναι η ανάπτυξη αντηλιακών χωρίς τα φίλτρα OMC + Octocrylene με δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και χωρίς σιλικόνες -μια βασική αρχή ανάπτυξης των προϊόντων KORRES ήδη από τη δεκαετία του '90. Από την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και την προστασία των απειλούμενων ειδών, έως τη zero-waste εκχύλιση των βοτάνων, τις συνθέσεις που συνδυάζουν τη φύση με την επιστήμη, και τη μεταμόρφωση των άδειων συσκευασιών σε όμορφα ανακυκλωμένα αντικείμενα, η KORRES στοχεύει συνεχώς στη μείωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματός της.

Jenny.Gr

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή
▪ Οι “πνεύμονες της Μεσογείου”. Περισσότερη από τη μισή ποσότητα οξυγόνου που αναπνέουμε, προέρχεται από τη θάλασσα. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι από τις σημαντικότερες πηγές οξυγόνου, καθώς κάθε τετραγωνικό μέτρο ενός υγιούς λιβαδιού παράγει έως και 20 λίτρα οξυγόνου ημερησίως για τις θάλασσες και την ατμόσφαιρα.
▪ Παρόλο που τα θαλάσσια λιβάδια καλύπτουν λιγότερο από το 0,2% των βυθών σε όλο τον κόσμο, αποθηκεύουν το 10% του μπλε άνθρακα για χιλιάδες χρόνια -απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα σε σύγκριση με τα τροπικά δάση! Όταν καταστραφούν, ο άνθρακας απελευθερώνεται και πάλι στην ατμόσφαιρα.
▪ Περισσότερα από 300 είδη φυκών και 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων βρίσκουν καταφύγιο σε αυτά.
▪ Με το βαθύ σύστημα ριζών σχηματίζουν ένα φυσικό φράγμα, αποτρέποντας τη διάβρωση των παράκτιων περιοχών και παραλιών.

Jenny.Gr


Τα λιβάδια Ποσειδωνίας ενάντια στην πλαστική ρύπανση
Πρωτοποριακή έρευνα, μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, διερευνά για πρώτη φορά το ρόλο των λιβαδιών στη μείωση των επιπτώσεων των “αόρατων” πλαστικών στο νερό: τα micro- και nano-πλαστικά απορρίμματα. Τα ανησυχητικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το πλαστικό που εκτίθεται στο περιβάλλον, διασπάται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε θραύσματα και ίνες που καταλήγουν στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα και στα θαλάσσια οικοσυστήματα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες ακτές και βαθιές τάφρους. Ένα πραγματικά αόρατο πρόβλημα που συχνά τίθεται στο περιθώριο.

Jenny.Gr

Εκτός από την καταγραφή της έκτασης της ρύπανσης και της μακροπρόθεσμης αρνητικής δράσης των μικροπλαστικών, αυτή η έρευνα στοχεύει να αξιολογήσει τους τρόπους με τους οποίους τα λιβάδια της Ποσειδωνίας συμβάλλουν στον περιορισμό της, καθώς εκτιμάται ότι λειτουργούν ως “microplastic litter sinks” -θαλάσσιοι τόποι συγκέντρωσης αόρατων απορριμμάτων! Αυτό υπογραμμίζει μία ακόμη άγνωστη αλλά βασική λειτουργία των θαλάσσιων λιβαδιών, καθιστώντας επιτακτική την αναστροφή του ρυθμού καταστροφής τους.

Jenny.Gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας, επισκεφθείτε το www.archipelago.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.