ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Αζελαϊκό οξύ: To skincare συστατικό που χαρίζει ομοιομορφία και λάμψη στην επιδερμίδα


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

15 Φεβρουαρίου 2024

Αζελαϊκό οξύ: To skincare συστατικό που χαρίζει ομοιομορφία και λάμψη στην επιδερμίδα
IG @romeestrijd
Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα multi-tasking συστατικό για την περιποίηση της επιδερμίδας

Τα οξέα απολέπισης είναι θεμελειώδη συστατικά κάθε skincare ρουτίνας: Βοηθούν στην απόκτηση ενός καθαρού και υγιούς δέρματος, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και αποφράσσοντας τους πόρους. Συγχρόνως, χαρίζουν φωτεινότητα στο δέρμα, μειώνουν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή, καταπραΰνουν τον ερεθισμό και ελαχιστοποιούν ακόμη και την υπερμελάγχρωση. Εν ολίγοις, είναι καταπληκτικά skincare συστατικά, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις πόσο συχνά μπορείς να τα χρησιμοποιείς για να αποτρέψεις το ξεφλούδισμα, την ξηρότητα και τον ερεθισμό, καθώς και ποια από αυτά λειτουργούν καλύτερα για τον δικό σου τύπο δέρματος. Ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά είναι το αζελαϊκό οξύ, το οποίο οι δερματολόγοι εκθειάζουν ιδιαίτερα.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα οξέα, το αζελαϊκό οξύ δεν είναι ούτε άλφα-υδροξυ οξύ (ΑΗΑ) ούτε βήτα-υδροξυ οξύ (ΒΗΑ). Προέρχεται από φυσική μαγιά (που αναπτύσσεται στο δέρμα) και είναι πιο ήπιο από τα περισσότερα AHA και BHA. Ως αποτέλεσμα, είναι πολύ πιο ήπιο για το δέρμα από τα AHAs και BHAs και σπάνια προκαλεί αντιδράσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ιδανικό για χρήση σε ευαίσθητα δέρματα και δέρματα με φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως το έκζεμα και η ροδόχρου ακμή.

Τι είναι το αζελαϊκό οξύ;

Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα δικαρβοξυλικό οξύ που βοηθά στην απολέπιση του δέρματος και συντίθεται από τη μαγιά φυσικά, αλλά μπορεί να προέρχεται από πολλά μέρη. Το αζελαϊκό οξύ παράγεται φυσικά στο δέρμα από τη μαγιά, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργηθεί σε εργαστήριο ή να προέρχεται από δημητριακά. Εκτός από το ότι είναι κομιδολυτικό (που σημαίνει ότι αποτρέπει τα μαύρα στίγματα) και λειτουργεί δραστικά για τον βαθύ καθαρισμό στους πόρους. Το αζελαϊκό οξύ είναι επίσης κερατολυτικό (διασπά την περίσσεια κερατίνης), αντιφλεγμονώδες και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Jenny.Gr
IG @romeestrijd

Τα οφέλη του αζελαϊκού οξέος για το δέρμα

Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα πολυλειτουργικό συστατικό περιποίησης του δέρματος που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο εύρος δερματικών ανησυχιών που σχετίζονται με εξάρσεις ακμής και φλεγμονές:

Απολεπίζει απαλά: Μπαίνει βαθιά μέσα στους πόρους και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που προκαλούν θαμπό τόνο δέρματος και φραγμένους πόρους.

Καταπολεμά την ακμή: Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι βακτηριοκτόνο στο P. acnes, το οποίο οδηγεί σε ακμή.

Μειώνει τη φλεγμονή: Το αζελαϊκό οξύ καταπραΰνει τον ερεθισμό και βοηθά στη βελτίωση των κόκκινων εξογκωμάτων που προκαλούνται από τη φλεγμονή.

Εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος: Αναστέλλει την τυροσινάση, η οποία είναι ένα ένζυμο που οδηγεί σε υπερμελάγχρωση. Είναι αποτελεσματικό στη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση από εξάρσεις ακμής και μπορεί να επηρεάσει και το μέλασμα.

Αντιμετωπίζει τη ροδόχρου ακμή: Το αζελαϊκό οξύ θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόφραξη των πόρων, τη φλεγμονή και τις δευτερεύουσες λοιμώξεις που προκαλούνται από τη ροδόχρου ακμή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.