REAL LIFE

Smartwatches: Πώς μεταμορφώνουν το Fitness


Branded Content Team

5 Απριλίου 2024

Smartwatches: Πώς μεταμορφώνουν το Fitness
Τα smartwatches απέκτησαν ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μπαίνουν και νέοι «παίκτες» στο παιχνίδι

Αν και μπορεί τα smartwatches να έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια φανατικούς υποστηρικτές υπάρχουν και εκείνοι που παραμένουν είτε αδιάφοροι προς αυτά είτε διστακτικοί απέναντί τους. Κανείς τους όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ένα smartwatch έχει καταστεί ένα ισχυρό εργαλείο στον τρόπο με τον οποίο γυμναζόμαστε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να εξετάσουμε πώς τα έξυπνα αυτά ρολόγια έχουν φέρει την επανάσταση στο χώρο της άθλησης και της ευεξίας.

Η άνοδος

Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα smartwatches στην αγορά δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα. Εμφανίστηκαν δειλά-δειλά ως επεκτάσεις στα smartphone τηλέφωνά μας. Μας προσέφεραν κυρίως βασικές λειτουργίες όπως μεταξύ άλλων, ειδοποιήσεις για κλήσεις ή μηνύματα, υπολογισμούς ή ως μέσα αναπαραγωγής της μουσικής μας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν άφησε τα έξυπνα αυτά ρολόγια χωρίς αναβαθμίσεις. Αντιθέτως, σήμερα, τα όσα μπορείς να κάνεις με ένα smartwatch ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις την ίδια τη.. φαντασία! Έτσι, τα smartwatches απέκτησαν ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μπαίνουν και νέοι «παίκτες» στο παιχνίδι.

Jenny.Gr

Παρακολούθηση φυσικής κατάστασης

Οι λειτουργίες που απογείωσαν πραγματικά τα smartwatches ήταν αυτές της παρακολούθησης της φυσικής μας κατάστασης. Από τη μία μέρα στην άλλη, το smartwatch έγινε εργαλείο για κάθε είδους προπόνησης αλλά και εν μέρει πρόληψης για κάτι σοβαρό. Προφανώς δεν μπορεί ένα ρολόι να αντικαταστήσει τα επιστημονικά εργαλεία της ιατρικής κοινότητας αλλά παρόλα αυτά μπορεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες, να μας χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου.

Τα smartwatches λοιπόν εξοπλίστηκαν με διάφορα προγράμματα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης. Από ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρα, οθόνες μέτρησης καρδιακών παλμών, οξύμετρα μέχρι ηλεκτροκαρδιογραφήματα και αισθητήρες GPS, ένα smartwatch παρακολουθεί τα πάντα.

Εξατομικευμένες προπονήσεις

Τι έρχεται μετά την παρακολούθηση των άνω δεδομένων που περιγράψαμε; Μια διαδικασία δημιουργίας ενός εξατομικευμένου προγράμματος προπόνησης. Αρκετά smartwatches πλέον είναι εξοπλισμένα με εξειδικευμένες λειτουργίες παρακολούθησης προπονήσεων. Είναι σε θέση μάλιστα να ανιχνεύουν αυτόματα διαφορετικούς τύπους δραστηριοτήτων, όπως τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι και να παρέχουν εξατομικευμένες μετρήσεις προπόνησης και λεπτομερέστατη ανάλυση. Ορισμένα έξυπνα ρολόγια προσφέρουν ακόμη και εξατομικευμένες συμβουλές και προτάσεις προπόνησης με βάση το επίπεδο φυσικής κατάστασης και τους στόχους του χρήστη, βοηθώντας τον να βελτιστοποιήσει τις προπονήσεις του για μέγιστη απόδοση και αποτελέσματα. Τρελό; Και όμως ισχύει!

Jenny.Gr

Πληθώρα εφαρμογών γυμναστικής

Έχοντας πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη με αμέτρητες πραγματικά εφαρμογές και πλατφόρμες γυμναστικής, τα smartwatches παρέχουν την απαραίτητη ποικιλία στους χρήστες για να επιλέξουν αυτό που χρειάζονται και ταιριάζει στις ανάγκες τους.

Ο προσωπικός σου βοηθός

Πέρα από την παρακολούθηση και την ανάλυση δεδομένων φυσικής κατάστασης, τα smartwatches χρησιμεύουν επίσης ως ισχυρά εργαλεία παρακίνησης. Τι εννοούμε; Μέσω λειτουργιών όπως υπενθυμίσεις δραστηριοτήτων, καθορισμός στόχων και σήματα επιτευγμάτων, είναι σε θέση να στρέψουν τους χρήστες προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ποια είναι αυτή; να μείνουν ενεργοί στους στόχους τους και να διατηρούν σταθερές όσο αυτό είναι εφικτό την καθημερινή τους ρουτίνα στην άσκηση.

Jenny.Gr

Παρακολούθηση μετρήσεων υγείας

Όπως σου αναφέραμε και νωρίτερα, τα smartwatches παρέχουν ενδεικτικές μετρήσεις υγείας. Τα προηγμένα μοντέλα μπορούν να μετρήσουν, όπως είπαμε και πριν, ακόμη και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα η του στρες. Μιλάμε για ενδείξεις που στόχο έχουν τη λήψη προληπτικών μέτρων εφόσον έχουν διενεργηθεί και οι κατάλληλες ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Το μέλλον πλησιάζει

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, το μέλλον των έξυπνων ρολογιών ως βοηθούν προπόνησης φαίνεται ότι θα εδραιωθεί ακόμα περισσότερο. Πέρα από το πρακτικό κομμάτι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αισθητήρων, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση δεδομένων θα βελτιώσουν περαιτέρω τις δυνατότητες των smartwatches. Είναι κάτι που έρχεται και θα επιτρέψει μια πιο ακριβή παρακολούθηση που με τη σειρά της θα φέρει ακόμη πιο εξατομικευμένες πληροφορίες σε κάθε χρήστη.

Καλές αγορές!