REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τι είναι το sexting και πως θα προφυλάξετε το έφηβο παιδί σας


23 Οκτωβρίου 2012

201043570835876069_0oHaGvD1_c.jpg
Όταν ακατάλληλα μηνύματα φτάνουν στο κινητό του παιδιού σας.  

Πλέον το κινητό τηλέφωνο είναι στα χέρια των παιδιών ακόμα και από προεφηβικές ηλικίες, όταν το παιδί είναι 11 ή 12 ετών. Οι λόγοι είναι κυρίως δύο, για να νιώθει ο γονιός ασφάλεια πως μπορεί να επικοινωνήσει με το παιδί όποτε θέλει και από την μεριά του παιδιού, γιατί όλοι οι φίλοι έχουν και άρα πρέπει να έχει και αυτό. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ένας έφηβος έχει κινητό τηλέφωνο το θέμα είναι να γνωρίζουν, γονείς και παιδιά τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει.

Τι είναι το sexting; Πρόκειται για την ανταλλαγή και αποστολή ακατάλληλων μηνυμάτων, εικόνων και βίντεο στα τηλέφωνα των εφήβων, από φίλους τους ή από αγνώστους.

Σύμφωνα με έρευνα του εξωτερικού σχεδόν 1 στους 6 εφήβους που έχουν κινητό θα στείλουν ή θα λάβουν ένα μήνυμα με γυμνές φωτογραφίες συνήθως από κάποιον που ήδη γνωρίζουν. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά φαίνεται να στέλνουν και ακατάλληλα γραπτά μηνύματα. Τι κάνει ένας γονιός σε αυτή την περίπτωση; Το πρώτο βήμα είναι η σωστή ενημέρωση του γονιού και εν συνεχεία το δικαίωμα να ελέγξει τις κινήσεις του παιδιού του. Εφόσον πληρώνει το λογαριασμό, έχει το δικαίωμα να γνωρίζει και πως χρησιμοποιείται αυτή η τεχνολογία. Το δεύτερο που πρέπει να κάνει ένας γονιός είναι να ενημερώσει το παιδί για τους κινδύνους που κρύβει αυτό το “παιχνίδι.” Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πως το υλικό που θα αποστείλουν ή που θα λάβουν θα μείνει για πάντα στο διαδίκτυο, στοιχειώνοντας το άτομο που απεικονίζει. Καλό είναι να βρείτε στο internet παραδείγματα από εφήβους που ενεπλάκησαν σε τέτοια μηνύματα και που τους οδήγησε όλο αυτό. Πρέπει να καταλάβουν πως το να στείλουν π.χ. μια ακατάλληλη φωτογραφία μόνο στο φίλο τους δεν σημαίνει πως δεν θα διακινηθεί και στην υπόλοιπη παρέα ή στο διαδίκτυο όταν πλέον δεν θα είναι φίλοι ή όταν προκύψει ένας τσακωμός μεταξύ τους. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και δεν υπάρχει επιστροφή στην πράξη αυτή. Εάν τώρα ο γονιός αντιληφθεί πως τα μηνύματα προέρχονται από ενήλικο σε ανήλικο μπορεί ακόμα και να προχωρήσει σε μήνυση για διακίνηση πορνογραφικού υλικού. Το τελευταίο μέτρο που μπορείτε να πάρετε, εάν έχετε υποψίες ότι κάτι από τα παραπάνω συμβαίνει, είναι να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης του κινητού, το οποίο θα σας ενημερώνει για τις κινήσεις των μηνυμάτων που δέχεται το παιδί. Θα βρείτε τέτοια προγράμματα στο διαδίκτυο.

Πηγή: familyinternet.about.com