REAL LIFE TODAY I LOVE

Το αγαπημένο μου μενού θαλασσινών για τα ΣΚ του καλοκαιριού


Τζένη Μπαλατσινού

9 Ιουλίου 2018

mg-9432.jpg

Βέβαια, τα ψάρια και τα θαλασσινά δεν βρίσκονται τόσο εύκολα όσο άλλες τροφές και συνήθως η διαδικασία μαγειρέματός τους είναι μεγάλη, ενώ χρειάζεται μία σχετική... δεξιοτεχνία. Ωστόσο, φέτος βρήκα μία λύση που με έχει βοηθήσει να εντάξω τα θαλασσινά στα εβδομαδιαία γεύματά μου πολύ περισσότερο από κάθε άλλο καλοκαίρι: Tα κατεψυγμένα θαλασσινά ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ.

Συχνά, όταν ακούμε τη λέξη "κατεψυγμένα" μας δημιουργείται μία λανθασμένη εντύπωση, καθώς τη συνδέουμε με το "ανθυγιεινά". Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια, αφού στην πραγματικότητα τα ψάρια και τα θαλασσινά μπορούν να είναι εξίσου καλά είτε είναι φρέσκα, είτε κατεψυγμένα. Και επειδή μου αρέσει να έχω πάντα τη δυνατότητα επιλογής στο τι θα μαγειρέψω φροντίζω να έχω τα θαλασσινά Κοντοβερός στη κατάψυξή μου.

Κι επειδή ξέρετε πόσο απολαμβάνω να μαγειρεύω για τους φίλους μου, έχω δημιουργήσει ένα μενού θαλασσινών για τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού που έχει αποδειχθεί αλάθανστο. Δροσερή σαλάτα Caesar's με γαρίδες, ριζότο θαλασσινών και αχιβάδες σαγανάκι

Caesar's με γαρίδες

Υλικά:

Για τη σαλάτα:

10 γαρίδες (χωρίς το κέλυφος) καθαρισμένες ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ

1 μαρούλι χοντροκομμένο

6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι τσαγιού παρμεζάνα

Για τη σως:

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά. Τοποθετούμε σε ένα μπολ τη μισή ποσότητα από τις γαρίδες, τα μισά φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το κομμένο μαρούλι, ½ φλιτζάνι τσαγιού παρμεζάνα, τον μαϊντανό και τα ανακατεύουμε. Για το ντρέσινγκ μας, χτυπάμε στο μπλέντερ 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, 1 σκελίδα σκόρδο. Ενώ χτυπάμε τα υλικά ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν όλα ενιαία κρέμα. Βάζουμε τη σαλάτα μας σε ένα μπολ και συμπληρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα υλικά μας. Ολοκληρώνουμε με το ντρέσινγκ.

Ριζότο θαλασσινών

Υλικά

500 γρ. ανάμεικτα θαλασσινά ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ

300 γρ. ρύζι arborio

500 ml νερό

2 κρεμμύδια μέτρια

1 σκελίδα σκόρδο

2 κούπες ανάμεικτα λαχανικά σε καρέ (καρότο/αρακάς /κολοκυθάκια/πιπεριές)

600 γρ. ώριμες ντομάτες

2 ποτήρια λευκό κρασί

1 φύλλο δάφνη

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

150 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια πλατιά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα λαχανικά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη και συνεχίζουμε για άλλα 5 λέπτα. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε για 1,5 λεπτό να εξατμιστεί το κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα και αφήνουμε το ρύζι να βράσει ρίχνοντας ζεστό νερό και ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα θαλασσινά στη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε. Τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό. Αφήνουμε άλλα 2 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Αχιβάδες σαγανάκι

Μία συσκευασία αχιβάδες ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ

1/4 φλιτζάνι λάδι

5 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

3 κούπες νερό

1/2 λεμόνι στιμένο

Πιπέρι

Ρίγανη

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το νερό και τις αχιβάδες. Μόλις ανοίξουν τα όστρακα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και για 8 λεπτά τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Όσα όστρακα, δεν ανοίξουν τα πετάμε. Τελειώνουμε με το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη και σερβίρουμε.

Κάπου εδώ πρέπει να σημειώσουμε τα οφέλη που προσφέρουν τα θαλασσινά στον οργανισμό μας, εκτός από την απόλαυση. Αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιταμίνη D. Επηρεάζουν τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, τη συγκέντρωση, την υγεία των οστών, αλλά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Επιπλέον, κάνουν καλό στις αρθρώσεις, διατηρούν την υγεία της όρασης αλλά και του δέρματος. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, υπάρχει έντονη σύνδεση μεταξύ των Ω3 λιπαρών οξέων που περιλαμβάνουν τα θαλασσινά και του μειωμένου κίνδυνου εμφάνισης κατάθλιψης, καθώς τα λιπαρά αυτά μπορούν να βοηθήσουν και στη ψυχική υγεία.

Καλή σας όρεξη