REAL LIFE WHO

Αλέξανδρος Τσιοτίνης: η γαστριμαργική έκπληξη του 2015


29 Δεκεμβρίου 2015

NY-Eve-Menu.jpg

Μπαίνοντας στο CTC μεσημέρι Παρασκευής, ο Αλέξανδρος ήταν ήδη εκεί και με περίμενε με μια διάθεση φιλόξενου οικοδεσπότη που χαίρεται να υποδέχεται κόσμο και ανυπομονεί να τον περιποιηθεί. Φροντίζει αμέσως για τον καφέ μου και με κάνει να αισθανθώ πως όλα εκεί μέσα είναι φτιαγμένα με ασυγκράτητη αγάπη για αυτό που κάνει και μια φροντίδα ομολογουμένως παραδειγματική. «Σήμερα έχει λαϊκή απέναντι και περιμένω μερικά φοβερά αυγά» μου λέει, μετουσιώνοντας σε ουσιαστική απλότητα όλα όσα περιμένει κανείς από τον πρωταγωνιστή του γαστρονομικού project που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις τους τελευταίους μήνες.

Είσαι μόλις 30 χρονών, με ένα cv κάτι παραπάνω από πλούσιο. Σε ποιες ιδιότητές σου το οφείλεις; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά σου αυτά που σε κατέταξαν στη λίστα με τους πλέον ανερχόμενους και καταξιωμένους chef;

Το ξέρω ότι θα ακουστεί «κλισέ», αλλά όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και στο δικό μου η συνταγή της επιτυχίας περιέχει σχεδόν υποχρεωτικά μεγάλες δόσεις αγάπης για το αντικείμενο και πολλή –μα πολλή– δουλειά! Αυτά τα 2 στοιχεία όμως δεν φτάνουν από μόνα τους. Πολλές φορές η αγάπη κουράζει και –δυστυχώς– πληγώνει. Εκεί είναι που χρειάζεται η επιμονή για να συνεχίσεις. Επιμονή να συνεχίσεις να μαθαίνεις, να μη σταματήσεις να αγαπάς αυτό που κάνεις.

Ποιος ήταν ο ρόλος της οικογένειάς σου στην επαγγελματική πορεία σου; Ποια ήταν τα σημεία αναφοράς που ξεκλείδωσαν την επιθυμία σου να ασχοληθείς με την κουζίνα;

Οι γονείς μου με βοήθησαν αρκετά στην αρχή της σταδιοδρομίας, αφού τελικά δεν με κλείδωσαν μέσα στο σπίτι όταν στα 18 μου ξαφνικά αποφάσισα να πάω στο Παρίσι να σπουδάσω μαγειρική στην École Supérieure de Cuisine Française, αν και από γαλλικά ήξερα μόνο το «καλημέρα»! (γέλια) Όσο για την απόφασή μου αυτή καθεαυτή, ήταν απλώς θέμα συγκυρίας. Δεν ήταν παιδικό μου όνειρο ή κάτι τέτοιο. Απλώς ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό από το να γίνω δικηγόρος ή γιατρός. Κάτι διαφορετικό και δημιουργικό. Τότε ήταν που ένας φίλος μου μου μίλησε για το επάγγελμα του chef και σχεδόν αυτόματα κατάλαβα ότι αυτός ήταν ο δρόμος για μένα.

Πώς έχει αλλάξει η υψηλή γαστρονομία τα τελευταία χρόνια; Κάποτε η συγκεκριμένη κουζίνα ήταν απλησίαστη και απευθυνόταν σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό.

Αυτό που πρώτιστα έχει αλλάξει είναι η στάση του κόσμου απέναντι σε degustation εστιατόρια όπως το CTC. Και σε αυτό έχει συμβάλει πολύ το γεγονός ότι ο Έλληνας έχει πλέον ταξιδέψει στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα έχει βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Δεν υπονοώ ότι υπάρχει κάτι κακό στην ταβέρνα ή στο σουβλατζίδικο. Απλώς ένα degustation εστιατόριο μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική –ιδιαίτερη τολμώ να πω– εμπειρία για τις ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας. Είναι μία εμπειρία η οποία καταγράφεται στη μνήμη γευστικά, και όχι μόνο.

Έφτασες πια να έχεις το δικό σου εστιατόριο. Το CTC έκανε μια εντυπωσιακή εκκίνηση και προχωράει εξαιρετικά. Το εστιατόριο όμως γεννήθηκε σε πολύ δύσκολη περίοδο. Λίγο μετά ξεκίνησε η πρόσφατη εγχώρια αναταραχή. Δημοψήφισμα, capital controls και μια κατάσταση που υποθέτω δεν ευνόησε. Πόσο σας επηρέασε;

Ισχύει ότι πολλοί με χαρακτήρισαν τρελό και αιθεροβάμονα όταν πληροφορήθηκαν ότι επρόκειτο να προχωρήσω στην πρώτη μου επιχειρηματική κίνηση εν μέσω της κρίσης. Εγώ όμως δεν το πολυσκέφτηκα… Από τη μία πλευρά θεωρώ ότι η κάθε περίοδος κρίσης, ανεξαρτήτως αν αυτή είναι οικονομική ή άλλου είδους, χρειάζεται θάρρος, τόλμη αλλά και μια πρέζα τρέλας. Από την άλλη είχα αποφασίσει ότι δεν ήθελα να είμαι πλέον υπάλληλος, ένιωσα ότι είχε φτάσει η στιγμή να τολμήσω να κάνω κάτι δικό μου. Τα υπόλοιπα ανήκουν πλέον στην ιστορία. Εμείς στο CTC προχωράμε!

Στο CTC υπάρχει μια αμεσότητα με τους πελάτες, και κατάλαβα ότι πηγάζει από εσένα. Επιδιώκεις την επαφή και διέκρινα ξεκάθαρα πως θέλεις ευχαριστημένους πελάτες και επικοινωνία μαζί τους. Θεωρώ πως προσπάθησες και πέτυχες να «σπάσεις» έναν τοίχο που χωρίζει κατά παράδοση τους δημιουργούς ενός gourmet πιάτου από τους ανθρώπους που έρχονται στο εστιατόριο. Τι είναι αυτό που σε κάνει να αστειεύεσαι, να μην κρατάς αποστάσεις;

Επίτρεψέ μου να απαντήσω με ερώτηση: κάποιος μπαίνει στο σπίτι σου να για να γευτεί τη μαγειρική σου. Εσύ θα μείνεις μέσα στην κουζίνα και απλώς θα στέλνεις τα πιάτα; Δεν θα βγεις να τον υποδεχτείς; Δεν θα προσπαθήσεις να «σπάσεις τον πάγο» χρησιμοποιώντας λίγο χιούμορ ή έστω ένα σαχλό αστείο; Δεν θα κάτσεις μαζί του να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί; Έτσι βλέπω τους «πελάτες» του CTC. Ως καλεσμένους στο σπίτι μου, στη σάλα μου. Και ναι, επί τη ευκαιρία, μου δίνεται η δυνατότητα να προσπαθήσω να αλλάξω τη θεώρηση πολλών ότι τα degustation εστιατόρια είναι «κλινικά κρύα». Ε, τόσο απλά είναι τα πράγματα στο δικό μου μυαλό!

Το να επιλέγεις κατά κύριο λόγο ελληνικές πρώτες ύλες είναι στάση ή ευκολία σε σχέση με την εύρεση και τη διαχείριση;

Δεν είμαι «φονταμενταλιστής» ή ψυχαναγκαστικός στο να χρησιμοποιώ πάση θυσία υλικά από κάποια συγκεκριμένη χώρα, ακόμα κι αν αυτή είναι η Ελλάδα! Πιστεύω ότι τα υλικά δεν είναι «αυτοσκοπός», αλλά πρέπει να υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πιάτο. Καθώς λοιπόν, όπως θα παρατήρησες, στο CTC σερβίρουμε πιάτα που κατά κύριο λόγο αντλούν την έμπνευσή τους από ελληνικές γεύσεις, θεωρώ απολύτως λογικό να χρησιμοποιούμε κυρίως ελληνικά υλικά, αφού αυτά αποτελούν τη βάση των γεύσεων και των υφών της ελληνικής κουζίνας.

Πού θέλεις να δεις να φτάνει το CTC; Ποια είναι τα όνειρά σου για αυτό το πρώτο σου «γαστρονομικό» παιδί;

Όπως κάθε «γονιός», έτσι κι εγώ θέλω πρώτα απ’ όλα το CTC να είναι υγιές, κι ας γίνει ό,τι θέλει όταν μεγαλώσει! Ίσως να σου φανεί περίεργο, αλλά τα βραβεία και η αναγνώριση (με ό,τι συνεπάγεται αυτό) δεν είναι ο κύριος στόχος μου. Αν φυσικά έρθουν, καλώς να ορίσουν. Ωστόσο, αυτό που θα ήθελα περισσότερο είναι οι καλεσμένοι μου στο CTC να περνάνε καλά και να φεύγουν με χαμόγελα, και μέχρι στιγμής νομίζω ότι αυτό το καταφέρνουμε!

APP_HOPE

Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη στο νέο τεύχος του Hope Mag. Κατεβάστε όλο το τεύχος δωρεάν.

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ CTC! DEGUSTATION ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το CTC και ο Executive Chef Αλέξανδρος Τσιοτίνης προτείνουν στο Αθηναϊκό κοινό δύο μοναδικά μενού για την παραμονή Χριστουγέννων και την παραμονή Πρωτοχρονιάς ώστε να μείνουν οι δύο πιο μεγάλες νύχτες της χρονιάς γευστικά αξέχαστες!

Αν θέλετε να δώσετε στις φετινές γιορτές τη γεύση, την υφή, το χρώμα και το άρωμα που αρμόζει στην πιο λαμπερή περίοδο του έτους, τότε το CTC -η πιο δυναμική φετινή εμφάνιση στον χώρο της degustation σκηνής- σίγουρα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς από εσάς.

Μόνο σας συμβουλεύουμε να μην αφήσετε την κράτηση σας για τελευταία στιγμή, το CTC είναι περιορισμένης χωρητικότητας και σίγουρα θα είναι καλό να επικοινωνήσετε έγκαιρα.

NY Eve Menu

CTC

Oυμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Ιλίσια

Tηλ.: 2107228812

Email: [email protected]

Web: www.ctc-restaurant.com