REAL LIFE WHO

Ο δημιουργός του Quizdom, Τριαντάφυλλος Ξυλούρης, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης


27 Φεβρουαρίου 2016

Ο 31χρονος Τριαντάφυλλος είναι ο τύπος που έχει εθίσει περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες στον «κόσμο» του, τον κόσμο του Quizdom. Στα 14 του έφτιαξε το πρώτο του παιχνίδι-εφαρμογή, ενώ στα 18 του είχε ήδη εταιρεία που πουλούσε ιστοσελίδες. Αν μη τι άλλο, το νεαρό της ηλικίας του δεν σε προϊδεάζει για το προσωπικό «success story» που έχει ήδη κατορθώσει. Ένα skype chat μαζί του ήταν αρκετό για να μιλήσουμε για την απόφασή του να φτιάξει το δημοφιλές παιχνίδι, ποια είναι τα επόμενα βήματά του, αλλά και τί θαυμάζει και τι τον ενοχλεί περισσότερο σήμερα στο λαό μας. Ας τον γνωρίσουμε, λοιπόν, καλύτερα…

Πες μου λίγα λόγια για σένα. Πού ζεις σήμερα και με τι ασχολείσαι πέρα από το Quizdom;

«Είμαι 31 ετών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία. Βασικά, και οι δύο γονείς μου είναι Έλληνες ομογενείς. Ουσιαστικά ακόμα ζω και εργάζομαι εκεί - κυρίως Αννόβερο και Φρανκφούρτη - και μοιράζω το χρόνο μου (50-50) , περνώντας διαστήματα και στην Ελλάδα, την οποία αγαπώ, αφού τη γνώρισα από μικρός στις διακοπές που είχα κάνει. Τις περισσότερες φορές έρχομαι άλλωστε στην Ελλάδα για κάποια δουλειά - meeting, σχετικά με το Quizdom. Έχω σπουδάσει μαθηματικά, έκανα μάλιστα διδακτορικό πάνω στους «πρώτους αριθμούς» στη Βόννη, το οποίο και τελείωσα το 2011. Τότε, λοιπόν, ξεκίνησα να εργάζομαι ως σύμβουλος εταιρειών (consultant), για τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες και από εκεί και έπειτα, άρχισα να φτιάχνω και να επεξεργάζομαι το IT start-up του Quizdom.»

Μιας και αναφέρθηκες στα IT ( Information Technology) start-ups, εξήγησέ μου λίγο, για να έχουν μια εικόνα και οι αναγνώστες μας, τι ακριβώς δηλώνει ο όρος και τι είδους επιχειρήσεις περιλαμβάνει;

«Κοίταξε, όπως τουλάχιστον το καταλαβαίνω εγώ, το IT start-up, σημαίνει μια μικρή, καινούργια εταιρεία, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να προσφέρει κάτι καινούργιο. Πρόκειται δηλαδή, για μια ανεξάρτητη μικρή εταιρεία, που δοκιμάζει να χρησιμοποιήσει το internet, τον προγραμματισμό και τον υπολογιστή, για να προωθήσει ένα προϊόν. Το χαρακτηριστικό αυτών των εταιρειών είναι ότι με ένα μικρό αρχικό κεφάλαιο, συγκριτικά με τις «παραδοσιακές»-συμβατικές επιχειρήσεις (για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να ανοίξει ένα καφέ, μπορεί να χρειάζεται 50.000 ευρώ μόνο για να αγοράσει έπιπλα και εξοπλισμό) βρίσκουν τη δυνατότητα, με λίγα χρήματα, να προσφέρουν κάτι καινούργιο, χωρίς να χρειάζεται να διαθέτουν τόσα χρήματα. Με λίγα λόγια, για ένα IT start-up χρειάζεσαι πολύ λίγα χρήματα συγκριτικά, προκειμένου να κάνεις το πρώτο βήμα.»

Σπούδασες μαθηματικά και μάλιστα εξειδικεύτηκες σε αυτά. Πώς αποφάσισες, λοιπόν, να «μεταπηδήσεις» στο κομμάτι της πληροφορικής και ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα σε αυτόν τον τομέα;

«Πάντα μου άρεσε η πληροφορική, και γι’ αυτό ασχολούμουν μόνος μου. Να σκεφτείς, ότι είχα μάθει βασικές αρχές προγραμματισμού ήδη από τα 14 μου χρόνια. Μάλιστα έφτιαξα τότε και ένα παιχνίδι, το “Ueberfall Manager 1999” το οποίο είχα πουλήσει, ενώ στα 18 είχα φτιάξει μια εταιρεία για να πουλάω ιστοσελίδες. Συνεπώς, οπωσδήποτε τα μαθηματικά ήταν πάντα για μένα ένα μεγάλο κεφάλαιο και σταθμός στη ζωή μου, αλλά παράλληλα με ενδιέφερε πολύ το κομμάτι της πληροφορικής και του προγραμματισμού.»

11__1437345970_2 86 124 89

Υπήρξε κάποιος που σε έφερε σε επαφή με τον συγκεκριμένο χώρο και σε βοήθησε;

«Ναι, είδα για πρώτη φορά το κομμάτι του προγραμματισμού σε έναν φίλο μου, που ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερος και δίδασκε στο σχολείο προγραμματισμό, σε μία εκπαίδευση που είχαμε τότε στο σχολείο και πρόσεξα ότι μου άρεσε και με ενδιέφερε πάρα πολύ. Έτσι μού έδωσε αυτός τα πρώτα ερεθίσματα και μου έμαθε κάποιες βασικές πληροφορίες και κατόπιν, με αυτά ως αφορμή, άρχισα να το ψάχνω περισσότερο και να μαθαίνω σταδιακά μόνος μου. Δεν έφτασα ποτέ στο σημείο να είμαι προγραμματιστής ή κάτι που θα μπορούσε κανείς να το προσδιορίσει ως έτσι, απλά είχα κάποιες γνώσεις σε αυτό το κομμάτι…» Πότε ίδρυσες το Quizdom και ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου; Θα υπάρξει κάποια αλλαγή, κάποια ανανέωση στο project;

«Το Quizdom ιδρύθηκε στα μέσα, περίπου, του 2014. Ουσιαστικά εγώ το ίδρυσα και από εκεί και πέρα, υπήρχαν βέβαια και υπάρχουν ακόμα, φίλοι μου που με βοήθησαν καθώς και freelancers (κυρίως Έλληνες) τους οποίους βρήκα στη πορεία. Η έδρα της εταιρείας είναι στη Φρανκφούρτη και αυτό, γιατί τα stores δεν σού επέτρεπαν τότε, εάν ήσουν ελληνική εταιρεία, να έχεις κάποιες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα το να μπορείς να πουλάς προϊόντα μέσω της εφαρμογής σου. Τώρα πλέον γίνεται, αλλά δεν γινόταν ακόμη τότε. Σήμερα η εφαρμογή έχει περίπου 1,4 εκατομμύρια χρήστες. Θα υπάρξει σύντομα μία πολύ μεγάλη αλλαγή, καθώς το Quizdom θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση, αλλά προς το παρόν δεν μπορώ να πω περισσότερα. Επίσης, θα υπάρχει πλέον το αντίστοιχο τηλεοπτικό παιχνίδι, από τον Alpha, που θα βασίζεται στη κεντρική ιδέα και πλατφόρμα του παιχνιδιού».

Δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω… Πώς και αποφάσισες το «επιχειρείν» στην Ελλάδα, σε μία δυσμενή μάλιστα περίοδο και - ως συνεπακόλουθο - αγορά; «Για δύο λόγους:  Πρώτον, γιατί μου αρέσει η Ελλάδα και ήθελα να έχει άμεση σχέση το project με τη χώρα και δεύτερον, επειδή θεώρησα ότι υπήρχαν αρκετά «κενά» εδώ, δηλαδή στον τομέα της τεχνολογίας και των εφαρμογών. Το Quizdom λοιπόν, που είναι ένα μικρό project (ένα μικρό παιχνίδι) θεώρησα ότι υπάρχει εδώ (ενν. Ελλάδα) το κενό στην αγορά, προκειμένου να πετύχει και να γίνει δημοφιλές. Σε άλλες χώρες θα ήταν πολύ πιο δύσκολο, καθώς η αγορά ήταν «γεμάτη» από αντίστοιχα apps και projects. Πίστευα, λοιπόν, πως το συγκεκριμένο project για την αγορά της Ελλάδας θα μπορούσε να ήταν κάτι που θα πετύχει και θα το αγκαλιάσει ο κόσμος».

Εφαρμογές και παιχνίδια όπως το δικό σου, υπάρχουν αυτήν την στιγμή πολλά σε ένα Play store. Τι είναι αυτό, λοιπόν, που ξεχωρίζει το Quizdom και θεωρείς ότι έπαιξε ρόλο στην επιτυχία του;

«Νομίζω ο λόγος που πέτυχε το project και έχει τόσο μεγάλη απήχηση, είναι ότι δημιουργήθηκε και ήταν εξαρχής προσαρμοσμένο στο ελληνικό κοινό και την ελληνική αγορά, όπως για παράδειγμα, πρωτίστως οι ερωτήσεις του παιχνιδιού. Ύστερα, ακόμη και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού (το design, η διαμόρφωση, το chat κ.τ.λ) προέκυψε λεπτομερώς με έρευνα που έκανα – μέσα από γκάλοπ και τεστ/δοκιμές - όπως για παράδειγμα, σχετικά με το ποια χρώματα αρέσουν στους Έλληνες ή ποιος τρόπος παιχνιδιού τούς αρέσει».

Τι κάνεις για να βελτιώνεσαι στο τομέα των τεχνολογικών εφαρμογών και να συμβαδίζεις με τις εξελίξεις; Παρακολουθείς κάποια αντίστοιχα σεμινάρια ή συνέδρια;

«Όχι. Ενημερώνομαι απλώς μέσα από την καθημερινή ανάγνωση σχετικών νέων που αφορούν την τεχνολογία και τα start-ups, κυρίως σε εφημερίδες και blogs, όπως το businessinsider.com, όπου παρακολουθώ συνεχώς το τι κάνει, για παράδειγμα, η Google, το Facebook και έτσι έχω μία καλή εικόνα για τις εξελίξεις. Πέρα από αυτό, κυρίως μέσα και από τη δουλειά μου, καθώς πάντα προκύπτουν ζητήματα και γι’ αυτό ανατρέχω σε βιβλιογραφίες ή ευρήματα για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου.»

1008__1437347174_2 86 124 89

Οι φιλοδοξίες σου για το άμεσο μέλλον; Υπάρχουν άλλα εγχειρήματα που θα ήθελες να ξεκινήσεις; «Πρωτίστως, θέλουμε να δεκαπλασιαστεί (!) το Quizdom και εργάζομαι συνεχώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι το άμεσο μέλημά μου τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σύντομα θα βγει και σε άλλες γλώσσες – δεν μπορώ βέβαια να δώσω ακόμα, συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα - προκειμένου να στοχεύσουμε σε περισσότερες αγορές. Οι προσδοκίες μου αυτή την περίοδο, είναι κυρίως σχετικές με το συγκεκριμένο project, να «μεγαλώσουμε» δηλαδή το Quizdom όσο το δυνατόν περισσότερο».

Θέλω να μου πεις, καθώς ως ομογενής ίσως έχεις και μια πιο σφαιρική εικόνα, τι είναι αυτό που θαυμάζεις περισσότερο και τι αυτό που σε ενοχλεί περισσότερο στους Έλληνες;

«Νομίζω αυτό στο οποίο οι Έλληνες είναι πολύ καλοί – καλύτεροι ίσως από πολλούς ακόμη λαούς – είναι οι ιδέες τους. Είναι εξαιρετικοί στο να επεξεργάζονται και να επινοούν καινούργια, καινοτόμα πράγματα. Αυτό το διαπίστωσα και στους συνεργάτες/freelancers με τους οποίους ήρθα σε επαφή για το Quizdom. Το αρνητικό χαρακτηριστικό τους νομίζω ότι είναι, τις περισσότερες φορές, το ότι ρίχνουν το φταίξιμο για οτιδήποτε τους συμβαίνει στους άλλους. Ίσως, βέβαια, για τους ίδιους να είναι καλό, γιατί έτσι απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους στο ψυχολογικό κομμάτι, οπότε αυτό μάλλον είναι σχετικό. Υπάρχει, πάντως, μια εθελοτυφλία. Είναι πιο επιρρεπής δηλαδή ο Έλληνας στο να πει ότι «δεν φταίω εγώ». Επίσης, άλλο ένα αρνητικό είναι ότι δεν έχουν τόση πίστη στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους, κάτι που φαίνεται ακόμη και σε νέους ανθρώπους. Αυτά νομίζω είναι δύο στοιχεία που θα ήταν πολύ καλό να μην υπάρχουν στη νοοτροπία τους. Επομένως, αν μπορούσα να πω ότι με ενοχλεί κάτι πολύ και μακάρι να το έβλεπα να αλλάζει, είναι η απαισιοδοξία που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στους νέους ανθρώπους και η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αν άλλαζε αυτό, νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα.»

Και, αν σε ρωτούσα ποια είναι τα apps που σού έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον και σού αρέσουν προσωπικά, ποια θα επέλεγες;

«Αν εννοείς ποια είναι αυτά που «ζηλεύω» και εγώ, ως άνθρωπος που ασχολείται με τον συγκεκριμένο χώρο, εκείνα που μού έρχονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό είναι,  το Workflowy” (organization tool), το Uber” (εφαρμογή για ταξί) όπως και το Taxibeat” και το Messenger” (του Facebook)».