REAL LIFE WHO

Η Βούλα Χρυσανθακοπούλου βρίσκει τους «μέντορες» που θα εμπνεύσουν τους μαθητές σε όλη την Ελλάδα


The Jennettes

16 Απριλίου 2018

voulachrysanthakopoulou.jpg

Η Βούλα Χρυσανθακοπούλου είναι μία από τους φετινούς συμμετέχοντες που ξεχώρισαν στο πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone, ένα πρόγραμμα που για όγδοη συνεχή χρονιά, δίνει την ευκαιρία σε νέους να εργαστούν για έξι μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, ενώ παράλληλα καλύπτει το μισθό και τις εργοδοτικές τους εισφορές. Μάλιστα, μετά από εκατοντάδες αιτήσεις συμμετοχών το πρόγραμμα φέτος μεγάλωσε, αυξάνοντας τις θέσεις απασχόλησης που χρηματοδοτεί σε 15 από 10.

«Από την πρώτη στιγμή, το πρόγραμμα World of Difference με εξέπληξε ευχάριστα! Πρόκειται για ένα πολύ οργανωμένο και δομημένο πρόγραμμα, που είναι απόλυτα διαφανές ως προς τους σκοπούς του, τους όρους συμμετοχής και καλεί Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους που έχουν πάθος να προσφέρουν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ενώ παράλληλα αποκτούν επαγγελματική εμπειρία. Παρακολουθώντας το διήμερο workshop, και κυρίως ακούγοντας τους συμμετέχοντες της προηγούμενης χρονιάς, συνειδητοποίησα τη ζωτική σημασία της χρηματοδότησης αυτών των θέσεων εργασίας. Είναι αξιοθαύμαστο τι μπόρεσαν αυτοί οι άνθρωποι να πετύχουν σε μόλις 6 μήνες εργασίας, και πως οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί κατάφεραν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά έναν εργαζόμενο. Έχουν περάσει μόλις 2 μήνες που βρίσκομαι στο πρόγραμμα και χαίρομαι πολύ που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω άλλους 14 νέους οι οποίοι μοιράζονται τα ίδια ιδανικά με εμένα, την ίδια αγάπη να προσφέρουν και φυσικά να είμαι μέρος ενός προγράμματος που εργάζεται για το κοινό καλό».

Η Βούλα είναι φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και επέλεξε να εργαστεί στην The Tipping Point ως Operations Coordinator. Συγκεκριμένα μέσα από το έργο της φιλοδοξεί να  δώσει τη δυνατότητα σε κάθε μαθητή που ενδεχομένως βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, να έρθει σε επαφή μέσω live video, με 1.000 ανθρώπους πρότυπα - μέντορες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι μοιράζονται τις γνώσεις και την εμπειρία τους και απαντούν σε τυχόν ερωτήσεις του.

Η ίδια εξηγεί περισσότερα: «Συμμετέχω στη δράση του The Tipping Point ψάχνοντας για άτομα που θα μπορούσαν να προσφέρουν τις γνώσεις τους στους μαθητές. Αγαπώ πολύ τον συγκεκριμένο οργανισμό και πραγματικά εύχομαι, όταν ήμουν και εγώ μαθήτρια, να υπήρχε ένα τέτοιο πρόγραμμα στο σχολείο μου που να μπορούσε να μου δώσει τη δυνατότητα να συναντήσω τέτοια άτομα. Στην ουσία ο οργανισμός συνδέει μαθητές με μέντορες που έχουν αυθεντικό ενδιαφέρον για τη δουλειά τους και είναι έτοιμοι να μοιραστούν τις γνώσεις και τα βιώματά τους με σκοπό τόσο να τους κατευθύνουν σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας συνδέουμε μαθητές από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας με άτομα που διαφορετικά δε θα είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν ποτέ στη ζωή τους. Οι επαγγελματίες αγαπούν αυτό που κάνουν, τους αρέσει να προσφέρουν και είναι κοινωνικά ευαίσθητοι στο θέμα της εκπαίδευσης. Στην προσπάθεια μας να καταρρίψουμε στα μάτια των μαθητών στερεότυπα αναφορικά με τα επαγγέλματα, επιθυμούμε να έχουμε μέντορες που εκπροσωπούν ποικίλους κλάδους, ανεξάρτητα από ηλικία, ακαδημαϊκές σπουδές ή καριέρα. Μέντορας μπορεί να είναι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος σε μια πολυεθνική που μπορεί να ενημερώσει τους μαθητές για το πως είναι να εργάζεσαι σε μια τέτοια εταιρεία, τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις αυτής και τις ευθύνες που έχει μια τέτοια θέση. Την ίδια στιγμή, στην κοινότητα μεντόρων μας βρίσκονται φοιτητές που εκμεταλλεύονται στο έπακρον ακαδημαϊκές ευκαιρίες, ερευνητές που παρουσιάζουν τη δουλειά τους live μέσα από τα εργαστήρια, ακόμα και αγρότες από το διπλανό χωριό που έχουν μεράκι για τη δουλειά τους. Στο τέλος της ημέρας, μας ενδιαφέρει να είναι άνθρωποι που επιδεικνύουν ήθος και αξίες στην καθημερινότητα τους, και διακρίνονται για τη στάση ζωής τους.

Άλλωστε, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η ελλιπής ενημέρωση των εφήβων, καθώς οι περισσότεροι επιμένουν να θέλουν να ακολουθήσουν επαγγέλματα όπως ιατρός, δικηγόρος ή στρατιωτικός, επηρεαζόμενοι πιθανόν από κάποιον άνθρωπο του περιβάλλοντος τους αλλά και την ασταθή οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Για το λόγο αυτό, η The Tipping Point φροντίζει προκειμένου οι νέοι να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και να έρχονται από νωρίς σε επαφή με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες της. Για παράδειγμα, ο κλάδος της τεχνολογίας και κυρίως τα επαγγέλματα όπως προγραμματιστής, web developer έχει σχεδόν μηδενική ανεργία στην Ελλάδα. Λίγοι νέοι σκέφτονται να ακολουθήσουν μια τέτοια καριέρα, και από αυτούς η πλειοψηφία είναι αγόρια.

Ποιες είναι, όμως, οι αρμοδιότητες της Βούλας το επόμενο εξάμηνο; «Το έργο μου θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος σε δημόσια σχολεία της Ελλάδας. Είμαι ενθουσιασμένη γιατί ο οργανισμός εξελίσσεται γρήγορα και οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες που έχω είναι σημαντικές για τη βιωσιμότητά του. Έχουμε προγραμματίσει τις καθημερινές μου δραστηριότητες στον οργανισμό, από την επικοινωνία με τα σχολεία και τους μαθητές για να τους ενημερώσω για το πρόγραμμα, μέχρι την εύρεση των ανθρώπων εκείνων που θα αποτελέσουν τα πρότυπα για τους μαθητές. Επειδή προκύπτουν όμως συνεχώς νέες ευκαιρίες για να διευρύνουμε το πρόγραμμα, είμαστε ανοιχτοί στο να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή».

Η Βούλα περιγράφει τι πιστεύει πώς θα αποκομίσει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, μετά το πέρας του εξαμήνου: «Η χαρά που σου δίνει το να γυρίζεις σπίτι σου και να ξέρεις ότι δουλεύεις για έναν τέτοιο σκοπό, δηλαδή την ενδυνάμωση άλλων ανθρώπων, είναι ανεκτίμητη. Η ψυχική ευεξία που νιώθεις ότι έκανες κάτι καλό κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι το μεγαλύτερο κέρδος σε προσωπικό επίπεδο. Σε επαγγελματικό, ούσα 23 ετών, το να αναλάβω μια τέτοια ευθύνη σε έναν μικρό οργανισμό με μεγάλες δυνατότητες, έχοντας το αίσθημα της ευθύνης, ότι κάνω κάτι που είναι αποκλειστικά δικό μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον μου. Είναι πολύ χρήσιμο να ξέρεις πώς να δουλεύεις ένα πρότζεκτ, να τηρείς και να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου».

«Διαπολιτισμικότητα, αλληλεγγύη, κοινωνική προσφορά». Με αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζει η Βούλα το νόημα του World of Difference που διέπει το μότο του Ιδρύματος Vodafone, «Connecting for Good»: «Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι αλτρουιστές, θέλουν να προσφέρουν και βάζουν το ατομικό τους συμφέρον κάτω από το συμφέρον της κοινωνίας, είναι άνθρωποι άξιοι θαυμασμού που χαίρεσαι να έχεις στην καθημερινότητά σου. Σε μια κοινωνία που κάθε άνθρωπος έχει το δικό του όραμα και τις προσωπικές του φιλοδοξίες, είναι πολύ δύσκολο να δουλέψεις για κάτι κοινό. Το World of Difference ενώνει στην ουσία 15 οργανισμούς με έναν κοινό σκοπό: κατ’ αρχάς να ενδυναμώσει τους νέους, ώστε να δουλέψουν  σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία και την ίδια στιγμή να ενισχύσει τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς ώστε να έρθουν πιο κοντά στο όραμά τους και την εκπλήρωση των στόχων τους».

«Πιστεύω βαθιά πως μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ιδρύματος Vodafone αναδεικνύεται η αξία του να δείχνεις εμπιστοσύνη σε νέα άτομα που έχουν όρεξη να εργαστούν και να προσφέρουν, με τις φρέσκες ιδέες και τη δημιουργικότητα τους. Προσωπικά, δουλεύοντας 3 χρόνια σαν εθελόντρια, το πρόγραμμα μου επιτρέπει να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα, γι’ αυτό είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο για εμένα. Αναμφισβήτητα, οι νέοι χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια προγράμματα που δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε. Οι νέες τεχνολογίες επικουρούν το πρόγραμμα πολλών ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν στους τομείς όπως η εκπαίδευση και λειτουργούν στην ουσία ως μοχλός ανάπτυξης της κοινωνίας».

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα