REAL LIFE WHO

Nelson Mandela: Ο ακτιβιστής, πολιτικός και φιλάνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο


SPAPADIMITRIOU

18 Ιουλίου 2018

19980925_zan_q06_046.jpg

Ο Nelson Mandela γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918 στο Mvenzo της Νότιας Αφρικής. Ακούγοντας τους πιο ηλικιωμένους του χωριού να διηγούνται τις ιστορίες για τις γενναίες μάχες που έδωσαν οι πρόγονοί τους για την ελευθερία τους, ονειρευόταν πως, κάποια μέρα, θα έκανε και ο ίδιος κάτι για να συνεισφέρει στον αγώνα τους.

Ξεκίνησε σπουδές Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Fort Hare, όμως δεν τις ολοκλήρωσε. Αποβλήθηκε επειδή συμμετείχε σε φοιτητική διαδήλωση. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, του δόθηκε τελεσίγραφο: Είτε θα έπαιρνε το πτυχίο του, είτε θα έβρισκαν συζύγους τόσο σε εκείνον, όσο και στον ξάδελφό του. Φυσικά, οι δυο τους δε συμβιβάστηκαν και το έσκασαν, φτάνοντας στο Johannesburg. Εκεί ο Mandela εργάστηκε ως υπάλληλος ασφαλείας, και παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής. Τότε, γύρισε πίσω στο Fort Hare για να αποφοιτήσει, το 1943.

Ασχολήθηκε με την πολιτική το 1942. Επί είκοσι χρόνια, έδινε τεράστιους, ειρηνικούς αγώνες κατά του apartheid, ενώ πάλεψε ενάντια στο ρατσισμό της Νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης. Πέρασε, όμως, 27 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή, ξεκινώντας από το 1962, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για πολιτικά αδικήματα και προδοσία.Το 1993, τέσσερα χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, για την προσφορά του.

Το 1994 έγινε ο πρώτος έγχρωμος Πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής, ανατρέποντας τα παγκόσμια δεδομένα. Μέχρι σήμερα, αποτελεί πηγή έμπνευσης τόσο για τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και για όλους εμάς, που θαυμάζουμε το έργο του.

Σήμερα, θα έκλεινε τα 100 του χρόνια. Με αυτή την αφορμή, η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε εκείνον.

Παρακάτω, η ομιλία του που άλλαξε τον κόσμο:

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα