REAL LIFE WHO

Σοφία Παγουλάτου: Απ’ το γραφείο, στο τιμόνι του UberTaxi


JTeam

12 Απριλίου 2022

Σοφία Παγουλάτου: Απ’ το γραφείο, στο τιμόνι του UberTaxi
Η Σοφία επέλεξε να πάρει το τιμόνι στα χέρια της, κυριολεκτικά, και σήμερα είναι από τις γυναίκες που σπάει τα στερεότυπα.

Θα μπορούσε κάποιος να θαυμάσει πολλά στον τρόπο που η Σοφία Παγουλάτου αντιμετώπισε όχι μόνο την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010, αλλά και τα στερεότυπα που κυριαρχούν ακόμη και σήμερα. Το 2013 μετακόμισε στη Γερμανία, όπως χιλιάδες νέοι που αναζητούσαν διέξοδο. Έξι χρόνια μετά, με τα δεδομένα να έχουν αλλάξει, επιχείρησε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να διεκδικήσει ό,τι δεν μπορούσε μερικά χρόνια νωρίτερα. Θα μπορούσε να το κάνει συνεχίζοντας αυτό που ως τότε γνώριζε καλύτερα από κάθε τι. Να εργάζεται σε ένα λογιστικό γραφείο. Για άλλες γυναίκες θα ήταν μια αυτονόητη επιλογή. Η Σοφία ωστόσο επέλεξε να πάρει… το τιμόνι στα χέρια της. Και το έκανε συνειδητά.

Σήμερα είναι από τις γυναίκες που -κατά το κλισέ- σπάει τα στερεότυπα και επιλέγει αφενός να οδηγεί ταξί και αφετέρου να χρησιμοποιεί την εφαρμογή της Uber στην καθημερινότητά της. Όπως μας λέει, η οδήγηση γι’ αυτήν είναι αγχολυτική. Και μέσα από το UberTAXI έχει βρει την ασφάλεια, την ευελιξία και την ποιότητα που επιζητά ως γυναίκα οδηγός ταξί.

Πώς και αποφάσισες να εργαστείς στον κλάδο των ταξί;

Ως οδηγός ταξί ξεκίνησα τον Νοέμβριο του 2019. Είχα μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα από την Γερμανία, όπου ζούσα για 6 χρόνια. Ψάχνοντας να βρω μια δουλειά που θα καταφέρει να με κρατήσει στον τόπο μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να γίνω οδηγός ταξί, και έτσι αποφάσισα να ενταχθώ στον κλάδο. Όταν ζούσα στην Ελλάδα, πριν φύγω στο εξωτερικό, εργαζόμουν ως βοηθός λογιστή, τιμολογήτρια δηλαδή σε ένα εργοστάσιο. Πριν από το ταξί, όλες οι δουλειές μου είχαν να κάνουν με λογιστικά.

Σε ένα επάγγελμα που θεωρείται ανδροκρατούμενο, ως γυναίκα οδηγός πιστεύω ότι αυτή τη δουλειά μπορεί να την κάνει ο καθένας που του αρέσει η οδήγηση. Είναι ένα επάγγελμα που έχει απαιτήσεις αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι δύσκολο. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να σου αρέσει να οδηγείς και να είσαι ήρεμη, να μην έχεις νεύρα.

Αυτή τη στιγμή συνεργάζεσαι με την πλατφόρμα της Uber. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε οδήγησαν να μπεις στην πλατφόρμα ως οδηγός UberTaxi;

Από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκα στον κλάδο, συνεργάστηκα με την Uber. Στην αρχή μπήκα στην πλατφόρμα της Uber μέσω μιας εταιρείας όπου ήμουν μισθωτή. Πολύ γρήγορα όμως, μέσα σε δύο μήνες, αποφάσισα να δουλέψω ως ανεξάρτητη οδηγός επιλέγοντας να παραμείνω όμως στην πλατφόρμα. Ως γυναίκα οδηγός ταξί, θεωρώ πως με την Uber υπάρχει ένα βασικό πλεονέκτημα: η ασφάλεια που νιώθουμε εμείς με τους ανθρώπους που μπαίνουν μέσα στο ταξί μας όλη την ημέρα, αλλά ακόμη περισσότερο κατά τις νυχτερινές ώρες που εγώ προσωπικά επιλέγω να εργάζομαι συχνά. Επιπλέον, τώρα που ο κόσμος δε παίρνει πια ταξί από το δρόμο τόσο εύκολα όσο συνέβαινε παλαιότερα, η Uber μου προσφέρει πολλές επιπλέον διαδρομές και μεγαλύτερο εισόδημα. Τέλος, είναι σημαντική και η ευελιξία που παρέχει στη δουλειά, αφού επιλέγω εγώ το ωράριό μου.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου; Για ποιο λόγο θα την πρότεινες σε άλλες γυναίκες;

Το κομμάτι του επαγγέλματός που μου αρέσει προφανώς πάρα πολύ είναι η οδήγηση. Είναι αγχολυτική. Με χαλαρώνει, με κάνει υπομονετική και ήρεμη. Κάθε μέρα βγαίνω να δουλέψω με χαρά. Βλέπω την οδήγηση σαν ξεκούραση. Και γι’ αυτό το λόγο το κάνω κιόλας. Ακόμα και να μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω την παλιά μου δουλειά, δε θα το κάνω.

Η αγαπημένη μου στιγμή, μάλιστα, είναι όταν μπαίνουν οι τουρίστες στο ταξί μου, ειδικά το καλοκαίρι, μέσα από την εφαρμογή της Uber. Μου αφήνουν πάντα θετικά συναισθήματα χαράς, γιατί είναι πολύ ευχάριστοι, τραγουδάνε γελάνε. Έχουν άλλη κουλτούρα και αυτό μου αρέσει. Για εμένα οι πελάτες της Uber είναι ποιοτικοί. Μια φορά στο τόσο μπαίνω στο προφίλ μου στην εφαρμογή και βλέπω τα σχόλια που αφήνουν, ειδικά οι τουρίστες. Χαίρομαι με αυτά, γιατί βλέπω ότι είναι σημαντικό αυτό που κάνω και πολλές φορές νιώθω τυχερή που διευκολύνω την καθημερινότητά τους. Θα ήθελα να μπορώ να απαντήσω και να πω ένα ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

TAGS