REAL LIFE WORKING GIRL

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να επιταχύνει τη ψυχική και σωματική γήρανση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη


23 Οκτωβρίου 2019

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να επιταχύνει τη ψυχική και σωματική γήρανση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Γνωρίζουμε ότι το οικονομικό άγχος είναι μια πραγματική ανησυχία για τους περισσότερους ενήλικες. Σε μια πρόσφατη ετήσια δημοσκόπηση της αμερικανικής ψυχιατρικής ένωσης αυτό που απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους είναι να διατηρήσουν τις οικογένειές τους οικονομικά ασφαλείς. Όμως το 66% των Αμερικανών ανέφερε ότι ανησυχούσε πολύ για τα οικονομικά. 

Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα έρευνα οι οικονομικές ανησυχίες έχουν αντίκτυπο στην επιταχυνόμενη γήρανση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο European Journal of Aging υποδηλώνει ότι τα άτομα που περνούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες, παρουσίασαν ενδείξεις ταχύτερης γήρανσης σε σύγκριση με εκείνους που ήταν πιο σταθεροί οικονομικά. Αυτά τα συμπτώματα περιελάμβαναν φτωχή γνωστική λειτουργία σε μικρότερη ηλικία και υψηλότερα ποσοστά φλεγμονής στο σώμα, όπως φαίνεται από δείκτες η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και IL-6. Και γνωρίζουμε επίσης ότι η φλεγμονή στο σώμα οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας. 

Όμως πρέπει να σημειωθεί πως τα άτομα που ενδέχεται να έχουν βιώσει νωρίς στη ζωή τους οικονομικά προβλήματα, δεν επηρεάστηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνοι που βίωσαν τη φτώχεια αργότερα στη ζωή τους. 
Τέλος οι επιστήμονες επισήμαναν πως το οικονομικό στρες μπορεί να είναι καταστροφικό τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό. 

Αλλά τελικά, αυτό μόνο υπογραμμίζει πόσο καταστροφικό οικονομικό στρες μπορεί να είναι στο σώμα και το μυαλό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα