REAL LIFE WORKING GIRL

Οι φράσεις που χρησιμοποιεί το αφεντικό σας για να σας χειραγωγήσει


29 Οκτωβρίου 2020

Οι φράσεις που χρησιμοποιεί το αφεντικό σας για να σας χειραγωγήσει

Πολλές φορές οι προϊστάμενοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους υπαλλήλους τους για δικό τους συμφέρον. Εάν λοιπόν πιστεύετε πως ο εργοδότης σας, σας χειραγωγεί, δείτε παρακάτω μερικές φράσεις που χρησιμοποιεί για να πετύχει το σκοπό του.

"Η δουλειά είναι η οικογένεια σας"

Όταν οι εργοδότες χρησιμοποιούν φράσεις που εμπεριέχουν την οικογένεια, το κάνουν για να εξασφαλίσουν την αφοσίωσή σας. Αν το αφεντικό σας είναι σαν την οικογένειά σας, τότε είναι λιγότερο πιθανό να αντιδράσετε, ακόμα και αν κάτι δεν σας αρέσει ή είναι αντίθετο με τις αξίες σας.

"Θέλω να είστε διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή"

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει φέρει σαν αποτέλεσμα ότι μπορείτε πλέον να δουλεύετε όπου και αν βρίσκεστε, αλλά το μειονέκτημα είναι πως μερικά αφεντικά νομίζουν ότι μπορείτε να εργάζεστε ανά πάσα στιγμή. Μια μελέτη του 2017 από την Ακαδημία Διοίκησης διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι ξόδεψαν κατά μέσο όρο οκτώ επιπλέον ώρες την εβδομάδα, δουλεύοντας από το σπίτι.

Η Γαλλία έχει θεσπίσει ένα νόμο ο οποίος εξασφαλίζει στους υπαλλήλους πως μπορούν να αγνοούν τα emails της δουλειάς, όταν έχουν φύγει από το γραφείο. Επίσης μια μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπρεπε να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εργαστούν στο σπίτι, δεν μπορούσαν να κοιμηθούν τα βράδια.

"Όλα είναι ωραία"

Ένα από τα χειρότερα αφεντικά είναι το αφεντικό που δεν είναι εκεί. Μπορεί να είναι σωματικά παρόν, αλλά απουσιάζει ψυχολογικά από τα καθήκοντά του ως ηγέτης. Λέει ότι η εταιρεία πάει καλά, ακόμα και όταν γίνονται απολύσεις ή μείωση μισθού.

"Αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημά"

"Αυτό δεν είναι πρόβλημά μου" είναι μια απογοητευτική φράση, γιατί σας δείχνει πως ο εργοδότης σας δεν ενδιαφέρεται να σας βοηθήσει. Αυτή η συμπεριφορά αποθαρρύνει τον υπάλληλο με αποτέλεσμα να μην αντιδρά σε ό,τι και αν συμβαίνει.

"Έτσι το κάναμε πάντα"

Αυτή η φράση προέρχεται από ένα αφεντικό που θέλει να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες και δεν είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες. Η σκέψη ότι ο παλιός τρόπος να κάνεις τα πράγματα είναι ο σωστός τρόπος, είναι μια παγίδα που κάνουν πολλοί ηγέτες όταν αναλαμβάνουν νέους ρόλους.

"Δεν συμφωνείτε;"

Η συγκεκριμένη φράση αναγκάζει τον υπάλληλο να συμφωνήσει, ακόμα και όταν διαφωνεί. Ενώ ένα αφεντικό που δεν θέλει να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους θα χρησιμοποιήσει την εξής φράση: «Τι νομίζετε ή ποια είναι η γνώμη σας;» Με αυτόν τον τρόπο ο υπάλληλος μπορεί να μοιραστεί όλα όσα πραγματικά πιστεύει και αισθάνεται.

Για να ξεφύγετε από την επιρροή του αφεντικού σας, πρέπει να θυμηθείτε τις αξίες σας και να πιστέψετε περισσότερο στον εαυτό σας.