Cupcakes με ροδόνερο

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τα μικροσκοπικά κέικ με τα χαρούμενα καπελάκια-επικάλυψη, μοιάζουν με λαχταριστά παιχνίδια.

 Αν και η καταγωγή τους παραμένει άγνωστη, συνταγές για cupcakes βρίσκουμε τυπωμένες σε βιβλία μαγειρικής, τουλάχιστον από τα τέλη του 18ου αιώνα. Συγκεκριμένα, την πρώτη αναφορά σε cupcake τη βρίσκουμε πίσω στο 1796 στο βιβλίο ‘American Cookery” της Amelia Simms όπου έχει καταγραφεί η συνταγή για «κέικ το οποίο ψήνεται σε μικρές φορμίτσες». Στις ημέρες μας, στις αρχές του 21ου αιώνα, οι φούρνοι άναψαν και πάλι, αναθερμαίνοντας ξανά το ενδιαφέρον για τα cupcakes τα οποία έγιναν ξαφνικά τάση στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας ένα σωρό επιχειρηματίες ν’ανοίξουν μαγαζιά και να τα γεμίσουν με τα κέικ-μπιζού! Στα retro κεκάκια με την υπέροχη γεύση δεν μπόρεσαν ν’αντισταθούν από το Sex & the City μέχρι τη βασίλισσα της αμερικανικής κουζίνας Martha Stewart -που κυκλοφόρησε μάλιστα πέρυσι και βιβλίο συνταγών, αφιερωμένο στις νοσταλγικές αυτές λιχουδιές-. Εμείς θα μπορούσαμε ν’αντισταθούμε; Φυσικά και όχι! Για να φτιάξετε λοιπόν και εσείς σπιτικά cupcakes: Θα χρειαστείτε: Για τα κέικ: 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 250 γρ. ζάχαρη 4 αυγά 300 γρ. αλεύρι 10 γρ. μπέικιν πάουντερ 180 γρ. γάλα 30 γρ. ροδόνερο Για την επικάλυψη: 200 γρ. ζάχαρη πολύ ψιλή 50 γρ. νερό 20 γρ. ροδόνερο 100 γρ. ασπράδια αυγών 2-3 σταγόνες κόκκινου χρώματος ζαχαροπλαστικής Εκτέλεση: Για τα κέικ: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου προκύψει μια απαλή κρέμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας. Τέλος, προσθέτουμε το γάλα και το ροδόνερο, ανακατεύοντας συνεχώς. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 O C.   Aδειάζουμε το μείγμα σε καραμελόχαρτα ή σε φόρμες για muffins.Ψήνουμε για 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν. Για την επικάλυψη: Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ροδόνερο σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για άλλα 3 λεπτά. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε το σιρόπι σιγά σιγά σαν κλωστή και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου δέσει και σφίξει η μαρέγκα. Τέλος, προσθέτουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Με μια σπάτουλα, ρίχνουμε αρκετή μαρέγκα πάνω από κάθε ψημένο cupcake και γαρνίρουμε με καραμέλες τριαντάφυλλο και ροδοπέταλα. * Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου "Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας Γλυκά Παιδικά Όνειρα".





MORE FOR YOU