Κάπαρη: Ένα καλοκαιρινό μπουμπούκι

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011 Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011
Η κάπαρη είναι γευστικά συνδεδεμένη με το καλοκαίρι, τον ήλιο και τη θάλασσα. Συνοδεύει άψογα μια σαλάτα ντομάτα ή ένα ντάκο δίνοντας γεύση σε ένα καλοκαιρινό μεσημέρι όπου το μόνο που θέλεις ν’ακούς είναι ένα τσούρμο φασαριόζικα τζιτζίκια.

Η κάπαρη, γνωστό και αγαπημένο ορεκτικό, υπήρξε δημοφιλής και στην αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες αλλά και τη νόστιμη γεύση της. Πρόκειται ουσιαστικά για τα μπουμπούκια ενός θάμνου τα οποία στη χώρα μας, συλλέγονται από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Μην ψάχνετε σπόρο για να την καλλιεργήσετε (εκτός εάν βρείτε ποικιλία από το εξωτερικό) γιατί η κάπαρη στη χώρα μας, έχει τη δική της «ατίθαση προσωπικότητα» και φυτρώνει σε βραχώδεις ακτές, πετρώδη σημεία με υγρασία, κατά μήκος του δρόμου, και όπου αλλού εκείνη επιλέξει. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Μεσόγειο, υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κάπαρης στον κόσμο, Αφγανιστάν, Αμερική, Γαλλία, Ισπανία, Τουρκία, (κάποιες από αυτές είναι προϊόν καλλιέργειας) ενώ η κάθε κουζίνα τη χρησιμοποιεί με το δικό της εμπνευσμένο τρόπο. Ποτέ δεν την καταναλώνουμε φρέσκια γιατί είναι πικρή. Γι’αυτό το λόγο τη βάζουμε σε νερό, ξίδι και αλάτι και φτιάχνουμε κάπαρη τουρσί. Στις Κυκλάδες, ο θάμνος της κάπαρης αποτελεί μια γνωστή ανοιξιάτικη εικόνα, τα μπουμπούκια της συλλέγονται πριν ακόμα ανθίσουν, ενώ αγαπάμε επίσης, τα τρυφερά της φύλλα αλλά και τον μακρόστενο καρπό, (τον οποίο παίρνουμε μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας) που μοιάζει με σταφύλι, τα οποία επίσης, γίνονται τουρσί. Η κάπαρη, δίνει γεύση και συνδυάζεται εξαιρετικά με τη χωριάτικη σαλάτα και το ντάκο. Αρωματίζει λάδι και ξίδι, προστίθεται σε τυριά, ενώ ταιριάζει με κρέας, ψάρι, λεμόνι, λαχανικά, μουστάρδα, σάλτσες ντομάτας για ζυμαρικά, σάλτσες μαγιονέζας, κλπ. Υπάρχει επίσης και η ξερή κάπαρη, τα μπουμπούκια της οποίας αποξηραίνονται στον ήλιο. Για να τη χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας, χρειάζεται πρώτα να τη βράσετε σε νερό προκειμένου να ξεπικρίσει.





MORE FOR YOU