#thecoolchef: Για την παραμονή Πρωτοχρονιάς φτιάξτε μοσχαράκι Wellington

Ο σεφ Στέλιος Αρακάς μας μαγειρεύει το βασιλιά των ψητών.

Στέλιος Αρακάς
ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΑΚΑΣ Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016
Ιφιγένεια Φιλοπούλου

Το φιλέτο πήρε το όνομά του από τον Arthur Wellesley, πρώτο δούκα του Wellington που νίκησε το Ναπολέοντα. Είναι από τα πιο όμορφα γεύματα την μέρα της Πρωτοχρονιάς και συνοδεύεται τέλεια με μια σάλτσα από φρούτα του δάσους

Υλικά

1 φιλέτο μοσχαρίσιο  γύρω στα 2 κιλά

30ml ελαιόλαδο

1  σφολιάτα

150γρ προσούτο

500γρ μανιτάρια λευκά κομμένα

100γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

Ντίξον μουστάρδα

Αλάτι, πιπέρι

Φρεσκοτριμμένο μαϊντανό

Ένα ποτήρι κρασί

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι  σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια  με λίγο φρέσκο θυμάρι και το σκόρδο και σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε να πιει τα υγρά και το βάζουμε ψυγείο να παγώσει. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φιλέτο (αφού το αλατοπιπερώσουμε ) για να πάρει χρώμα γύρω γύρω. Το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και το αλείφουμε καλή με τη Ντιζόν. Ανοίγουμε τη σφολιάτα μας και βάζουμε πρώτα το προσούτο και το μείγμα με τα μανιτάρια. Από πάνω το φιλέτο και κλείνουμε τη σφολιάτα και αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25 λεπτά εξαρτάται το μέγεθος.

Σάλτσα με φρούτα του δάσους

Υλικά

1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο

350γρ ανάμεικτα φρούτα κατεψυγμένα

150γρ μαρμελάδα με φρούτα του δάσους

Λίγο μπράντι

Ελαιόλαδο

Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Σε χαμηλή θερμοκρασία σοτάρουμε το κρεμμύδι μας χωρίς να μας πάει χρώμα και προσθέτουμε τα φρούτα μας και το μπράντι αφήνουμε να πάρει μία βράση  και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την μαρμελάδα και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε μαζί με το κρέας.

Tips Γίνεται με ολόκληρο το φιλέτο η ακόμα και ατομικό. Μπορούμε τώρα τα Χριστούγεννα αντί για μοσχαρίσιο φιλέτο να το κάνουμε με ελάφι.

Καλή όρεξη

Tags: ΦΡΟΥΤΑ| ΚΡΕΑΣ| ΜΟΣΧΑΡΙ| ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΑΚΑΣ

MORE FOR YOU