Ριζότο με θαλασσινά και αρακά

Ένα καλοκαιρινό πιάτο που ικανοποιεί τους απαιτητικούς ουρανίσκους.

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

Ένα καλοκαιρινό πιάτο που ικανοποιεί τους απαιτητικούς ουρανίσκους.

 Υλικά:

• 4 1/2 φλιτζάνια ζωμό (λαχανικών ή κοτόπουλου) • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο • 1 1/2 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο • 2/3 φλιτζανιού λευκό κρασί • 1/2 φλιτζάνι αρακά ( χρησιμοποιήστε φρέσκο ή κατεψυγένο) • 1-2 πρέζα σαφράν • 1/2 κιλό θαλασσινά (γαρίδες, χτένια, καλαμάρια ή ότι άλλο προτιμάτε) • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα • Ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι για γαρνίρισμα • Χυμός από περίπου 1/2 Λεμόνι • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σιγοβράζετε το ζωμό σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το σαφράν. Έπειτα βράζεται μέσα στο ζωμό τα θαλασσινά για περίπου 3’, μέχρι να μαλακώσουν (εξαρτάται από τα θαλασσινά που θα επιλέξετε). Έπειτα βγάλτε τα θαλασσινά από το ζωμό για να μην σκληρύνουν.

Για το ρύζι: Λιώνετε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο σ’ ένα τηγάνι. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα αφήνεται μέχρι να γίνουν διάφανα. Έπειτα προσθέτετε το ρύζι. Τα αφήνετε 3’ και ρίχνετε το κρασί. Περιμένετε 1-2’ μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνεται μισό φλιτζάνι ζωμό, ανακατεύετε για περίπου 5΄μέχρι να απορροφηθεί και επαναλαμβάνεται με το άλλο μισό φλιτζάνι. Επίσης περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Δοκιμάζετε το ρύζι να δείτε αν είναι έτοιμο. Αν όχι ρίχνετε ακόμα λίγο ζωμό και σιγοβράζετε. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο προσθέτετε το φασόλια και την παρμεζάνα. Τέλος προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μείγμα να απορροφήσει τα υγρά, δοκιμάζεται κι αν σας φαίνεται σκληρό το ρύζι ή ο αρακάς προσθέτετε ακόμα λίγο ζωμό και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία του ανακατέματος για να απορροφηθούν και πάλι τα υγρά.



Tags: ΑΡΑΚΑΣ| ΡΙΖΟΤΟ| ΡΙΖΟΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ




MORE FOR YOU