ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Ruth Finley: Η άγνωστη ιστορία της «νονάς» του New York Fashion Week


Αφροδίτη Σακκά

29 Αυγούστου 2018

20140602_zaf_ny1_564.jpg

Όταν το Council of Fashion Designers της Αμερικής έστειλε το pre-fashion week πρόγραμμά του σήμερα το πρωί, οι συνδρομητές δεν μπορούσαν παρά να προσέξουν μία βασική λεπτομέρεια: Οι σελίδες ήταν ροζ. Το χρώμα ήταν φόρος τιμής στη Ruth Finley, τη γυναίκα που ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία του Fashion Calendar, του προγράμματος των shows και των events, που τυπωνόταν για σχεδόν 70 χρόνια σε ροζ χαρτί - πράγμα που έγινε και το σήμα κατατεθέν του.

Η Finley έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής 26 Αυγούστου, στο Lenox Hospital της Νέας Υόρκης, σε ηλικία 98 ετών. Με ένα δάνειο 1.000 δολαρίων από έναν συμφοιτητή της, η Finley ξεκίνησε το Fashion Calendar το 1945, όταν άκουσε δύο φίλες, και οι δύο editors, να συζητούν πως δύο fashion shows συνέβαιναν την ίδια στιγμή και δεν ήξεραν σε ποιο να παρευρεθούν. Μέσα στα χρόνια, το Fashion Calendar, όχι μόνο εξελίχθηκε στο βασικό πρόγραμμα για τα πιο σημαντικά events της βιομηχανίας της μόδας, αλλά κατάφερε τον αρχικό στόχο της Finley να γίνει ο βασικός οδηγός για τους σχεδιαστές για να γνωρίζουν πως δεν θα προγραμματίζουν συγχρόνως τα shows τους.

Το να αμελήσουν να "συμβουλευτούν τη Ruth", οι σχεδιαστές ανακάλυψαν πως θα είχε φοβερά αρνητικό αντίκτυπο στη δουλειά τους. "Υπάρχει μία διάσημη ιστορία για τον Norman Norell, που δεν τηλεφώνησε στη Ruth και κατέληξε σε κακή ώρα και έπρεπε να ακυρώσει το show του," θυμάται ο Steven Kolb, πρόεδρος του CFDA και CEO. "Δεν έκανε ποτέ ξανά αυτό το λάθος. Δεν έβαζε καν τη γραμματέα του να το κάνει. Έπαιρνε ο ίδιος τηλέφωνο της Ruth".

H Finley και το ημερολόγιό της ήταν πλέον βασικό κομμάτι της βιομηχανίας, όταν η Diane von Furstenberg, κατέφθασε πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1970, με σκοπό να δείξει μία βαλίτσα γεμάτη φορέματα στην editor της Vogue, Diana Vreeland, η οποία και την ενθάρρυνε να κάνει τα περιεχόμενα αυτής της βαλίτσας, επιχείρηση. "Για εμένα, η Ruth ήταν το πρώτο μου τηλεφώνημα όταν έφυγα από το γραφείο της Diana Vreeland που της είχα δείξει τα πρώτα μου φορέματα," είπε η von Furstenberg. "H Ruth Finley ήταν το τηλεφώνημα που έκανε έναν σχεδιαστή θεμιτό. Σήμαινε πως βρισκόσουν στη λίστα ΤΟΥ Fashion Calendar".

"H ιστορία του Fashion Week δεν μπορεί να ειπωθεί χωρίς να εμφανιστεί το όνομα της Ruth Finley με έντονα γράμματα μέσα σε αυτή την ιστορία," λέει ο Kolb. "Δεν υπήρξε ούτε ένας σχεδιαστής τα τελευταία 70 χρόνια που να μην επηρεάστηκε από εκείνη ή να μην τον συμβούλεψε. Ήταν η κόλλα και η δομή του Fashion Week και είχε αυτή τη θέση πολλά περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε θα είχε παραμείνει εμπλεγμένος. Αλλά το έκανε επειδή αγαπούσε τη μόδα".

 

Δείτε ακόμη: H Anna Wintour ακολουθεί αυτά τα 3 βήματα σε κάθε outfit 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.