ΣΤΙΛ HAUTES GRECIANS

Hautes Grecians 2022: To συγκινητικό tribute του Μιχάλη Πάντου στην Σοφία Κοκοσαλάκη


Μάρθα Κουμπάνη

5 Ιουνίου 2022

Hautes Grecians 2022: To συγκινητικό tribute του Μιχάλη Πάντου στην Σοφία Κοκοσαλάκη
H Sophia Kokosalaki λείπει από την ελληνική μόδα, εκείνο το απόγευμα όμως ήταν εκεί

O ήλιος είχε κατέβει και δροσερή σκιά κάλυπτε την προβλήτα, μπροστά από την πέτρινη αποθήκη του Πειραιά, το πρώτο απόγευμα του Ιουνίου. Εκεί όπου προοηγουμένως είχε στηθεί το σκηνικό ενός αυτοσχέδιου runway με τα μοντέλα να περπατούν δίπλα στην θάλασσα και με φόντο το λιμάνι για τις ανάγκες του Hautes Grecians 2022.

Jenny.Gr

Τότε μια γυναικεία φωνή -η φωνή της- γλυκιά και συνεσταλμένη, ξάφνιασε τους καλεσμένους καθώς ακουγόταν από τα ηχεία να μιλά για την έμπνευση πίσω από κάποια από τις συλλογές της. H Sophia Kokosalaki λείπει από την ελληνική μόδα, εκείνο το απόγευμα όμως ήταν εκεί: Στα αρχειακά κομμάτια με τα εκλεπτυσμένα drapes και τις edgy δερμάτινες προσθήκες που φορούσαν τα κορίτσια. Στα μίνι φορέματα με τις δυνατές γραμμές και τα άλλα, τα αέρινα με τον αρχαιοελληνικό αέρα και το κρητικό ταπεραμέντο της.

Jenny.Gr

Αυτή την αίσθηση κατάφερε να αποδώσει ο Μιχάλης Πάντος, ο Έλληνας fashion expert και στενός φίλος της Sophia Kokosalaki, μέσα από το καθηλωτικό tribute στην σχεδιάστρια που παρουσίασε στο Hautes Grecians 2022.

Τα μοντέλα παρατάχθηκαν κατά μήκος της προβλήτας με την πλάτη στο κοινό και το βλέμμα στη θάλασσα την ώρα που το έλουζαν οι τελευταίες αχτίδες του ήλιου, πριν χαθεί από τον ορίζοντα.

Jenny.Gr

«Σοφία Κοκοσαλάκη 1972- 2019» ακούστηκε η φωνή του αυτή την φορά, καθώς τα μοντέλα έκαναν φινάλε σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα υπό τους ήχους της electro μουσικής (στα ηχεία ακουγόταν τώρα το Emerge των Ficherspooner), με το ταλέντο της αείμνηστης σχεδιάστριας να βρίσκεται για μία ακόμα φορά στο επίκεντρο, να κάνει τις καρδιές των παρευβρικομένων να χτυπούν συγχρονισμένα συγκινημένες και να καταχειροκροτείται.

Jenny.Gr

Η Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες. Οι συλλογές της, τράβηξαν αμέσως την προσοχή, καθώς συνδύαζαν την αρχαιοελληνική, minimal αισθητική με gothic rock λεπτομέρειες, ενά μιγμα egdy πολυτέλειας και διαχρονικού elegance.

Το στιλ της ήταν τότε έντονα επηρεασμένο από σχεδιαστές όπως ο Helmut Lang και ο Nicolas Ghesquière του Balenciaga, με στοιχεία από τις αγαπημένες τις μουσικές, τους ρυθμούς των Kraftwerk και των Joy Division.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μετακόμισε στο Παρίσι. Η καταγωγή της από την Κρήτη, της έδωσε έμπνευση. Οι παραδοσιακές φορεσιές και οι στολές των αντρών, τα πλεκτά με βελονάκι και τα σαρίκια, ενσωματώθηκαν στα σχέδια της.

Το 2004 σχεδίασε τα κοστούμια για την έναρξη και το κλείσιμο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όπου και κατάφερε να κάνει τους πάντες να μιλούν για τις δημιουργίες της. Η γνήσια ελληνική ομορφιά της, oι εκλεπτυσμένοι τρόποι της και το αστείρευτο ταλέντο, θα μείνουν για πάντα, στοιχεία χαραγμένα στη μνήμη του κοινού που την αγάπησε.

Ο θάνατος της στις 14 Οκτωβρίου 2019, στα 47 της χρόνια σόκαρε τον κόσμο της μόδας και προκάλεσε θλίψη σε ολόκληρη την βιομηχανία.

Τα σχέδια της εξακολουθούν να προκαλούν ρίγος όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το ίδιο συνέβη και στο Hautes Grecians 2022, ένα show που δεν θα ξεχάσουμε.