Όλα τα μυστικά για πλούσια ανθοφορία

Για να έχουμε πάντα ένα μπαλκόνι γεμάτο λουλούδια

Αναστασία Τσαγκάρη
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017
Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχουν όσες από εμάς νομίζουν ότι δεν το έχουν με την κηπουρική είναι η επαναλαμβανόμενη ανθοφορία των φυτών μας. Τα αρχικά μεγαλόπρεπα άνθη γίνονται τις περισσότερες φορές μια όμορφη ανάμνηση. Τα λουλούδια μας είτε δεν ξανανθίζουν είτε παρουσιάζουν με τον καιρό αδύναμα άνθη που δεν θυμίζουν με τίποτα την αρχική τους εικόνα. Κάπου εκεί στη διαδρομή, αν δεν μαραθούν από μόνα τους, οι περισσότερες από εμάς τα βαριόμαστε και στο τέλος τα πετάμε. 

 

Τι κάνουμε λάθος λοιπόν; 

Πρώτο και κυριότερο, μεταφυτεύουμε σε λάθος στιγμή. Ποτέ μην μεταφυτεύετε ένα ανθισμένο φυτό απλά και μόνο γιατί η πλαστική γλάστρα δεν σας αρέσει. Αντί το φυτό σας να ασχοληθεί με το πως θα βγάλει όλο και περισσότερα λουλούδια ασχολείται με τις ρίζες του και το νέο του περιβάλλον. Ανεξάρτητα λοιπόν με την εποχή, η μεταφύτευση πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας. Μόλις τα άνθη πέσουν και το φυτό σας αρχίζει να βγάζει νέα φυλλαράκια, τότε και μόνο τότε, είναι η ώρα για αλλαγή γλάστρας, η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από την αρχική. Μην πάτε από small size σε extra extra large σκεπτόμενες να το κάνω τώρα και να τελειώνω για τα επόμενα δέκα χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε μια γλάστρα γεμάτη ρίζες και ένα φυτό χωρίς ή με ελάχιστα άνθη.

18 photos

Δεύτερος λάθος, είτε παραλείπουμε τη λίπανση εντελώς είτε χρησιμοποιούμε ακατάλληλα προϊόντα. Χωρίς συστηματική λίπανση κανένα φυτό δεν γίνει ξανά όπως του ανθοπωλείου. Με συστηματική λίπανση όμως θα γίνει ακόμη καλύτερο. Λιπαίνετε τα φυτά σας όλο το χρόνο και έναν με δύο μήνες πριν την έναρξη της ανθοφορίας δώστε τους ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά. Αποφύγετε την αγορά λιπασμάτων από super market και πολυκαταστήματα και επισκεφτείτε ένα κοντινό φυτώριο-γεωπονικό κέντρο για να προμηθευτείτε εξειδικευμένα προϊόντα που καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες των φυτών σας. 'Η ακόμη καλύτερα και για πιο ευκολία, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας  All About Orchids and Houseplants http://www.allaboutorchids.gr/ ή τη σελίδα μας στο facebook  https://www.facebook.com/allaboutorchid/  όπου θα απαντήσουμε σε κάθε σας ερώτηση σχετικά με την ιδιαίτερη  φροντίδα τους. 

Από την Αναστασία Τσαγκάρη

 Tags: ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ| ΦΥΤΑ| ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ| ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ| ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ| ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ| ΑΝΘΙΣΜΕΝΑ ΦΥΤΑ| ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ
MORE FOR YOU