Κρατήστε την αίσθηση και το άρωμα του καλοκαιριού με έναν χειμωνιάτικο βασιλικό

Και όμως υπάρχει!

Αναστασία Τσαγκάρη
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017
Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

Από τα πρώτα φυτά που παίρνουν πάντα πόδι μετά τις διακοπές μου είναι ο βασιλικός. Όσο και αν με τρελαίνει το άρωμά του άλλο τόσο δεν αντέχω την καθημερινή απαίτησή του σε νερό. Και εκεί που πασχίζεις να τον διατηρήσεις ζωντανό μέσα στον καύσωνα έρχεται αναπόφευκτα η στιγμή που ξεραίνετε εντελώς. Έλα όμως που ο βασιλικός είναι συνυφασμένος με το ελληνικό καλοκαίρι που δεν θέλεις με τίποτα να φύγει. Στην προσπάθειά μου λοιπόν να κρατήσω την αίσθηση και τα αρώματα του καλοκαιριού στο χώρο μου είπα να πρωτοτυπήσω με οξύμωρο τρόπο βάζοντας στη νέα φθινοπωρινή φυτόσυλλογή μου έναν χειμωνιάτικο βασιλικό.

 

Ο χειμωνιάτικος ή αλλιώς αγιορείρικος βασιλικός είναι μια ποικιλία, που όχι μόνο αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα, άλλα μπορεί με κατάλληλη φροντίδα, να ζήσει αρκετά χρόνια σε αντίθεση με τα μονοετή αδέλφια του. Μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακός στην όψη όσο η μπάλα του σγουρού βασιλικού αλλά σίγουρα είναι πιο ανθεκτικός.


Όπως όλες οι υπόλοιπες ποικιλίες, έτσι και ο χειμωνιάτικος βασιλικός θέλει τώρα το φθινόπωρο ημισκιερές θέσεις. Όμως τους κρύους μήνες του χειμώνα θα πρέπει να μεταφερθεί σε ηλιόλουστη θέση προστατευμένη από το βοριά και την παγωνιά. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου μην παραλείπετε το κορφολόγημα για να διατηρήσει το σχήμα  του και να παραμείνει φουντωτός.

9 photos


Χωρίς να θέλω να μπω στα χωράφια της μαγειρικής, μερικά φυλλαράκια βασιλικού πάνε τέλεια με τα περισσότερα φρέσκα ή μαγειρεμένα φαγητά και φυσικά αποτελεί τη βάση για την αγαπημένη όλων σάλτα pesto!

 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας  μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας All About Orchids and Housplants  www.allaboutorchids.gr  ή τη σελίδα All About Orchids στο facebook https://www.facebook.com/allaboutorchid/.

Από την Αναστασία ΤσαγκάρηTags: ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ| ΦΥΤΑ| ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ| ALL ABOUT ORCHIDS| ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ| ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ| ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ
MORE FOR YOU