«Είναι το wellbeing η τάση του μέλλοντος;»

Σίγουρα θα έχετε κάποια φίλη που περνάει τη μισή της ζωή να κάνει yoga

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Αυτό που λέμε "wellbeing" περιλαμβάνει πολλά πράγματα -από την άσκηση, μέχρι την υγιεινή διατροφή, μέχρι την ψυχική υγεία, το άγχος και το στρες. Τον τελευταίο έναν χρόνο έχουμε δει μία τεράστια αύξηση στον πληθυσμό που διαλέγει ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και συγχρόνως πολλά wellbeing trends να μπαίνουν στις ζωές μας -συχνά μέσω των social media. Γνωρίζετε ήδη για τι πράγμα μιλάω: σίγουρα θα έχετε κάποια φίλη που περνάει τη μισή της ζωή να κάνει yoga, ή έναν φίλο που ξέρετε πάντα τι να του παραγγείλετε σε delivery (ψητά λαχανικά, φυσικά, αφού #vegetarian).

Η γυμναστική έχει γίνει πλέον πολύ σημαντικό κομμάτι στις ζωές των millennials, ειδικά σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Γυμναστήριο, cross-fit, yoga, pilates -όλοι πλέον έχουμε από κάτι που θεωρούμε απαραίτητο για το wellbeing μας. Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία έχει παίξει τεράστιο ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε την σωματική και ψυχική μας υγεία, σε κάθε επίπεδο. Εκτός από την λειτουργία του internet ως πηγή ατελείωτων πληροφοριών σχετικά με την ευεξία μας, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός apps με σκοπό την εκγύμναση ή την ηρεμία του μυαλού.

Σε ότι αφορά τη διατροφή, το κύμα των vegetarians και vegans έχει κατακλύσει τον κόσμο τα τελευταία 2-3 χρόνια και πλέον οι κοινωνία τους ακολουθεί -και στην Ελλάδα θα έχετε παρατηρήσει πως ανοίγουν όλο και περισσότερα vegan εστιατόρια, ενώ τα ήδη υπάρχοντα προσαρμόζουν ανάλογα το μενού τους για να περιλαμβάνουν περισσότερες vegetarian και vegan επιλογές. 

Το wellbeing δεν περιορίζεται όμως μόνο στη διατροφή και τη γυμναστική, αλλά και σε μικρά πράγματα που δεν θα μας περνούσαν από το μυαλό. Σύμφωνα με μία αναφορά του Pinterest, ένα από τα μεγαλύτερα wellbeing trends για τη φετινή χρονιά είναι τα φυτά. Ναι, καλά διαβάσατε. Είναι γνωστό πως τα φυτά στο σπίτι μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική μας υγεία -και σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει μία σχετική έξαρση στο Instagram όσον αφορά τη χλωρίδα στο σπίτι.

Τέλος, το wellbeing έχει εισχωρήσει και στον κόσμο της μόδας και της ομορφιάς, με την ανακύκλωση ρούχων, το sustainability στον σχεδιασμό, τα cruelty-free και φυσικά προϊόντα να είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής των millennials. Συγχρόνως, βλέπουμε μία τεράστια άνοδο όσον αφορά την προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος -ενδεχομένως κι εσείς να σκέφτεστε πώς θα πίνετε τον κρύο καφέ σας το καλοκαίρι χωρίς καλαμάκι!

Όπως ήταν αναμενόμενο, το wellbeing έχει κάνει την είσοδό του και στον κόσμο των επιχειρήσεων και έτσι όσο περνάει ο καιρός υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση στο πώς να το ενσωματώσουμε στη καθημερινότητά μας. Μάλιστα, φαίνεται πως σιγά σιγά δημιουργούνται πραγματικές ευκαιρίες για εκείνους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον επαγγελματικό τομέα του wellbeing: H NN Hellas και το Orange Grove, πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, πραγματοποιούν για πρώτη φορά το διαγωνισμό επιχειρηματικότητας “Ideas That Change Us”, ο οποίος  απευθύνεται σε ομάδες και start-ups στους τομείς της Τεχνολογίας Υγείας, Πρόληψης και Ευεξίας. Οι ομάδες με τις καλύτερες ιδέες θα προκριθούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, όπου και θα λάβουν μέρος σε πρόγραμμα καθοδηγούμενης εκπαίδευσης (acceleration program), διάρκειας 3 μηνών, που υλοποιείται από τον Oλλανδικό οργανισμό, IdeaHackers. Mήπως ήρθε η ώρα να στείλεις κι εσύ τη δική σου ιδέα;

 

 

 

 

 Tags: ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ| ΨΥΧΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ| WELLBEING| WELL BEING| WELL-BEING
MORE FOR YOU