Φτιάξτε βάζα με την αγαπημένη σας σάλτσα ντομάτας

Η σάλτσα ντομάτας είναι απαραίτητη στα περισσότερα φαγητά, τι καλύτερο από το να φτιάξετε την σπιτική σας σάλτσα και να την αποθηκεύσετε για το χειμώνα.

Τίνα Σβίγκου
ΤΙΝΑ ΣΒΙΓΚΟΥ Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η σάλτσα ντομάτας είναι απαραίτητη στα περισσότερα φαγητά, τι καλύτερο από το να φτιάξετε την σπιτική σας σάλτσα και να την αποθηκεύσετε για το χειμώνα.

Υπάρχουν δύο τρόποι:

1. Ο πιο απλός τρόπος είναι να περάσετε τις ντομάτες σε ένα multi ή στον τρίφτη και να γεμίσετε με τον χυμό μερικά πλαστικά ποτήρια νερού. Βάλτε τα ποτήρια στην κατάψυξη και κάθε φορά που θα μαγειρεύετε ρίξτε 1 ή 2 ποτηράκια στο φαγητό σας. 2. Ο άλλος τρόπος είναι να μαγειρέψετε την σάλτσα σας κανονικά, όπως σας αρέσει και να την αποθηκεύσετε σε γυάλινα - αποστειρωμένα βάζα. Το μυστικό είναι στα βάζα, θα πρέπει να τα αποστειρώσετε σωστά ώστε να διατηρηθεί η σάλτσα για πολλούς μήνες.

Πώς να αποστειρώσετε τα γυάλινα βάζα:

• Αγοράστε γυάλινα βάζα ή χρησιμοποιήστε αυτά που έχετε στο σπίτι σας από άλλες σάλτσες, προσοχή όμως πρέπει να είναι γυάλινα. • Πλύνετε τα καλά και βάλτε τα μαζί με τα καπάκια τους (ανοιχτά) σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. • Αφήστε τα στο νερό που βράζει για 15-20 λεπτά. • Στη συνέχεια βγάλτε τα και τοποθετήστε τα ανάποδα σε μια καθαρή πετσέτα για να φύγουν τα νερά από μέσα (περίπου 5 λεπτά) και κλείστε τα κανονικά με τα καπάκια τους.

Πώς να κλείσετε τα βάζα:

• Μέχρι να ολοκληρώσετε την αποστείρωση των βάζων ετοιμάστε την σάλτσα σας, που πρέπει να είναι καυτή στο γέμισμα. • Γεμίστε ένα βάζο τη φορά, κλείστε αμέσως το καπάκι και τοποθετήστε το ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω) πάνω σε μια πετσέτα. Χρησιμοποιήστε γάντια κουζίνας για να μην καείτε. • Αφού ολοκληρώσετε το γέμισμα στα βάζα, σκεπάστε τα με μια πετσέτα ή λεπτή κουβέρτα και αφήστε τα να κάτσουν περίπου 12-15 ώρες και στη συνέχεια τοποθετήστε τα στην αποθήκη ή στα ντουλάπια σας.

Tips:

• Τα βάζα πρέπει να είναι ζεστά ή χλιαρά όταν τα γεμίζετε με την καυτή σάλτσα – γιατί αν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας υπάρχει η περίπτωση να σας σπάσει το βάζο. • Κάθε φορά που θέλετε να ανοίξετε ένα βάζο, βάλτε την μύτη ενός μαχαιριού στο κενό μεταξύ του καπακιού και του στομίου ώστε να περάσει ο αέρας και να ανοίξει εύκολα το βάζο.


MORE FOR YOU