UPDATE CITY BLOGGING

La Linda: Η Ιζαμπέλα Ακιλίνα φέρνει την Ουρουγουάη στα Νότια Προάστια


Ερασμία Αρβανιτά

24 Φεβρουαρίου 2024

La Linda Bakery
Η Ιζαμπέλα Ακιλίνα, ιδιοκτήτρια του «La Linda», μιλάει στο JennyGr για τον νέο φούρνο στη Γλυφάδα που «παντρεύει» γεύσεις από την Ελλάδα και τη Λατινική Αμερική

Πίσω από κάθε όνομα κρύβεται μια ιστορία. Και πίσω από το όνομα «La Linda» - που στα ισπανικά σημαίνει «Η Όμορφη», κρύβεται η ιστορία της Ιζαμπέλα Ακιλίνα, της ιδιοκτήτριας του new age bakery που έκανε την εμφάνισή του στις αρχές Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα.

Το πρώτο «La Linda» άνοιξε τις πόρτες του στο Μαναντιάλες, ένα ψαροχώρι στην Πούντα ντελ Έστε, στην Ουρουγουάη. Στην περιοχή όπου έζησε τις πιο όμορφες παιδικές αναμνήσεις της, η Ιζαμπέλα – με τη βοήθεια των γονιών της, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν φούρνο με χειροποίητα προϊόντα, ο οποίος θα ένωνε ανθρώπους κάθε ηλικίας γύρω από το φαγητό. Και το κατάφερε. Το εγχείρημά της, όμως, δεν έμεινε μόνο στην Ουρουγουάη. «Ταξίδεψε» πέρα από κάθε σύνορο και έφτασε μέχρι την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στα Νότια Προάστια της Αθήνας.

H Ιζαμπέλα μεγάλωσε σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Ο πατέρας της είναι μισός Ιταλός, μισός Λιβανέζος και η μητέρα της μισή Αργεντίνα, μισή Λιβανέζα. Εκείνη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βραζιλία, ενώ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ταξιδεύοντας στην Ουρουγουάη, όπου έχουν οικογενειακό σπίτι. «Η μητέρα μου είχε ένα πολύ επιτυχημένο λιβανέζικο εστιατόριο στο Σάο Πάολο και εγώ μεγάλωσα στην κουζίνα, μαζί της. Όλες αυτές οι κουλτούρες και τα ταξίδια, μου έμαθαν διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι οικογένειες μαγειρεύουν, στρώνουν τα τραπέζια τους και τρώνε. Και οι δύο γιαγιάδες μου, ήταν απίστευτες μαγείρισσες και πολλές από τις συνταγές στο "La Linda", προέρχονται από εκείνες», εξηγεί η Ιζαμπέλα καθώς της ζητάω να μου εκμυστηρευτεί πώς όλες οι εμπειρίες στη ζωή της την ώθησαν να ανοίξει τον πρώτο φούρνο της στην Ουρουγουάη.

Jenny.Gr
© La Linda

«Στην Ουρουγουάη έχουμε ένα σπίτι/εξοχικό, στο οποίο μεγαλώσαμε παίζοντας στο γρασίδι, μαζεύοντας φρούτα και λαχανικά από τον βιολογικό μας κήπο και μαγειρεύοντας μαζί με τη μητέρα μου και τις γιαγιάδες μου».

Κάποια στιγμή, στα 19 της, συνειδητοποίησε ότι τα αρτοποιεία με χειροποίητα προϊόντα ήταν αυτό που έλειπε από την Πούντα ντελ Έστε, καθώς οι εταιρείες με κατεψυγμένα και έτοιμα φαγητά κατέκλυζαν την αγορά. «Το θεώρησα τραγικό και ήθελα να κάνω κάτι. Τα αρτοσκευάσματα της Ουρουγουάης και της Αργεντινής δέχονται επιρροές από τους μετανάστες τους, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς και τους Γερμανούς που ήρθαν στη Νότια Αμερική. Είναι πολύ ιδιαίτερα και κάπως έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω ένα παραδοσιακό αργεντίνικο/ουρουγουανικό αρτοποιείο, αλλά λαμβάνοντας υπόψη κάθε μικρή λεπτομέρεια - φροντίζοντας τα προϊόντα να γίνονται με τα καλύτερα και πιο ποιοτικά υλικά, χρησιμοποιώντας τα φρούτα και τα λαχανικά από τον βιολογικό μας κήπο, παρουσιάζοντάς τα με όμορφο τρόπο και σερβίροντάς τα όλα σε έναν πανέμορφο χώρο. Ο σχεδιασμός του αρτοποιείου είναι εξίσου σημαντικός με το προϊόν και το άτομο που το σερβίρει».

Όταν οι γεύσεις της Λατινικής Αμερικής «ταξίδεψαν» στην Ελλάδα

Τι κι αν μας χωρίζει ένας ωκεανός, η κουζίνα της Ουρουγουάης και της Ελλάδας, για την Ιζαμπέλα, μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αφήνουν τα υλικά και τις γεύσεις να «μιλούν» μόνα τους. Μήπως αυτό την επηρέασε να κάνει, τελικά, ένα τόσο τολμηρό εγχείρημα στην άλλη άκρη του κόσμου; Σίγουρα, εάν λάβουμε υπόψη μας και τη σχέση που η ίδια έχει με την Ελλάδα. «Ο πατέρας μου έζησε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, τη δεκαετία του '70, και πραγματικά την ερωτεύτηκε. Έτσι αποφάσισε να επιστρέψει για να εγκατασταθεί εδώ όταν συνταξιοδοτήθηκε. Εγώ, πέρασα πολύ χρόνο μαζί του στην Ελλάδα - ζούσε στη Βούλα. Ο σύζυγός μου και εγώ παντρευτήκαμε στην Ελλάδα και πάντα είχαμε στο μυαλό μας να μετακομίσουμε μόνιμα σε αυτόν τον τόπο».

Και η τοποθεσία του πρώτου "La Linda" στην Αθήνα, δεν ήταν καθόλου τυχαία επιλογή. «Σκεφτήκαμε το κέντρο, αλλά κάποιος μας έδειξε αυτή την τοποθεσία στη Γλυφάδα και την ερωτευτήκαμε. Μου θύμισε το "La Linda" στην Ουρουγουάη, γιατί και οι δύο τοποθεσίες είναι σε μια γωνία, είναι αυτόνομα κτήρια (κανείς δεν είναι από πάνω μας), είμαστε δίπλα στη θάλασσα και περιτριγυρισμένοι από δέντρα. Αυτή είναι η ατμόσφαιρα που είχα φανταστεί για το πρώτο μας "La Linda" στην Αθήνα. Είναι ένας χώρος στον οποίο έρχονται άνθρωποι κάθε ηλικίας και πολιτιστικού υποβάθρου όχι απλώς για να αγοράσουν κάτι, αλλά και να περάσουν την ημέρα τους».

Jenny.Gr
© La Linda

Τα καλούδια που θα βρεις στο «La Linda»

«Στο "La Linda" στη Γλυφάδα ήθελα να παρουσιάσω την ταυτότητα της κουζίνας της Ουρουγουάης και της Λατινικής Αμερικής, αλλά να αφήσω χώρο για κάποιες αναμείξεις μεταξύ των πολιτισμών. Ξεκινήσαμε με μια μικρή επιλογή προϊόντων στην αρχή και θα προσθέτουμε περισσότερα πράγματα στην πορεία», λέει η Ιζαμπέλα.

Σε αυτό το new age bakery στη Γλυφάδα, θα βρεις διάφορα καλούδια, όπως μικρές μπουκίτσες γεμισμένες με dulce de leche ή τυρί, τα περίφημα bizcochos, αλλά και κλασικά γλυκά, όπως κρουασάν, pain au chocolat, carrot cake ή μοναδικές τάρτες φρούτων. Τις εντυπώσεις, πάντως, θα σου «κλέψουν» τα αγαπημένα empanadas, γεμισμένα με κρέας ή τυρί, τα λαχταριστά μπισκότα Alfajores, καθώς και το Rojel, που θυμίζει μιλφέιγ. Εκτός από τις γλυκές γεύσεις, στο La Linda θα βρεις και πρασόπιτα, φοκάτσια και ιδιαίτερα σάντουιτς. Α, και μη ξεχάσουμε πως μπορείς να απολαύσεις και ένα πεντανόστιμο πρωινό.

Jenny.Gr
© La Linda

Το όνομα «La Linda» στα ισπανικά σημαίνει «Η Όμορφη». Για την Ιζαμπέλα, όμως, είναι ένας μέρος των αναμνήσεων της, καθώς αυτό ήταν το όνομα του σπιτιού που μετέτρεψε σε φούρνο στην Ουρουγουάη. «La Linda» ήταν και το όνομα που έδωσε η ίδια σε μία κούκλα-άγαλμα που είχε όταν ήταν παιδί.

«Η προτεραιότητά μας από την πρώτη μέρα ήταν να φτιάξουμε μια κοινότητα», μου λέει η Ιζαμπέλα. «Είναι μια υπέροχη γειτονιά εδώ, και έχουμε Έλληνες και ξένους που έρχονται κάθε μέρα. Και εγώ, κάθε μέρα είμαι εδώ με τους συνεργάτες και είμαστε τόσο χαρούμενοι που βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα, οικογένειες και φίλους να επιστρέφουν - αναγνωρίζοντας τους φίλους τους που κάθονται σε άλλα τραπέζια. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ενός φούρνου και ενός εστιατορίου, γιατί αυτό είναι ένα μέρος που οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέφουν κάθε μέρα για το καθημερινό τους ψωμί και τον καφέ τους».

INFO
La Linda Bakery & Restaurant
Κύπρου 13, Γλυφάδα
Τηλέφωνο: 21 0894 9900