UPDATE #NOW

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που είναι άντρας και γυναίκα ταυτόχρονα


SPAPADIMITRIOU

11 Φεβρουαρίου 2018

bisexual-683939-1280.jpg

Γεννήθηκε το 1984 στο Βερολίνο με το όνομα Maximiliane Maria, ένα μήνα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης, το σώμα της δεν αναπτύχθηκε σωστά και, παρότι ηταν υγιές μωρό υπήρχε ένα μοναδικό πρόβλημα: το φύλο δεν ήταν ξεκάθαρο. Στην ηλικία των 2 άρχισε να γίνεται κορίτσι: υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση κατά την οποία οι γιατροί δημιούργησαν τεχνητό κόλπο και εξαφάνισαν κάθε αντρικό στοιχείο. Στα 11 της χορηγήθηκαν οιστρογόνα για πρώτη φορά γιατί «είχε αρχίσει να μοιάζει επικίνδυνα με αγόρι» και το γεγονός ότι μεγάλωσε το στήθος της ήταν η μόνη αλλαγή που την έκανε πιο θηλυκή. Παρά τη χρήση των ορμονών δεν αδιαθέτησε ποτέ και, στα 18, της ανακοινώθηκε ότι δε θα μπορέσει να κάνει παιδιά. Αρνούταν να φορέσει γυναικεία ρούχα, δεν ένιωσε ποτέ άνετα με το σώμα της και όταν ,παρά τη θέλησή της, πήγε εσώκλειστη σε σχολείο, απομονώθηκε από όλους – ακόμα και από τους γονείς της που έβλεπε μόνο μία φορά το μήνα. Περιγράφει εκείνη την εποχή ως  «καταστροφική». Βρισκόταν στο σκοτάδι για χρόνια – με τον πατέρα της, που ήταν εξαρχής αντίθετος με την υποβολή της κόρης του στην περιπέτεια αυτή, δε μίλησε ποτέ ενώ η μητέρα της αναφέρθηκε στο θέμα μόνο μία φορά, αφήνοντάς την ολομόναχη.

Η Christiane Bauermeister συνέλαβε τη Maxi στα 37 της και μπορεί ο υπέρηχος να μην ήταν κατατοπιστικός αλλά μετά τον προγεννητικό έλεγχο δύο ήταν βέβαια: το παιδί δεν έπασχε από σύνδρομο Down και τα φυλετικά του χρωμοσώματα ήταν ΧΥ, δηλαδή ήταν έγκυος σε αγόρι. Πιεζόμενη, όμως, από τους γιατρούς και θεωρώντας ότι μπορούσε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να το προστατεύσει από κακεντρεχή σχόλια λόγω της εμφάνισης των γεννητικών του οργάνων, πήρε την απόφαση να το μεγαλώσει σαν σαν κορίτσι, και όχι όπως πρόσταζαν οι εξετάσεις. Σήμερα παραδέχεται στο  Zeitmagazin ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος της.

Ο όρος ίντερσεξ – στα ελληνικά χρησιμοποιείται ανεπήσιμα και ως «μεσοφυλικός» - της έγινε γνωστός σε μία έκθεση ζωγραφικής με θέμα το φύλο. Εκεί ήταν που αποφάσισε να βοηθήσει την κόρη της στην αναζήτηση του εαυτού της. Οι δύο γυναίκες,σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου το 2007, παρακολούθησαν μία ταινία που παρουσίαζε όσα βίωνε η Maxi όλα αυτά τα χρόνια. Τότε εκείνη συνειδητοποίησε τι πραγματικά της συνέβαινε. «Έκλαιγα καθ’όλη τη διάρκεια, τρεις ώρες και τριάντα λεπτά.», όπως λέει. Εκεί έμαθε ότι υπάρχουν ομάδες υποστήριξης για μεσοφυλικά άτομα στη Γερμανία, και δεν άργησε να γίνει μέλος σε μία από αυτές. Έτσι ξεκίνησε να μιλάει με κόσμο που την καταλάβαινε απόλυτα, κάτι που τη βοήθησε να  σταματήσει να αντιμετωπίζει τον εαυτό της σαν ένα τέρας.

Σήμερα έχει ανδρική εμφάνιση και συμπεριφορά, δέχεται ανάλογες προσφωνήσεις αλλά δεν έχει υποβληθεί σε διορθωτικό χειρουργείο. Έτσι, λαμβάνοντας τεστοστερόνη καθημερινά -όχι για την αλλαγή φύλου αλλά για την εξισορρόπηση των ορμονών του- ο Bauermeister αισθάνεται πιο ήρεμος από ποτέ.

Ποια είναι, όμως, η θέση του κράτους πάνω στο θέμα;

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να συμπεριληφθεί η επιλογή «άλλο» κατά τη δήλωση φύλου. Αυτό αποτελεί την πρώτη απόφαση τέτοιας φύσης στην Ευρώπη και την αρχή για ανοιχτή συζήτηση γύρω από το θέμα. Μπορεί να δόθηκε φωνή στα ίντερσεξ άτομα το 2002 με την έκδοση του βιβλίου «Middlesex» του Αμερικάνου συγγραφέα Jeffrey Eugenides, όμως ήταν το 2015 που απαγορεύθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως διά νόμου η πραγματοποίηση επεμβάσεων παρόμοιων  με εκείνες του Maxi.

Ο ίδιος είναι πρόθυμος να μιλήσει δημόσια και να ενημερώσει το κοινό για το «τρίτο φύλο», ώστε κάποια μέρα να θεωρείται φυσιολογική –και από γιατρούς- η γέννηση μεσοφυλικών παιδιών. Ταυτόχρονα, τονίζει την αναγκαιότητα παροχής ψυχολογικής υποστήριξης προς τους γονείς, προκειμένου να τα μεγαλώσουν όσο πιο φυσιολογικά γίνεται και προωθεί το έργο της Ένωσης Ίντερσεξ Ατόμων με την ελπίδα να μην αισθανθεί κανένα από αυτά όπως εκείνος, όταν ακόμα δε γνώριζε τι του συμβαίνει.

Χωρίς να γνωρίζει την έκβαση της ζωης του εάν δεν είχε χειρουργηθεί ποτέ, προσπαθεί να αποδεχθεί αυτό που πραγματικά είναι. «Πιστεύω πως δε θα είμαι ποτέ εντάξει με τον εαυτό μου. Αλλά δεν πειράζει. Πραγματικά νιώθω να βρίσκομαι κάπου στη μέση. Έχω και τα δύο στοιχεία – είμαι άντρας και γυναίκα ταυτόχρονα.», λέει στο Zeitmagazin και εκφράζεται πλέον ανοιχτά σε όλους για όσα πιστεύει σχετικά με το φύλο του, ξεκινώντας από το χωριό  του – κι ας έχει μόνο επτά σπίτια. Είναι μία αρχή!

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα