UPDATE #NOW

#petsandthecity: Θα έθετες τη ζωή του σε κίνδυνο; Οι 4 πιο επικίνδυνες τροφές για το σκύλο σου


1 Αυγούστου 2018

alvaro-nino-67026-unsplash.jpg

Είναι αλήθεια ότι πρέπει να εμπλουτίζουμε τη διατροφή του σκύλου μας με κάποια δικά μας βρώσιμα είδη όχι μόνο για να μη...  βαριέται αλλά και επειδή κάθε είδος τροφής-φρούτο, λαχανικό, κρέας, ψάρι- διαθέτει τα δικά του πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που κατά βάση ωφελούν το σκύλο μας.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει για όλες τις ανθρώπινες τροφές. Μάλιστα τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά όχι μόνο δεν ωφελούν το σκύλο μας αλλά μπορούν να αποβούν μοιραία εάν καταναλωθούν.

Αβοκάντο

Το πράσινο αυτό φρούτο, εξαιρετικό για τον άνθρωπο λόγω καλών λιπαρών και φυτικών ινών περιέχει στο φλοιό και στο κουκούτσι-αλλά και στα φύλλα και στον κορμό του δένδρου όπως φύεται- την τοξική ουσία persin την οποία αν καταναλώσει ο σκύλος μας διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.

Ορισμένα είδη μανιταριών

Όπως για τον άνθρωπο έτσι και για το σκύλο ορισμένα είδη μανιταριών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση έως και θάνατο του σκύλου μας. Απόφυγε λοιπόν να τον αφήνεις ανεπιτήρητο ιδίως σε δασικές εκτάσεις όπου η πιθανότητα να φύονται μανιτάρια είναι αυξημένη!

Τομάτα

Το φυτό της τομάτας ,τόσο τα φύλλα όσο και ο κορμός περιέχουν δύο τοξικες για το σκύλο μας ουσίες την ατροπίνη και την τοματίνη. Σε περίπτωση βρώσης του φυτού ο σκύλος μας διατρέχει κίνδυνο σοβαρής δηλητηρίασης.

Διαβάστε εδώ: Για να τα πάτε καλά: Tί δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στη γάτα σου

Σταφύλια και σταφίδες

Δυστυχώς παρόλη τη γλύκα και τη νοστιμιά τους δεν ενδείκνυνται για το σκύλο μας. Μόνο 5 ρώγες σταφύλι αρκούν για να προκαλέσουν σοβαρή μη αναστρέψιμη νεφρική δυσλειτουργία σε έναν σκύλο 9 κιλών!

Πώς θα καταλάβεις όμως αν διατρέχει όντως σοβαρό κίνδυνο;

Αν υποπτεύεσαι ότι ο σκύλος σου έχει φάει κάτι από τα παραπάνω αναζήτησε τα σημάδια της τοξίκωσης:

  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Τρέμουλο
  • Κωματώδης κατάσταση
  • Υπερρέκριση σιέλου
  • Αστάθεια στο περπάτημα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αιματουρία

Αν εντοπίσεις ένα ή παραπάνω από αυτά τα συμπτώματα πήγαινέ τον άμεσα στον κτηνίατρο χωρίς δεύτερη σκέψη!

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία

Pet Care & Nutrition Consultant

www.pet-astero.gr