UPDATE #NOW

Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός: Η Διεθνής Αμνηστία χρειάζεται τη στήριξή μας


Χριστίνα Γουδρούπη

25 Ιανουαρίου 2019

50535302_391182714761663_6836337861485356861_n1.jpg

Ακούμε πολύ συχνά ότι "στην Ελλάδα και τον Δυτικό Κόσμο δεν υπάρχει λόγος να διαμαρτύρονται οι γυναίκες για ανισότητες". Οι βιασμοί θεωρούνται μεμονωμένα περιστατικά που συμβαίνουν πολύ σπάνια, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα συγκρίνουμε με αντίστοιχα περιστατικά άλλων χωρών (όπως σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής). Κι όμως, 1 στις 20 γυναίκες άνω των 15 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί βιασμό, ενώ 1 στις 10 γυναίκες έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής βίας.

Ο αριθμός των γυναικών που έχουν υποστεί βιασμό αγγίζει τα 9 εκατομμύρια και υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός σεξουαλικών επιθέσεων που δεν καταγγέλονται και δεν καταγράφονται ποτέ. Τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων φοβούνται ότι θα στιγματιστούν και ίσως κατηγορηθούν. Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν θύματα που δεν μιλάνε, επειδή πιστεύουν ότι δε θα γίνουν πιστευτά, ή ότι δεν έχει καμία σημασία να μιλήσουν γιατί δε θα γίνει απολύτως τίποτα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?Και στην Ελλάδα, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει τον βιασμό αποκλειστικά με βάση την άσκηση ή απειλή βίας, και όχι με βάση τη συναίνεση. Ο ορισμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (και συγκεκριμένα τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με δεσμευτική ισχύ για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ από το 2014). Αυτό έχει πολλαπλές αρνητικές νομικές και κοινωνικές συνέπειες, που οδηγούν σε μεγάλα ποσοστά ατιμωρησίας, καθώς και στην αναπαραγωγή της κουλτούρας του βιασμού και της κατηγορίας των θυμάτων. ⚠️ Πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 336 του ελληνικού ποινικού κώδικα, και να τροποποιηθεί ο ορισμός του βιασμού, έτσι ώστε να βασίζεται στην απουσία συναίνεσης στη σεξουαλική δραστηριότητα. ? Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός‼️

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Διεθνής Αμνηστία (@amnestygreece) στις

Δυστυχώς, ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας, ορίζει ως βιασμό τη συνουσία η οποία προκύπτει μετά από καταναγκασμό με τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι η μια και απλούστερη αλήθεια σχετικά με το ζήτημα, δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη: το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.

Υποθέτουμε συνήθως ότι ένα θύμα σεξουαλικής επίθεσης θα αντισταθεί. Αυτό είναι μεν αναμενόμενο, αλλά δεν είναι απόλυτο. Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα παγώνουν από φόβο, ή αντιλαμβάνονται ότι αν αντιδράσουν μπορεί να χάσουν και τη ζωή τους.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να κατοχυρωθεί και νομικά ένας ορισμός του βιασμού που δε θα περιλαμβάνει απαραίτητα άσκηση σωματικής βίας, αλλά θα αρκεί η απουσία συναίνεσης. Μετά από κινητοποιήσεις γυναικών, συλλογικοτήτων, οργανώσεων, και της ίδιας της κοινωνίας, τα διεθνή πρότυπα αναγνώρισαν αυτόν τον ορισμό, που ισχύει ήδη σε 8 χώρες της Ευρώπης. Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας που επικυρώθηκε νομοθετικά από την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2018, απαιτεί από όλα τα κράτη να ποινικοποιήσουν κάθε μη συναινετική πράξη σεξουαλικής φύσης.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

? Το 2018, οι γυναίκες κινητοποιήθηκαν και τα σάρωσαν όλα! Σε πολλές περιπτώσεις αντιμετώπισαν διώξεις, ανισότητα, καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ελλιπή πρόσβαση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Το 2019, καλούμαστε να σταθούμε ακόμα περισσότερο μαζί με τα γυναικεία κινήματα, να ενισχύσουμε τη φωνή των γυναικών μέσα στην πολυμορφία και τη διαφορετικότητά τους, και να αγωνιστούμε για την αναγνώριση και την προστασία των δικαιωμάτων όλων μας! ✊

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Διεθνής Αμνηστία (@amnestygreece) στις

Η Διεθνής Αμνηστία συντάσσει μια έκκληση, με την υπογραφή της οποίας θα σταλεί γράμμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ζητώντας την αναθεώρηση του άρθρου 336 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα και την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μπορεί η αλλαγή της νομοθεσίας να μην εξαλείψει τους βιασμούς, αλλά θα γίνει σημείο εκκίνησης ενάντια στην ατιμωρησία του βιασμού και την κατηγορία του θύματος.

#LetsTalkAboutYes #consent #womenspower