UPDATE #NOW

Το #MeToo της Ελλάδας: Oι γυναίκες του twitter μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης


Χριστίνα Γουδρούπη

7 Ιουνίου 2019

philipp-wuthrich-1377193-unsplash1.jpg

Πολλές φορές, όταν οι γυναίκες όταν μιλούν για τις εμπειρίες τους από σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή και επιθέσεις, αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Το γεγονός όμως ότι δεν ξέρουμε μια ιστορία παρενόχλησης για κάθε γυναίκα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Την εποχή που στην Ελλάδα κατοχυρώθηκε μια ιστορική νίκη για την προστασία των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων, οι γυναίκες που μιλούν για τις εμπειρίες τους συνεχίζουν να βιώνουν αμφισβήτηση ή ακόμα και κατηγορίες όπως "τα θελε και τα παθε".

Τις τελευταίες ώρες, οι γυναίκες του ελληνικού twitter μοιράζονται τις ιστορίες τους, ανεξαρτήτως του πόσο παλιά έγιναν ή πόσο άσχημα κατέληξαν. Μοιράζονται τις φορές που οι συμμαθητές, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι σχεδόν γνωστοί ή οι παντελώς άγνωστοι τις έκαναν να νιώσουν φόβο, τις άγγιξαν χωρίς εκείνες να το θέλουν, και τις φορές που γλίτωσαν από απλή τύχη τα χειρότερα. Μοιράζονται όλα αυτά για τα οποία ίσως δεν έχουν καταφέρει να μιλήσουν εκτός του twitter, ξέροντας ότι ίσως δε γίνουν πιστευτές, κι αν γίνουν, ίσως στιγματιστούν.

Οι γυναίκες αυτές δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Δεν γνωρίζονται, δεν έχουν ίδια ηλικία ή βιώματα, δεν έχουν την ίδια αντίληψη για τον φεμινισμό, δεν έχουν μεγαλώσει με τις ίδιες αρχές και ιδέες, αλλά έχουν ένα κοινό: Όλες έχουν βιώσει κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση, έχουν γλιτώσει από κάποιον επίδοξο βιαστή ή έχουν τραυματιστεί από τον φόβο και την αίσθηση ότι πουθενά δεν μπορούν να είναι ασφαλείς.

18 ετών φοιτήτρια στην Αθήνα, μπαίνω από την αφετηρία του λεωφορείου και κάθομαι στη μέσα θέση. Μπαίνει αντρας γύρω στα 48-50 κάθεται δίπλα μου. Μου λέει για τον καιρό, απαντάω ευγενικά. Προσπαθεί να πιάσει κουβέντα εγώ απλά γνέφω και κοιτάω έξω. Σε κάποια στιγμή ακουμπάει τον αγκώνα του στην κοιλιά μου και κατεβαίνει προς τα κάτω. Αρχίζει να κατεβαίνει προς τα κάτω προς την ηβική περιοχή ενώ εγώ πανικοβάλλομαι, δεν φωνάζω και αρχίζω απλά να του σπρώχνω το χέρι. Το έκανε για μερικά δευτερόλεπτα. Σε πανικό βγήκα άρον άρον από το λεωφορείο κοιτώντας μήπως κατέβει πίσω μου γιατί προφανώς έμενε στην ίδια περιοχή. Οι πρώτες μου σκεψεις ήταν μήπως έφταιγε η μπλούζα μου, μήπως εγώ που του μίλησα καλοσυνάτα, μήπως εγώ που δεν φώναξα. Γιατί έτσι μας έμαθαν να σκεφτόμαστε. Να αλλάξουμε όλοι. #leaveusalone

@MeMerenda

Κάθε μια ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης που έχει γραφτεί, με έχει στεναχωρήσει αφάνταστα. Δεν μπορείτε ίσως ορισμένοι να καταλάβετε πως είναι να ζεις σε μια κοινωνία που σε θεωρούν ένα κομμάτι κρέας από τη στιγμή που γεννιέσαι μέχρι που πεθαίνεις. Είμαι υπερβολική; Δε νομίζω. Όταν ήμουν 16, ο παιδικός μου φίλος που μεγαλώσαμε μαζί από μωρά αποφάσισε στο άδειο μου σπίτι να με βιάσει. Δεν βιάζουν τα 16χρονα σας ακούω να λέτε; Εγώ πάντως δεν συναίνεσα ποτέ. Βλέπετε ζούσα με τη μαμά μου που είναι άρρωστη και τη γιαγιά μου που την βοηθά και εκείνο τον καιρό η μαμά ήταν στο νοσοκομείο. Για να μην είμαι μόνη στο σπίτι είχε έρθει να κάτσει μαζί μου για το απόγευμα και ήμουν ενθουσιασμένη. Που να'ξερα όμως ότι λίγο μετά θα με κολλούσε στον τοίχο και θα έκανε το χειρότερο. Μέχρι και σήμερα δεν το είπα ποτέ στην οικογένεια μου, δεν ήθελα να τους προσθέσω ένα έξτρα βάσανο. Απλά ξέκοψα εγώ από αυτόν. Πέρασαν 2 χρόνια για να το πω με όλες τις λεπτομέρειες στην κολλητή μου. Δεν το κατήγγειλα ποτέ, ήξερα πως δεν είχα στοιχεία τότε που ήμουν έτοιμη να το κάνω. Αλλά και στην ώρα του να το έκανα, θα με πίστευε κανείς; Δεν κατηγορούμε τους άντρες γενικά, μη λέτε όμως πως η επιβολή τους, ή τουλάχιστον η διάθεση τους για επιβολή δεν είναι κάτι διαδεδομένο. Είναι παντού γύρω σας.

@tinadouva

Στο πεδίο της σεξουαλικής παρενόχλησης θα ήθελα να αναφέρω τον θείο μου που σε ηλικία 14 ετών με σφίξε μπροστά σε όλο το τραπέζι με τους συγγενείς είπε «πώς έχεις μεγαλώσει έτσι» και «πως ομόρφυνες», δεν με άφηνε να φύγω και όλοι γύρισαν και είπαν ότι συμπεριφέρεται έτσι επειδή πίνει και επειδή δεν βρήκε ποτέ γυναίκα. Ούτε ένας δεν σηκώθηκε να του πει κάτι, απλά όλοι μετά το έπαιζαν νευριασμένοι που ένας 40χρονος μου κάνε κεφαλοκλειδωμα και μετά από καιρό τον πήραν και να δουλεύει και για αυτούς "Για να ξεχαστεί" και γω ακόμα και σήμερα στα 25 μου φοβάμαι να γυρίσω το βράδυ από την καφετέρια στο σπίτι στο χωριό(200 μέτρα χωρίς λάμπες). Άφησαν απλά να με κάνει να αισθάνομαι τόσο άσχημα ένας συγγενής μου για να μην του πούνε κάτι και τσακωθούνε. @Egina_Apli

Πέμπτη δημοτικού μου έβαλε κάποιος χέρι στην εκκλησία. Το είπα στη μαμά μου, με πήρε και φύγαμε αμέσως και σε όλο το δρόμο έκλαιγε. Εγώ είχα πάθει σοκ. Δεν θα αναφέρω όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που έχω βιώσει στο δρόμο, σε λεωφορεία κτλ έχουν ήδη γράψει γι αυτά. Όλες έχουμε βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις και έχουμε νιώσει φόβο μόνο και μόνο γιατί γεννηθήκαμε γυναίκες. Και ναι παιδιά, ξέρουμε τη διαφορά ανάμεσα στο φλερτ και την παρενόχληση. Γκες γουατ. Αν φοβάσαι, νιώθεις αμηχανία ή αηδία, δεν είναι φλερτ.

@rioja_rk

Διαβάστε ακόμη: Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Ιστορική νίκη του γυναικείου κινήματος