UPDATE #NOW

Όταν η Μελίνα Μερκούρη βρέθηκε στις Κάννες και απέσπασε βραβείο για το "Ποτέ Την Κυριακή"


Μάρθα Κουμπάνη

19 Μαΐου 2020

Όταν η Μελίνα Μερκούρη βρέθηκε στις Κάννες και απέσπασε βραβείο για το "Ποτέ Την Κυριακή"

Ήταν 19 Μαΐου του 1960, όταν η Μελίνα Μερκούρη -γνωστή στην Ευρώπη ως Στέλλα- λαμβάνει το πρώτο βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για το "Ποτέ την Κυριακή".

Το "Ποτέ την Κυριακή" ήταν η πρώτη ταινία του Ζυλ Ντασέν, με σενάριο δικό του και πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη. Γυρίστηκε το 1960 στην Ελλάδα και είναι μία από τις διασημότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου κυρίως, λόγω της βραβευμένης με Όσκαρ μουσικής, που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Στο Φεστιβάλ των Καννών το 1960, το "Ποτέ την Κυριακή" ήταν υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα αλλά, τελικά κέρδισε μόνο το βραβείο πρώτου Γυναικείου Ρόλου που απονεμήθηκε στην Μελίνα Μερκούρη, η οποία μάλιστα μοιράστηκε το βραβείο με τη Ζαν Μορό του Μοντεράτο Καντάμπιλε. Το γλέντι που ακολούθησε άφησε εποχή.

Το 1961, η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για τον Πρώτο Γυναικείο Ρόλο (βραβείο, το οποίο έχασε από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, που κέρδισε για την ταινία Ζήσαμε στην Αμαρτία (BUtterfield 8, 1960), βραβείο καλύτερης ενδυματολογίας, για την Ντένη Βαχλιώτη αλλά και σεναρίου και σκηνοθεσίας για τον Ζυλ Ντασέν.

Κέρδισε Όσκαρ όμως, μόνο για την μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για το τραγούδι "Τα Παιδιά του Πειραιά" , τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές σε όλο τον κόσμο και ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. "Τα Παιδιά του Πειραιά" ήταν το πρώτο τραγούδι σε άλλη γλώσσα πλην της αγγλικής που έλαβε τη συγκεκριμένη διάκριση.

jenny.gr