UPDATE #NOW

Τρίτη και 13, ή αλλιώς ο «Νόμος του Μέρφυ»: Γιατί η αυτή η ημέρα θεωρείται μία από τις «πιο γρουσούζικες» του χρόνου


Έλενα Κρητικού

12 Οκτωβρίου 2020

Τρίτη και 13, ή αλλιώς ο «Νόμος του Μέρφυ»: Γιατί η αυτή η ημέρα θεωρείται μία από τις «πιο γρουσούζικες» του χρόνου

Υπάρχουν δύο ημέρες της εβδομάδας, που όταν συνδυαστούν με τον αριθμό 13, ενδέχεται να γίνουν «η αιτία πολλών κακών», σύμφωνα με την παράδοση. Πέρα από την Παρασκευή και 13 λοιπόν, που θεωρείται η ημέρα, που κάνει επιτακτική την ανάγκη για σκόρδα, φυλαχτά και γαλάζιες χάντρες στις τσέπες μας, και η σημερινή ημέρα κουβαλάει προλήψεις και δεισιδαιμονίες στο περιεχόμενό της, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα!

Συνήθως, η φράση: «Ό, τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά», επιβεβαιώνει άθελά μας τον περιβόητο «Νόμο του Μέρφυ». Κάθε μικροατυχία και μη, αποδίδεται στον γνωστό νόμο, που σήμερα τον αντικαθιστούν τρεις απλές λέξεις... Τρίτη και 13! Για ό,τι "κακό" μας συμβεί σήμερα, ξέρουμε πού θα αποδώσουμε τις ευθύνες αφού το ημερολόγιο δείχνει μία από τις πιο "γρουσούζικες" ημέρες. Από αύριο όμως, θα ψάχνουμε να ρίξουμε αλλού το βάρος των προσωπικών μας ατυχιών.

Ποια είναι όμως, η ιστορία της ημέρας, που ακολουθείται από τον φαινομενικά "κακορίζικο" αριθμό 13;

Για τους Ελληνες η Τρίτη συνδέεται με την 29η Μαΐου 1453 και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Πόλη, αλλά το άθροισμα της ημερομηνίας της Άλωσης (1+4+5+3=13) βγαίνει 13. Άλλη μία εκδοχή είναι πως Τρίτη και 13 του έτους 1204, οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού.

"Όταν μια μαύρη γάτα περάσει από μπροστά σου, σημαίνει ότι το ζώο πάει κάπου", Groucho Marx

Το «δεκατρία» θεωρείται μάλιστα, κακότυχος αριθμός από πολλούς λαούς γιατί χαλάει την τελειότητα του "12". Αρχικά, χαλάει την αρμονία του «τέλειου» αριθμού 12: Δώδεκα οι μαθητές του Ιησού, τα Ευαγγέλια, οι άθλοι του Ηρακλή, οι ολύμπιοι θεοί, τα ζώδια. Ο χωρισμός επίσης, μέρας και νύχτας γίνεται σε 12ωρα και του έτους σε 12 μήνες άρα πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η αρμονία του 12 χάνει την ισορροπία της εξαιτίας του 13. Όμως, η αλήθεια είναι πως όλα όσα θα συμβούν σήμερα, θα συμβούν, ακριβώς όπως συμβαίνουν κάθε ημέρα χωρίς καμία δυνατή ερμηνεία που ενέχει τον κίνδυνο των μεγαλύτερων προκαταλήψεων. 

Σήμερα, η ημέρα ξεκίνησε με βροχή, στους δρόμους είχε κίνηση από την κακοκαιρία και οι γονείς και τα παιδιά στον δρόμο τους προς το σχολείο, οι οδηγοί στα αμάξια, οι περαστικοί στους δρόμους, οι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θυσιάζουν το χαμόγελό τους πίσω από τη μάσκα, που κρύβει κάθε αυθόρμητη ή μη, έκφραση, στον βωμό της εύκολης λύσης, που δεν είναι άλλη από την κακοτυχία μιας ημερομηνίας.

Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να μουρμουρίζουν πως για όλα όσα συμβαίνουν από το πρωί, φταίει η Τρίτη και 13! Για όσες ατυχίες αρχίσουν να μας συμβαίνουν πάλι από αύριο, ξέρουμε πως μπορούμε ξανά να μεταθέτουμε κάπου αλλού τις ευθύνες, πάντως όχι στον ίδιο μας τον εαυτό. Από αύριο, βασικός ένοχος των "ξαφνικών" μας συμφορών, ίσως γίνει και πάλι ο περιβόητος «Νόμος του Μέρφυ», ή μια "κακή και ανάποδη ημέρα" που έφταιξε επειδή εμείς δεν προσπαθήσαμε καν να προσφέρουμε ένα απλό χαμόγελο πίσω από τη μάσκα μας!