UPDATE #NOW

Η ανεκτίμητη αξία των μικρών επιχειρήσεων που γράφουν τις δικές τους ιστορίες


9 Φεβρουαρίου 2021

Η ανεκτίμητη αξία των μικρών επιχειρήσεων που γράφουν τις δικές τους ιστορίες

Οι πιο δυνατές ιστορίες γεννιούνται στις πιο μυστικές γωνιές της πόλης από ανθρώπους που τους ενώνουν αντικείμενα, συνήθειες και αναμνήσεις στο πέρασμα του χρόνου. Τέτοιες ιστορίες γράφουν καθημερινά και οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από μικρές επιχειρήσεις της αγαπημένης μας γειτονιάς.

Βιώματα και εικόνες ανασύρονται στη μνήμη μας από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας μέσα σε καταστήματα και κοντά σε ανθρώπους που μάθαμε να φωνάζουμε με το μικρό τους όνομα ακριβώς επειδή κατάφεραν να χτίσουν μαζί μας δεσμούς σε ένα πολύ πιο ανθρώπινο πλαίσιο από το τυπικό και απρόσωπο επίπεδο. 

Κάθε γειτονιά αποκτά πρόσωπο και γίνεται μια μεγάλη οικογένεια μέσα από την ύπαρξη των μικρών αυτών επιχειρήσεων ενώ «χρωματίζεται» με φωνή μέσα από τα λόγια των ανθρώπων που έστησαν κάθε τέτοια μικρή επιχείρηση, που τη μετέτρεψαν σε κάτι μεγάλο και σπουδαίο μέσα από το μεράκι τους και τη σχέση που χτίζουν καθημερινά, με τον κόσμο και τους ανθρώπους που εμπιστεύονται. Μικρά και διαφορετικά καταστήματα συνθέτουν έναν εκπληκτικό καμβά ανθρώπων και σχέσεων, μετατρέποντας κάθε μικρή κίνηση σε σπουδαίο επίτευγμα.

Πέρα από τον μοναδικό χαρακτήρα που δίνουν σε κάθε γειτονιά, οι επιχειρήσεις αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και την ενίσχυσή της. Η κάθε συναλλαγή αλλά και η κάθε ανθρώπινη σχέση που σχηματίζεται μεταξύ αυτών και των πελατών τους κάθε μέρα είναι ανεκτίμητα στοιχεία, τα οποία φροντίζει να ενισχύει με ιδιαίτερη φροντίδα και συνέπεια, η Mastercard, προτρέποντας όλο τον κόσμο να σταθεί δίπλα στις μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά του κάθε μέρα.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, η Mastercard δημιούργησε την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα Digital Doors, μέσω της οποίας παρέχονται ψηφιακά εργαλεία και λύσεις, καθοδήγηση αλλά και πρόσβαση σε μία σειρά από υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων, με στόχο την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την επιτυχημένη «είσοδό» τους στον ψηφιακό κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα περιλαμβάνει εργαλεία για την ανάπτυξη της διαδικτυακής παρουσίας μίας επιχείρησης, μέσα από ένα πλέγμα συνεργασιών που ανέπτυξε η Mastercard με κορυφαίες εταιρείες όπως η Moosend, η MSPS, η Retargeting και η SUSURRUS, προσφέροντας σε προνομιακές τιμές υπηρεσίες που αφορούν τη διαφήμιση σε online περιβάλλον, καμπάνιες email marketing και influencers marketing, αλλά και πακέτα συμβουλευτικών υπηρεσιών για επιτυχημένη παρουσία στα Social Media. Επιπρόσθετα, μέσα από την πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικό περιεχόμενο που αφορά την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στο ψηφιακό περιβάλλον, αλλά και σε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουν για τις ψηφιακές πληρωμές.

Mαζί, κάνουμε την αρχή για κάτι Aνεκτίμητο®.

jenny.gr

Η Mastercard παρέχει τα μέσα για να μπορέσουν αυτές οι επιχειρήσεις να εξελιχθούν και να προχωρήσουν μπροστά με σκοπό να γεννηθούν μελλοντικά, πολλές ακόμη ιστορίες σαν τις παρακάτω, που θα στήνονται από την αγάπη και θα στεριώνουν μέσα από τους πιο δυνατούς ανθρώπινους δεσμούς.  

Οι ιστορίες των ανθρώπων πίσω από τις πιο αγαπημένες μικρές επιχειρήσεις

Η ιστορία του Ανδρέα και της Βασιλικής άρχισε να δημιουργείται πριν 30 χρόνια, τότε που έγιναν γονείς και αποφάσισαν ότι ήθελαν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τόσο για το παιδί τους, όσο και για τους ίδιους.

Κάπως έτσι δημιούργησαν το κατάστημά τους με βιολογικά προϊόντα από παραγωγούς ολόκληρης της Ελλάδας. Κάθε προϊόν στα ράφια τους είναι μοναδικό. Όπως μοναδικά είναι και τα σπιτικά φαγητά που ετοιμάζουν κάθε μέρα για όλη τη γειτονιά και τα πρόσωπα που εμπιστεύονται το εγχείρημά τους.

Μια γειτονιά που πλέον έχει γίνει μια μεγάλη οικογένεια, όπου ο Ανδρέας και η Βασιλική ξέρουν τις ανάγκες των πελατών τους, πριν καν μιλήσουν. Και πώς να μην τις ξέρουν άλλωστε, όταν ήδη μετράνε δύο γενιές πελατών; Όταν τα παιδιά των προηγούμενων δεκαετιών έρχονται σήμερα με τα δικά τους παιδιά; Αυτή άλλωστε ήταν και η επιθυμία τους όταν ξεκίνησαν το ταξίδι τους στις γεύσεις της Ελλάδας, να κρατήσει και να έχουν συνοδοιπόρους.

Η Ελίνα παρόλο που σπούδασε οικονομικά και ταξίδεψε στην Αγγλία για το μεταπτυχιακό της, συνειδητοποίησε σύντομα ότι ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, που δεν είχε καμία σχέση με αυτό που σπούδαζε.

Ήθελε να δημιουργεί με τα χέρια της, και αυτό έκανε. Πριν τρία χρόνια άνοιξε το δικό της μαγαζί και από τότε κάνει αυτό που αγαπάει. Σχεδιάζει και κατασκευάζει τα δικά της κοσμήματα, με υλικά από τη γενέτειρά της, τη Λακωνία.

Σε κάθε δημιουργία της δεν βάζει απλά την έμπνευσή της, αλλά ολόκληρη τη ψυχή της. Η δουλειά της, όπως λέει η ίδια, είναι η ψυχοθεραπεία της και δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της να κάνει οτιδήποτε άλλο. Η Ελίνα όσο ερωτευμένη είναι με τη δουλειά της, άλλο τόσο είναι και με τη γειτονιά της, όπου τα πολλά και διαφορετικά καταστήματα συνθέτουν έναν όμορφο καμβά στην καρδιά της Αθήνας, με τους ανθρώπους να σέβονται και να στηρίζουν ο ένας τον άλλον.

Η ιστορία του Παύλου έχει την ίδια δυνατή αρχή και ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη. Έχοντας μεγαλώσει στο κομμωτήριο του μπαμπά του, άρχισε από πολύ μικρός να οραματίζεται έναν χώρο αφιερωμένο στους άντρες. Έναν χώρο, όπου το σύγχρονο συνδυάζεται αρμονικά με το κλασικό.

Και τα κατάφερε. Το 2016 άνοιξε το δικό του barber shop. Έναν χώρο, όπου η απλή περιποίηση γίνεται συνολική εμπειρία. Ένα σημείο συνάντησης για άνδρες, όπου πέρα από το να κόψουν τα μαλλιά τους και να περιποιηθούν τα γένια τους, μπορούν να χαλαρώσουν και να συζητήσουν, πίνοντας κάποιον καφέ ή ίσως και κάποιο ποτό. Ένας χώρος δηλαδή με όλα τα χαρακτηριστικά μιας παλιάς κλασικής ανδρικής λέσχης.

Ο Παύλος για να πραγματοποιήσει το όνειρό του χρειάστηκε να δουλέψει σκληρά και να απαρνηθεί την ξεγνοιασιά των νεανικών του χρόνων, αλλά αυτό δεν τον έκανε να μετανιώσει. Αγαπάει πάρα πολύ αυτό που κάνει και δεν θα το άλλαζε με τίποτα. Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να το κάνει και πουθενά αλλού, εκτός από τη γειτονιά του. Γιατί πρόκειται για μια περιοχή που, παρόλο που είναι μεγάλη, έχει διατηρήσει όλες τις αξίες της αυθεντικής γειτονιάς: τον σεβασμό, την κατανόηση και την αλληλοϋποστήριξη. Μπορεί για κάποιον, λοιπόν, περαστικό, το Paul’s να είναι ένα μικρό barber shop, για εκείνον όμως, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.

Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλη μικρή επιχείρηση που έχει κατακτήσει μια μεγάλη θέση στην καρδιά μας, από τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί για να μας φέρνει πιο κοντά της, συντροφεύοντάς μας με μνήμες, εικόνες και χαρακτηριστικά βιώματα.