UPDATE #NOW

Masako Katsura: Η Google τιμά σήμερα την «Πρώτη Κυρία του μπιλιάρδου»


The Jennettes

7 Μαρτίου 2021

μπιλιάρδο

Η Google αφιερώνει το σημερινό doodle της στην ιαπωνικής καταγωγής Masako Katsura, που σαν σήμερα το 1952, έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε μέρος σε διεθνή αγώνα μπιλιάρδου, γράφοντας ιστορία. 

Γεννημένη στο Τόκιο το 1913, η Katsura έμαθε μπιλιάρδο σε ηλικία 12 ετών από τον γαμπρό της, ιδιοκτήτη αίθουσας παιχνιδιών. Στα 15 της έγινε πρωταθλήτρια Ιαπωνίας στο μπιλιάρδο γυναικών σε ευθεία γραμμή, μία δύσκολη παραλλαγή των carom billiards, στην οποία η λευκή μπάλα πρέπει να χτυπήσει δύο μπάλες στη σειρά για να κερδίσει πόντους. Μετά τα 19, αγωνίστηκε μόνο σε τουρνουά ανδρών και μάλιστα συγκέντρωσε 10.000 πόντους σε ένα μόνο τουρνουά κι έναν εντυπωσιακό αγώνα, που κράτησε 4,5 ώρες.

Μέχρι τη στιγμή που η ίδια μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1937, η φήμη για το πρωτοφανές ταλέντο της είχε φτάσει στον οκτώ φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Welker Cochran. Αν και είχε συνταξιοδοτηθεί αποφάσισε να την αμφισβητήσει σε μια σειρά τριών αγώνων-μαξιλαριών, μια ακόμη πιο σκληρή εκδοχή του μπιλιάρδου, όπου πρέπει η λευκή μπάλα να χτυπήσει τουλάχιστον τρία μαξιλάρια πριν χτυπήσει τις δύο άλλες μπάλες και κερδίσει πόντους. Η Katsura εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Welker, που οργάνωσε ένα τουρνουά Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπιλιάρδου το 1952 για να την παρακολουθήσει να ανταγωνίζεται τους κορυφαίους παίκτες του μπιλιάρδου στον κόσμο. Η Katsura αναστάτωσε μερικούς από τους καλύτερους παίκτες του αθλήματος και τερμάτισε έβδομη, ενώ η πρόοδος που σημείωσε για τις γυναίκες σε ένα παραδοσιακά ανδρικό παιχνίδι ήταν τεράστια.

Για να γιορταστεί το ιστορικό της επίτευγμα, η Katsura εντάχθηκε στο Hall of Fame του Επαγγελματικού Μπιλιάρδου Γυναικών το 1976 ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών.
 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr