UPDATE #NOW

Dr Frank Kameny: Η Google τιμά έναν από τους σημαντικότερους ακτιβιστές του αμερικανικού LGBTQ κινήματος


The Jennettes

2 Ιουνίου 2021

Frank Kameny
Στο πλαίσιο του Μήνα Υπερηφάνειας η Google αφιερώνει το σημερινό doodle της στον Dr Frank Kameny, έναν από τους πρώτους Aμερικανούς ακτιβιστές υπέρ των LGBTQ δικαιωμάτων. 

Στο πλαίσιο του Μήνα Υπερηφάνειας η Google αφιερώνει το σημερινό doodle της στον Dr Frank Kameny, έναν από τους πρώτους Aμερικανούς ακτιβιστές υπέρ των LGBTQ δικαιωμάτων. 

Η Google περιγράφει τον Kameny ως μία «από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του αμερικανικού LGBTQ κινήματος για τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων» και τον ευχαριστεί «για το θάρρος του να ανοίξει το δρόμο μετά από πολλές δεκαετίες».

Ο Kameny γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1925 στο Queens της Νέας Υόρκης. Όντας χαρισματικός από μικρή ηλικία, στα 15 του ξεκίνησε να σπουδάζει φυσική στο Queens College. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε στην Ευρώπη. Με την επιστροφή του στις Η.Π.Α άρχισε το διδακτορικό του στην αστρονομία στο Πανεπιστήμιο του Harvard. 

Το 1957 προσλήφθηκε στη Στρατιωτική Υπηρεσία Χαρτών. Λίγους μόνο μήνες αργότερα σύμφωνα με γενική οδηγία που απαγόρευε σε μέλη της LGBTQ κοινότητας να εργάζονται σε ομοσπονδιακές θέσεις, απολύθηκε. Σε απάντηση στον τερματισμό της σύμβασης του ο Kameny μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το 1961 υπέβαλε την πρώτη έφεση για τα gay δικαιώματα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

O Kameny ξεκίνησε έναν δια βίου αγώνα για ίσα δικαιώματα. Χρόνια πριν από τις ταραχές στο Stonewall, οργάνωσε μία από τις πρώτες ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων της χώρας. 

Απτόητος και ασυγκράτητος, στις αρχές της δεκαετίας του '70, αμφισβήτησε επίσης με επιτυχία την ταξινόμηση της ομοφυλοφιλίας από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία ως ψυχική διαταραχή. Το 1975, κατάφερε κι άλλη νίκη. Η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης πήρε πίσω τελικά την απαγόρευση εργασίας σε κρατικές θέσεις των ανθρώπων που ανήκουν στην LGBTQ κοινότητα. 

Η αναγνώριση του Kameny και η συμβολή του στην προώθηση των ίσων δικαιωμάτων για όλους ήρθε χρόνια αργότερα. Το 2009, πάνω από 50 χρόνια μετά την απόλυση του, ο Kameny έλαβε επίσημη συγγνώμη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 2010, η Washington D.C. μετονόμασε τη 17th Street NW κοντά στο Dupont Circle σε «Frank Kameny Way» προς τιμήν του. 

Ο Αστρονόμος, βετεράνος πολέμου και ακτιβιστής των LGBTQ δικαιωμάτων άφησε την τελευταία του πνοή  στις 11 Οκτωβρίου 2011 στην Washington.
 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr