UPDATE #NOW

Η street art παγκοσμίως στο πλευρό της Ουκρανίας: «Αυτό που συμβαίνει εκεί, είναι πρόβλημα της ανθρωπότητας»


JTeam

3 Μαρτίου 2022

Η street art παγκοσμίως στο πλευρό της Ουκρανίας: «Αυτό που συμβαίνει εκεί, είναι πρόβλημα της ανθρωπότητας»
Instagram/ coriemattie
Τοίχοι σε όλο τον κόσμο μεταμορφώνονται ως φόρος τιμής στην Ουκρανία, εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Καλλιτέχνες σε όλον τον πλανήτη βάζουν καθημερινά όλη τους την τέχνη στους δρόμους, ως ένδειξη συμπαράστασης και ενότητας απέναντι σε όσα τραγικά εκτυλίσσονται αυτό το διάστημα στην Ουκρανία.

Η τέχνη γίνεται παράλληλα μια ισχυρή μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στη σκληρή απόφαση του Vladimir Putin και συμβολίζει έντονα την αδικία. Όπως αναφέρει στη HuffPost ο καλλιτέχνης, γνωστός ως WOSKerski που ζωγράφισε την παρακάτω μορφή στο Λονδίνο:

«Ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω πέρα από το να προσφέρω οικονομική βοήθεια. Ως καλλιτέχνης, έχω φωνή που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους και ηθική υποχρέωση να δράσω κατά της αδικίας, στηρίζοντας ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ξέρω ότι η online στήριξη δεν είναι τόσο σημαντική αλλά ελπίζω ότι μπορεί να βοηθήσει έστω κι έναν».

Ο street artist Jenks από την Ουαλία δημιούργησε μια «προσευχή» για την Ουκρανία με την ελπίδα ότι ο κόσμος που ζει εφιαλτικές στιγμές εκεί, θα μπορέσει να πάρει κουράγιο από τη στήριξη όλου του κόσμου.

Ο Seth Globepainter αποτίει φόρο τιμής σε μια φίλη του, την Oleg που βρίσκεται στο Κίεβο. Το παρακάτω έργο τέχνης στέλνει ελπίδα και αισιοδοξία σε κάθε άνθρωπο που καλείται να ζήσει τις πιο δραματικές στιγμές της ζωής του στη χώρα.

Ο Corie Mattie συνεργάστηκε με τον Juliano Trindade, δημιουργώντας το παρακάτω έργο στο Los Angeles που δείχνει το κεφάλι του Putin να μεταφέρεται από περιστέρια. Η δήλωσή του συμπυκνώνει σε λίγες λέξεις το μεγαλύτερο νόημα πίσω από αυτόν τον πόλεμο. «Ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία, δεν είναι πρόβλημα της Ουκρανίας. Είναι πρόβλημα της ανθρωπότητας».