UPDATE #NOW

5 πλανήτες «ευθυγραμμίζονται» όλο τον Ιούνιο στον ουρανό και αυτό θα γίνει ξανά το 2040- Η καλύτερη μέρα για παρακολούθηση


JTeam

3 Ιουνίου 2022

5 πλανήτες «ευθυγραμμίζονται» όλο τον Ιούνιο στον ουρανό και αυτό θα γίνει ξανά το 2040- Η καλύτερη μέρα για παρακολούθηση
Μία από τις καλύτερες μέρες για να προσπαθήσετε να εντοπίσετε την ευθυγράμμιση θα είναι η 24η Ιουνίου

Αυτό το Σαββατοκύριακο μην ξεχάσετε να κοιτάξετε ψηλά για να δείτε μια σπάνια ευθυγράμμιση των πλανητών να «κεντούν» τον νυχτερινό ουρανό. Για την ακρίβεια, από το πρωί της Παρασκευής, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος «μετακόμισαν» στην ίδια γειτονία, δημιουργώντας ένα οπτικό υπερθέαμα.

Από συμβαίνει μετά από 18 χρόνια ενώ η επόμενη σύνοδος αναμένεται να γίνει το 2040. Δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε πολύ κοντά μεταξύ τους 2-3 πλανήτες αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά με το 2004, όπου 5 από αυτούς θα μπορούν να φανούν από τη Βρετανία σε αυτή τη συγκεκριμένη ευθυγράμμιση.

Οι πέντε πλανήτες θα ευθυγραμμιστούν με τη σειρά της απόστασής τους από τον ήλιο, όπως φαίνεται από το βόρειο ημισφαίριο, και μπορούν να εντοπιστούν στον ουρανό πριν την αυγή ταυτόχρονα.

Ειδικότερα, οι 5 πλανήτηες θα μπορούν να γίνουν ορατοί με γυμνό μάτι στον νοτιοανατολικό ουρανό της Βρετανίας πριν την αυγή ενώ αναμένεται να ευθυγραμμιστούν με τη σειρά της απόστασής τους από τον ήλιο. Ο Ερμής θα είναι ο πιο αμυδρός και πολύ κοντά στον ορίζοντα όταν ξεκινήσει η παράσταση σήμερα (3 Ιουνίου), πριν εξαφανιστεί στη λάμψη της ανατολής του ηλίου, αλλά θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί όσο περνάει ο μήνας.

Η εμφάνιση των πλανητών πάνω από τον ορίζοντα θα γίνει τις παρακάτω στιγμές:

Κρόνος: 01:30 BST

Άρης: 02:45 BST

Δίας: 02:45 BST

Αφροδίτη: 04:00 BST

Ερμής: 04:30 BST

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημόσιας αστρονομίας στο Βασιλικά Μουσείο του Γκρίνουιτς, Dr Greg Brown, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε καλύτερα την Αφροδίτη και τον Δία. «Η μόνη σας ευκαιρία να δείτε και τους πέντε πλανήτες ταυτόχρονα είναι κατά τη διάρκεια ενός πολύ στενού παραθύρου μετά την ανατολή του Ερμή, αλλά πριν ανατείλει ο ήλιος. Ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο μπορεί να είναι αρκετό για να ξεπεράσει το λυκόφως στην περίπτωση των πιο αμυδρών πλανητών, αλλά να είστε πολύ προσεκτικοί όταν προσπαθείτε να παρατηρήσετε ιδιαίτερα τον Ερμή με αυτόν τον τρόπο».

Η καλύτερη μέρα για να τους παρακολουθήσετε

Μία από τις καλύτερες μέρες για να προσπαθήσετε να εντοπίσετε την ευθυγράμμιση θα είναι η 24η Ιουνίου, όταν μια ημισέληνος θα είναι ορατή μεταξύ της Αφροδίτης και του Άρη. Δεν θα είναι όμως τόσο κοντά γιατί κάθε πλανήτης απέχει εκατομμύρια μίλια από τους άλλους.

Όσο ο Ιούνιος προχωρά, ο Δίας θα χωριστεί από τον Άρη και ο Κρόνος θα κινηθεί ακόμα πιο πέρα ​​κατά μήκος του τόξου. Ακόμα κι αν οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν όλοι σε μια τέλεια ευθεία γραμμή, θα είχε αμελητέες επιπτώσεις στη Γη.

Η σχεδόν ευθυγράμμιση του ήλιου και της σελήνης έχει πράγματι επίδραση στη Γη, επειδή τα βαρυτικά τους πεδία είναι τόσο ισχυρά. Αυτή η μερική ευθυγράμμιση συμβαίνει κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη, και οδηγεί σε πολύ ισχυρές παλίρροιες που ονομάζονται «ανοιξιάτικες παλίρροιες».