UPDATE #NOW

Πόλεμος στην Ουκρανία: To RT συνεχίζει την προπαγάνδα μέσω YouTube


JTeam

22 Φεβρουαρίου 2023

Πόλεμος στην Ουκρανία: To RT συνεχίζει την προπαγάνδα μέσω YouTube
pexels
Το YouTube δεν αμφισβήτησε τα ευρήματα, αλλά δήλωσε ότι οι ομάδες του έχουν αφαιρέσει περισσότερα από 9.000 κανάλια και περισσότερα από 85.000 βίντεο που σχετίζονται με τον πόλεμο από την έναρξή του

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ξεκίνησε και ο πόλεμος της προπαγάνδας. Από την αρχή της πολεμικής σύρραξης, έχουν κατέβει πολλά video αλλά όπως φαίνεται μέσα από τα τελευταία ευρήματα, το RT εξακολουθεί να αναρτά προπαγανδιστικό υλικό στο YouTube.

Πολλά video από τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία όμιλο RT, βρέθηκαν στο YouTube τον τελευταίο χρόνο, παρά την απαγόρευση της πλατφόρμας για τέτοια μέσα πέρυσι. Το YouTube, το οποίο ανήκει στη Google, απαγόρευσε όλα τα ρωσικά κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης από την πλατφόρμα του σε παγκόσμιο επίπεδο τον Μάρτιο του 2022, επικαλούμενο μια πολιτική που απαγορεύει περιεχόμενο που «αρνείται, ελαχιστοποιεί ή ευτελίζει καλά τεκμηριωμένα βίαια γεγονότα», καθώς η Ρωσία προσπάθησε να καθοδηγήσει την αφήγηση σχετικά με τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Μια νέα έκθεση ωστόσο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Newsguard στις ΗΠΑ, παρατήρησε 250 μεταφορτώσεις από 50 βίντεο που δημιούργησε το RT για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε περισσότερα από 100 κανάλια του YouTube μετά την απαγόρευση. Το logo του RT είχε διαγραφεί από video που εμφανίζονταν επίσης ολόκληρα στη σελίδα του, κάτι το οποίο δείχνει ότι το δίκτυο αποκρύπτει σκόπιμα το περιεχόμενό του για να παρακάμψει τους κανόνες του YouTube.

Jenny.Gr
pexels

Το περιεχόμενο ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο προβολές, και περιέχει διαψευσμένες τοποθετήσεις σχετικά με το καθεστώς της Ουκρανίας και τις ενέργειές του στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου ότι η χώρα εγκατέστησε ναζιστική νοοτροπία και διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά των ίδιων των πολιτών της

Σε δήλωσή του στο Newsguard, το YouTube δεν αμφισβήτησε τα ευρήματα, αλλά δήλωσε ότι οι ομάδες του έχουν αφαιρέσει περισσότερα από 9.000 κανάλια και περισσότερα από 85.000 βίντεο που σχετίζονται με τον πόλεμο από την έναρξή του. Το RT πάντως, δεν έχει κάνει ακόμη κανένα σχόλιο για το αν βρίσκεται πίσω από τα accounts που αναφέρονται στην έκθεση.