UPDATE #NOW

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ έγινε ο νεότερος και πρώτος ανοιχτά γκέι Πρωθυπουργός της Γαλλίας


Στεφανία Παπαδημητρίου

9 Ιανουαρίου 2024

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ έγινε ο νεότερος και πρώτος ανοιχτά γκέι Πρωθυπουργός της Γαλλίας
Getty Images
Μία ιστορική στιγμή για τη χώρα

Η Γαλλία ζει ιστορικές στιγμές. Στα 34 του, ο Γκαμπριέλ Ατάλ έγινε ο πρώτος ανοιχτά γκέι και ο νεότερος Πρωθυπουργός της χώρας, αντικαθιστώντας την Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία δεν έχει κρύψει την πικρία της που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά της.

Ο Ατάλ, ο οποίος διατέλεσε Υπουργός Εκπαίδευσης και έχει βρεθεί σε πολλές θέσεις της γαλλικής κυβέρνησης από την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν κι έπειτα, θεωρείται ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας, με το 40% των πολιτών να δηλώνουν σε poll του Ipsos-Le Point ότι είναι με το μέρος του.

Ο Μακρόν, ο οποίος αύξησε το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και έδωσε χαρά στην ακροδεξιά, χάρη στην οποία πέρασε ιδιαίτερα αυστηρό νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, ξεκαθάρισε ότι είδε στον Ατάλ το πρόσωπο του ηγέτη που χρειάζεται η Γαλλία.

«Ξέρω πως μπορούμε να υπολογίζουμε στην ενέργεια και την αφοσίωσή στην επιβολή του project πολιτικού επανεξοπλισμού και αναγέννησης που ανακοίνωσa», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter). «Με πίστη στο πνεύμα του 2017: Υπέρβαση και τόλμη».

Ο Μακρόν ήταν 39 ετών όταν έγινε ο νεότερος Πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας. Ο Ατάλ έγινε ο νεότερος Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Υπήρξε ανέκαθεν πολιτικός σύμμαχος του μακρόν, καθώς συμμετείχε και στην πρώτη του καμπάνια, το 2016, ενώ θα είναι 38 ετών τον Απρίλη του 2027, όταν θα γίνουν οι επόμενες προεδρικές εκλογές. Το πιθανότερο είναι να διεκδικήσει την προεδρία, αν εκτίσει τη θητεία του όπως περιμένει.

«Σκοπός μου είναι να διατηρήσω τον έλεγχο του πεπρωμένου μας και να απελευθερώσω τις δυνάμεις της Γαλλίας», δήλωσε ο Ατάλ μετά το ραντεβού τους.