UPDATE #NOW

Ο Αλέξανδρος Κοψιάλης, το βίντεο σύλληψης παιδόφιλου και η προκαταρκτική διοικητική εξέταση της ΓΑΔΑ


Ελένη Μπεζιριάνογλου

31 Ιανουαρίου 2024

Αλέξανδρος Κοψιάλης
Ο youtuber/influencer Αλέξανδρος Κοψιάλης βοήθησε στη σύλληψη ενός παιδόφιλου. Είναι κακό αυτό; Αν γίνεται για τα views, ναι είναι.

Εδώ και λίγα 24ωρα το όνομα Αλέξανδρος Κοψιάλης, ναι, ο youtuber/ influencer τρεντάρει σε google και X. Ο λόγος ένα βίντεο στο οποίο περιγράφει πώς παγίδεψαν και στη συνέχεια φαίνεται να συμμετέχει στη σύλληψη ενός παιδόφιλου. Τι σχέση έχει ένας πολίτης με επιχείρηση της αστυνομίας και γιατί αυτό βιντεοσκοπήθηκε; Σωστές ερωτήσεις αλλά πρώτα ας τα πάρουμε από την αρχή.

Η ανάρτηση του βίντεο

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου λοιπόν, ο Αλέξανδρος Κοψιάλης που μετράει περίπου 500Κ subscribers στο κανάλι τoυ στο Youtube ανέβασε ένα βίντεο με τίτλο «Πώς συνελήφθη ο 43χρονος που παρενοχλούσε ανήλικο κοριτσάκι 13 ετών!» και από κάτω έγραφε:

«Η ανάρτηση του συγκεκριμένου video στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους υφιστάμενους κινδύνους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που δημιουργεί η αμεσότητα των μηνυμάτων.
ΣΚΟΠΟΣ είναι η αποτροπή παρόμοιων αισχρών περιστατικών στο μέλλον και η διευκόλυνση της γνωστοποίησης τέτοιων περιστατικών από ανήλικα θύματα.
Ευχαριστούμε πολύ το Τ.Α. Δραπετσώνας, το Α.Τ Δραπετσώνας καθώς και την Άμεση Δράση».

Όπως ήταν αναμενόμενο ακολούθησε πανδαιμόνιο. Εκατοντάδες έσπευσαν να σχολιάσουν μπράβο από κάτω, το βίντεο μέσα σε 2 ημέρες έφτασε σχεδόν 1 εκατ. προβολές και οι πρωινές εκπομπές κάλεσαν τον Αλέξανδρο Κοψιάλη να μιλήσει για τη γενναία αυτή πράξη.

Το περιεχόμενο του βίντεο

Στο επικείμενο βίντεο, λοιπόν, φαίνεται ένας άνδρας που ανοίγει την πόρτα ενός σπιτιού ενώ στο εσωτερικό περιμένει ο Κοψιάλης, ένας ακόμη άνδρας και ένας που βιντεοσκοπεί. Το πρόσωπο του άνδρα που κατονομάζεται ως παιδόφιλος είναι πιξελιασμένο, ενώ ακολουθούν πλάνα σύλληψης του άνδρα από δύο αστυνομικούς με επίσης πιξελιασμένα πρόσωπα.

Μέσα από το βίντεο μαθαίνουμε ότι ένας φίλος του Κοψιάλη του είπε ότι κάποιος στέλνει άσεμνα μηνύματα στη 13χρονη κόρη του. Μαζί ανέλαβαν, λοιπόν, να του στήσουν παγίδα απαντώντας ως η 13χρονη, ενημερώνοντάς τον -όπως πολλές φορές τονίζει- ότι πρόκειται για 13χρονο κορίτσι και να κανονίσουν συνάντηση. Ο ίδιος περιγράφει το περιεχόμενο των μηνυμάτων από τη μεριά του φερόμενου ως παιδόφιλου το οποίο περιλάμβανε άσεμνες φωτογραφίες ανδρικού μορίου, βίντεο με ανδρικό μόριο να αυνανίζεται και πρόστυχα μηνύματα. Δηλώνει μάλιστα σοκαρισμένος που ο άνδρας πήρε ΚΤΕΛ από την Πάτρα προκειμένου να έρθει στην Αθήνα για να συναντήσει την ανήλικη.

Το βίντεο συνεχίζεται με προσεκτική σκηνοθεσία που περιλαμβάνει δραματική μουσική, ηχογραφημένες συνομιλίες σε μαύρο φόντο και τον Αλέξανδρο Κοψιάλη σε καδραρισμένο πλάνο να μιλάει στην κάμερα και να περιγράφει πώς παγίδευσαν τον παιδόφιλο. Λήψεις από διαφορετικές γωνίες, καταθέσεις από τους φίλους του που συμμετείχαν στην «παγίδα», κατάθεση του αστυνομικού (με κρυμμένο το πρόσωπο) από τον οποίο ζήτησε βοήθεια για την επιχείρηση και χαμηλός φωτισμός για το απαραίτητο σασπένς.

Για την κοινωνία ή τα views;

Καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές την επόμενη ημέρα να μιλήσει για το βίντεο και την εμπειρία αυτή, ο Κοψιάλης λέει από τη μία ότι «η πραγματική ηρωίδα είναι η 13χρονη» αλλά από την άλλη παραπέμπει δημοσιογράφους και τηλεθεατές στο βίντεό του στο youtube για περισσότερες λεπτομέρειες. Παράλληλα, teaser του βίντεο ανεβαίνει και στο Instagram όπου κι εκεί παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους να μπουν στο κανάλι στο Youtube για να δουν όλο το βίντεο.

Αν διαβάσει κανείς τα σχόλια κάτω από το βίντεο στο youtube θα δει μόνο επαίνους για τον youtuber και την ελληνική αστυνομία. Κάποιος, ίσως πιο καχύποπτος από μένα, θα έλεγε ότι ίσως τα αρνητικά σχόλια δεν εγκρίνονται για δημοσίευση ή κατεβαίνουν άμεσα. Και κάποιος, πιο καχύποπτος από μένα, θα το έλεγε γιατί στο X (πρώην twitter) η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Δεκάδες χρήστες σχολιάζουν τι δουλειά έχει ένας πολίτης να βιντεοσκοπεί επιχείρηση της αστυνομίας, πως ο Κοψιάλης χρησιμοποιεί ένα τόσο σοβαρό γεγονός όπως η σύλληψη ενός παιδόφιλου για να ανεβάσει τα views του ή ακόμα και να φτιάξει το όνομά του μετά το cancel που είχε δεχθεί λόγω της υπόθεσης της Γεωργίας Μπίκα (λόγω της οποίας αναγκάστηκε να αποσυρθεί και από το τεράστιο giveaway με τους αδελφούς Αντετοκούνμπο). Πολλοί αναφέρονται μάλιστα και στον κίνδυνο που υπάρχει να χρησιμοποιηθεί το βίντεο από το συνήγορο του παιδόφιλου ως στοιχείο για την κατάρριψη της υπόθεσης -αν υπάρχει πράγματι υπόθεση να στοιχειοθετηθεί.

Ο Κοψιάλης είπε ότι έβαλε κάμερες επειδή ήθελε να το έχει όλο καταγεγραμμένο, σε περίπτωση που χρειαστεί και για την αστυνομία.

Ο «διάσημος» αστυνομικός και η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

Ο αστυνομικός που μιλάει στο βίντεο και που συμμετείχε στη σύλληψη είναι γνωστός στα social media, καθώς διατηρεί κανάλι στο TikTok στο οποίο ανεβάζει συχνά βίντεο που αποσπούν εκατοντάδες views. Και ενώ στο βίντεο, ο Κοψιάλης φροντίζει για την ανωνυμία του βάζοντας πιξελ στο πρόσωπό του, στο Instagram τον ευχαριστεί θερμά κάνοντας tag το όνομά του.

Ο αστυνομικός που είναι και φίλος του Κοψιάλη, τους συμβούλεψε, όπως λέει, ότι την υπόθεση πρέπει να αναλάβει η αστυνομία. Οι αναφορές, ωστόσο, λένε ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός άφησε το δικό του πόστο για να επέμβει στη σύλληψη του φερόμενου παιδόφιλου, χωρίς να ενημερώσει την υπηρεσία του για να καλυφθεί το πόστο από άλλους συναδέλφους.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τη συμμετοχή του στην επιχείρηση (και το βίντεο) με μια ανάρτηση στο Instagram.

Βαγγέλης Μπαταρλής instagram story
© Instagram/ batarlis_vaggelis

Δεν είναι σαφές πώς γίνεται η ελληνική αστυνομία να συμφώνησε στο στήσιμο επιχείρησης με έναν πολίτη ή πώς δεν είναι παράνομο ένας πολίτης να καταγράφει με ιδιωτικές κάμερες επιχείρηση της αστυνομίας. Στην πραγματικότητα, δεν επρόκειτο για επίσημη επιχείρηση της αστυνομίας και οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν τη σύλληψη δεν ανήκουν στην αρμόδια για αυτά τα περιστατικά ομάδα. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που η ΓΑΔΑ ανακοίνωσε την έναρξη Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης.

«Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοινώνεται ότι, σχετικά με βιντεοληπτικό υλικό που αναπαράγεται στο διαδίκτυο καθώς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο οποίο εμφαίνεται η σύλληψη ατόμου που εμπλέκεται σε υπόθεση προσέλκυσης ανήλικης για γενετήσιους λόγους, έχει διαταχθεί η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης». Εξηγήσεις καλούνται να δώσουν οι αστυνομικοί για το γεγονός ότι καταγράφηκε σύλληψη και επιχείρηση της αστυνομίας σε βίντεο, αλλά και γιατί ενήργησαν εκτός του τομέα δράσης τους.

Πού τελειώνει το influencing και αρχίζει η κοινωνική συνείδηση

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν δράσεις που πραγματοποιούνται από influencers και καταφέρνουν να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο κόσμο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα ή ακόμη και να εκκινήσουν μια σειρά ενεργειών με θετικό αντίκτυπο. Δεν είναι, όμως, πάντα αυτή η πρόθεση -ούτε η κατάληξη.

Όσο και να θες να πιστέψεις στις καλές προθέσεις του Κοψιάλη, το προσεκτικά σκηνοθετημένο και μονταρισμένο βίντεο, η προώθηση του βίντεο στα social media και τα σχόλια του στιλ «όλες οι λεπτομέρειες στο βίντεο στο youtube μου», δεν βοηθάνε. Κι αν σε αυτά προσθέσεις και το περιστατικό με την υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα που έφερε την κοινωνική (ή έστω σοσιαλμιντιακή) κατακραυγή πάνω του, η υπόθεση «μαυρίζει» κι άλλο.

«Έχουμε αφήσει μισάνοιχτη την πόρτα, δεν ξέραμε κι εμείς εκεί πώς να φερθούμε, δεν είναι η δουλειά μας ούτε γνωρίζαμε τι θα είναι ο από πίσω. Εγώ, όπως βλέπετε και στο βίντεο, πραγματικά τα έχω χάσει», αναφέρει ο ίδιος ο Κοψιάλης στο βίντεό του και κάπως έτσι συνοψίζει σε μια πρόταση όλους τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κάνει δουλειά της αστυνομίας, όπως το να παγιδεύσει και να συλλάβει έναν παιδόφιλο.

Έτσι κι αλλιώς, κανένας παιδόφιλος δε θα προβληματιστεί -όπως ο Κοψιάλης ισχυρίστηκε- και θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές πριν αποφασίσει να συναντήσει κάποια ανήλικη. Αν μη τι άλλο, ίσως τους βοήθησε στο να ξέρουν τι να μην κάνουν για να μην τους πιάσουν. Κι αν πραγματικά θέλει ο Κοψιάλης να πιστέψουμε την κοινωνική του συνείδηση ας έκανε τη γενναία του πράξη να βοηθήσει στη σύλληψη ενός παιδόφιλου και ας μην την ανέβαζε σε σκηνοθετημένο βίντεο στο κανάλι του. Τι, όχι;

TAGS