UPDATE #NOW

Αυτή η συνήθεια συνδέεται με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

7 Φεβρουαρίου 2024

Αυτή η συνήθεια συνδέεται με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα
Pexels/ SHVETS production
Δεν το λέμε εμείς, το λέει ολόκληρη έρευνα

Υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ έχουν οι άνθρωποι που σκαλίζουν τη μύτη τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biomolecules. Η νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ, σημειώνει πως «η νευροφλεγμονή στη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να προκαλείται εν μέρει από ιογενείς, βακτηριακούς και μυκητιασικούς παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στον εγκέφαλο μέσω της μύτης».

Παράλληλα, η εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ αποδείχθηκε ότι συνδέεται και με το χρόνιο σκάλισμα της μύτης, ιατρικά γνωστό ως ρινοτιλεξομανία, καθώς εισάγονται μικρόβια στη ρινική κοιλότητα που προκαλούν φλεγμονή στον εγκέφαλο. Οι συγγραφείς της έκθεσης, υποστήριξαν ότι οι αλλαγές στο ρινικό περιβάλλον που προκαλούνται από την υπερανάπτυξη μικροβίων, μπορούν να είναι πηγή των χρόνιων, ήπιων λοιμώξεων του εγκεφάλου.

Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να υπάρχουν χωρίς συμπτώματα εξωτερικά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, αφήνοντας πίσω τους επιβλαβείς πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως και Αλτσχάιμερ. Αν και δεν υπάρχουν «οδηγίες» σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να προλάβει τη νόσο, οι ειδικοί και οι έρευνες θεωρούν ότι η συνεπής και συστηματική υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ίσως λειτουργεί προστατευτικά.

Από τι προκαλείται το Αλτσχάιμερ

Το Αλτσχάιμερ αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ είναι η προχωρημένη ηλικία και η γενετική προδιάθεση.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει στους εγκεφάλους των ασθενών συσσώρευση της πρωτεΐνης που ονομάζεται tau, η οποία σχετίζεται με την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούνται από εισβολές σε συχνή βάση, οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες, όπως και το Αλτσχάιμερ.