WELL BEING

Οι γιαγιάδες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

8 Μαΐου 2024

Οι γιαγιάδες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα
Freepik
Ειδικοί εξηγούν τον λόγο

Αν τα παιδικά χρόνια σου είναι συνυφασμένα με τη γιαγιά και τον παππού σου, τότε δεν χρειάζεσαι καμία έρευνα για να μάθεις ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξή σου και ότι η γιαγιά σου έχει τη μεγαλύτερη επίδραση επάνω σου. Μπορεί η αγάπη να μην μετριέται, όμως μια νέα έρευνα αποδεικνύει πως η γιαγιά είναι ο άνθρωπος που έμαθε στο παιδί πώς να έχει πίστη στον εαυτό του και να αντιμετωπίζει τα εμπόδια που συναντάει στη ζωή του.

Στην εν λόγω έρευνα που έλαβε χώρα σε Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας, συμμετείχαν 1.566 νέοι ηλικίας 11-16 ετών, οι οποίοι όμως δε ζούσαν μονίμως με τον παππού και τη γιαγιά. Το βασικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα, είναι πως οι γιαγιάδες - από την πλευρά της μητέρας - έχουν την ικανότητα να προστατεύουν το εγγόνι τους από τις αρνητικές εμπειρίες που μπορούν να δημιουργήσουν μετέπειτα τραύματα, δίνοντάς του, παράλληλα, πολύτιμα μαθήματα.

Η αλήθεια είναι πως ο ρόλος της γιαγιάς είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός, διότι τα συγκεκριμένα τραύματα μπορούν να σημαδέψουν για πάντα τα παιδιά και να τους δημιουργήσουν μόνιμο στρες, παγιδεύοντας τον εγκέφαλό τους στις αρνητικές σκέψεις. Ακόμα, μπορούν να τα εμποδίσουν να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις μεγαλώνοντας και να κοινωνικοποιηθούν, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την κακή ψυχική υγεία.

Jenny.Gr
Freepik

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της έρευνας, τα παιδιά που είχαν άσχημες εμπειρίες στην παιδική ηλικία τους ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν τα αποτελέσματα αυτών στην ενήλικη ζωή τους ή ενώ μεγάλωναν, αν υπήρχε μια γιαγιά στη ζωή τους που τους προσέφερε υποστήριξη, φροντίδα και οικονομική βοήθεια. Βέβαια, αυτό ισχύει μόνο για τη γιαγιά από την πλευρά της μητέρας κι όχι από την πλευρά του πατέρα. Ωστόσο, δεν αποτελεί γενικό κανόνα, αφού σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν γιαγιάδες ή παππούδες από την πλευρά του πατέρα, που έχουν σταθεί στο πλευρό των εγγονιών τους και τα έχουν βοηθήσει.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αντιμετωπιστεί μια δυσάρεστη κατάσταση που έχει βιώσει ένα παιδί είναι να δημιουργηθεί γύρω του ένα σύστημα υποστήριξης, στοργής και φροντίδας. Η γιαγιά είναι πάντα διαθέσιμη για το εγγόνι της και αυτή η σχέση επιδρά πολύ θετικά στην ψυχολογία του. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, που αυτή η σχέση παραμένει αναλλοίωτη μέσα στο πέρασμα των χρόνων και που τα περισσότερα παιδιά μιλούν με γλυκά και συγκινητικά λόγια για τις γιαγιάδες που στάθηκαν δίπλα τους από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.