Διατροφή και ψωρίαση: Τι πρέπει να ξέρετε

Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία είναι ότι καλύτερο μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας για την αντιμετώπιση της ψωρίασης.

Τζουλιάννα Καρνέζη
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα. Αν και πρόκειται για κοινή ασθένεια, πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα σχετικά με αυτή. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και προσβάλλει το ίδιο συχνά και τα δυο φύλα.

Δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη ψωρίαση, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η απώλεια βάρους μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και κάποιες τροφές να τα επιδεινώσουν. Επιπλέον, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη στη ψωρίαση, καθώς μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που είναι αυξημένα σε άτομα με ψωρίαση.

Τι πρέπει να αποθηκεύετε  στα ντουλάπια της κουζίνας και στο ψυγείο σας

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος και σαρδέλες συμβάλουν στην καλή υγεία της καρδιάς. Τα ιχθυέλαια πιστεύεται ότι μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ιχθυέλαιο δεν μπορεί να θεραπεύσει τη ψωρίαση, αλλά υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες ανθρώπων που έτειναν να έχουν λιγότερη φαγούρα και ερυθρότητα όταν κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3. Είναι καλή ιδέα να καταναλώνετε τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα ψάρια.

  • Φρούτα και λαχανικά

Μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που συνδέουν τα φρούτα και τα λαχανικά με τα συμπτώματα της νόσου, παρόλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στη γενική υγεία.

  • Δημητριακά ολικής άλεσης

Οι τροφές ολικής άλεσης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά έτσι και τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γι αυτό και η κατανάλωση τους έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα όσπρια έχουν επίσης αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και θα πρέπει να τα περιλαμβάνετε στη διατροφή σας.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Παρόλα αυτά μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι όταν αποφεύγουν τις παρακάτω τροφές βλέπουν διαφορά προς το καλύτερο.

  • Αλκοόλ

Πιστεύεται ότι το αλκοόλ πυροδοτεί τα συμπτώματα της ψωρίασης, πιθανώς γιατί αυξάνει τη φλεγμονή. Μια μέτρια κατανάλωση μπορεί να μη δημιουργήσει προβλήματα όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί ενδέχεται να επηρεάζει τη δράση ορισμένων φαρμάκων. Αν και τα συμπτώματα της ψωρίασης δεν ελέγχονται προσπαθήστε να περιορίσετε ή να κόψετε το αλκοόλ, εφόσον διαπιστώνετε βελτίωση.

  • Κόκκινο κρέας

Αν τρώτε κρέας, τότε η καλύτερη επιλογή είναι το λευκό και το άπαχο, όπως το κοτόπουλο. Μερικοί άνθρωποι με ψωρίαση δήλωσαν ότι βελτιώθηκαν τα συμπτώματα τους όταν έκοψαν το κόκκινο κρέας. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι τα λιπαρά κόκκινα κρέατα έχουν συνδεθεί με τη φλεγμονή.

  • Επεξεργασμένη ζάχαρη

Η ζάχαρη δεν κάνει καλό στην υγεία, άρα και στη ψωρίαση. Η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί με φλεγμονή και με αύξηση σωματικού βάρους. Και όπως είναι γνωστό και τα δυο μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης και να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων, για τυχόν κρυφές πηγές.

  • Τηγανητά

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα τηγανητά προάγουν τη φλεγμονή και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν θέλετε να βοηθήσετε στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, αλλά και της γενικής υγείας, μείνετε μακριά από τα τηγανιτά.

  • Γαλακτοκομικά

Οι επιστήμονες δεν έχουν αποδείξει κάτι, όμως μερικοί ασθενείς με ψωρίαση ανέφεραν βελτίωση όταν έκοψαν τα γαλακτοκομικά. Θα πρέπει να κρίνετε μόνοι σας αν πρέπει ή όχι να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας. Αν όμως δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματα τότε προτιμήστε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Επίσης μια καλή επιλογή είναι το γάλα σόγιας.

Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία είναι ότι καλύτερο μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας για την αντιμετώπιση της ψωρίασης.Tags: ΥΓΕΙΑ| ΔΙΑΤΡΟΦΗ| ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΑ| ΨΩΡΙΑΣΗ
MORE FOR YOU