Ποια είναι η σχέση της σοκολάτας με την ακμή

Έφτασε η στιγμή να μάθετε όλη την αλήθεια.

Τζουλιάννα Καρνέζη
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017
Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

Έχετε σίγουρα ακούσει πολλές φορές στη ζωή σας ότι δεν πρέπει να τρώτε πολύ σοκολάτα γιατί θα βγάλετε σπυράκια. Το αγαπημένο σε όλους γλυκό έχει κατηγορηθεί ότι επιδεινώνει την ακμή, με αποτέλεσμα με το που βγάζετε ένα σπυράκι να κατηγορείτε τη σοκολάτα που φάγατε το προηγούμενο βράδυ. Όμως που αρχίζει και που σταματάει η αλήθεια γύρω από αυτή τη φήμη; Παρακάτω θα προσπαθήσω να διαλευκάνω αυτή τα φήμη που επικρατεί γύρω από τη σοκολάτα και την ακμή.

Καταρχάς να επισημάνουμε, για όσους δεν γνωρίζουν, ότι η ακμή είναι μια δερματική πάθηση, που προκαλεί σπυράκια ή κύστες. Με την είσοδο στην εφηβεία εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, όπου σε κάποιους είναι ήπια σε άλλους όχι. Παρόλα αυτά ακμή μπορεί να εμφανίσουμε και σε μεγαλύτερη ηλικία, συνήθως κοντά στα 30. Οι λόγοι που την πυροδοτούν είναι πολλοί, όπως τα νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους, η υπερβολική λιπαρότητα, οι ορμόνες και η φλεγμονή.

Τι συμβαίνει όμως με τη σοκολάτα και την εμφάνιση της ακμής;

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει σπυράκια. Ωστόσο μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος και τη φλεγμονή η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ακμή. Όμως και πάλι δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όλοι όσοι καταναλώνουν λιπαρές ή /και ζαχαρούχες τροφές προκαλούν άμεσα την ακμή.

Η Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου στο Μαϊάμι έκανε μια έρευνα η οποία είχε σαν σκοπό να βρει αν η σοκολάτα προκαλεί σπυράκια. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 10 ανδρών οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με ακμή. Τους δόθηκαν οι οδηγίες να καταναλώνουν μέχρι 455 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα την ημέρα. Μετά από μια εβδομάδα οι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στους συμμετέχοντες να μην τρώνε καθόλου σοκολάτα για μια εβδομάδα. Αφού τελείωσε η έρευνα και συνέλεξαν όλα τα στοιχεία, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η σοκολάτα επιδεινώνει τα συμπτώματα της ακμής.

Παρόλα αυτά πρέπει να τονίσουμε ότι η έρευνα δεν απέδειξε σχέση αιτία και αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και την αύξησης της ακμής. Το μόνο που κατάφερε να δείξει είναι ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ των δυο. Στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί και άλλες μελέτες, όμως όλες είχαν αρκετά κενά, με αποτέλεσμα να απαιτείται παραπάνω έρευνα για την επικύρωση των ευρημάτων.

Συμπέρασμα: Αν παρατηρήσετε ότι η σοκολάτα αυξάνει τα συμπτώματα της ακμής και αποφασίσετε να τη σταματήσετε, πρέπει να περιμένετε έως και έξι μήνες, πριν βγάλετε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν και πολλές άλλες τροφές που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα σπυράκια. Έτσι εξαλείφοντας τη σοκολάτα από τη διατροφή  ενδεχομένως να μην έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων ώστε να σημειώνετε τι καταναλώνετε κάθε μέρα και αν επιδεινώνονται ή όχι τα συμπτώματα της ακμής. Και φυσικά να έρθετε σε επαφή με το δερματολόγο σας για να σας συστήσει, εφόσον είναι απαραίτητο, την κατάλληλη θεραπεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Tags: ΥΓΕΙΑ| ΔΙΑΤΡΟΦΗ| ΕΦΗΒΕΙΑ| ΑΚΜΗ| ΣΠΥΡΑΚΙΑ| ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΚΜΗ




MORE FOR YOU