Αυτές οι τροφές έχουν περισσότερη βιταμίνη D από ό,τι νομίζετε

Μια βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας.

Τζουλιάννα Καρνέζη
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017

Η βιταμίνη D ή η «βιταμίνη του ήλιου» είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας και για τη διατήρηση των ενεργειακών μας επιπέδων υψηλά. Επίσης είναι πολύτιμη αφού ο ρόλος της είναι καταλυτικός στην αποθήκευση του ασβεστίου από τον οργανισμό, στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, της πίεσης του αίματος, της απώλειας βάρους και της κατάθλιψης. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι καρδιακές παθήσεις.

Βασικός υπεύθυνος για τη σύνθεση της βιταμίνης D είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Παρ’ όλα αυτά, σε μια ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, αντί για πλεόνασμα, έχουμε μάλλον έλλειμμα της βιταμίνης αυτής. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αφορά όλες τις ηλικίες στην Ελλάδα, αλλά τα ποσοστά ανεβαίνουν πολύ στους μεγαλύτερους. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, περίπου το 60% των Ελλήνων άνω των 65 ετών έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τι πρέπει να κάνετε; Μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D τρόφιμα. Επειδή όμως δεν είναι πολλά και ίσως δεν τα γνωρίζετε, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τη λίστα με τις τροφές που είναι καλές πηγές βιταμίνης D.

Λάδι από συκώτι γάδου

Το λάδι από το συκώτι του γάδου είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και περιέχει 10.000 IU βιταμίνης D σε 100 γραμμάρια ή 1.400 IU σε μία κουταλιά της σούπας (14 γραμμάρια) και 500 IU ανά κουταλάκι του γλυκού (5 γραμμάρια). Εκτός από τη βιταμίνη D, αυτό το λάδι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Α και λιπαρά Ω-3.

Μανιτάρια Portobello

Όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου, τα μανιτάρια Portobello αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης D. Σε 100 γραμμάρια περιέχουν 1.136 IU βιταμίνης D, 977 IU ανά φλιτζάνι (86 γραμμάρια) και 954 IU σε ένα μανιτάρι.

Αυτά τα μανιτάρια περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, κάλιο και φώσφορο. Μπορείτε να προετοιμάσετε αυτά τα μανιτάρια στη σχάρα που είναι τόσο νόστιμα και γεμάτα υγιή θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε εδώ: Με αυτή τη διατροφή θα χάσετε όλα τα περιττά κιλά

Πέστροφα

Ανάμεσα στα ψάρια η πέστροφα έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D. Από 100 γραμμάρια, μπορείτε να πάρετε 760 IU βιταμίνης D, ή από ένα φιλέτο (71 γραμμάρια), μπορείτε να πάρετε 540 IU. Επίσης η πέστροφα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6 και Β12, καθώς και φωσφόρο, κάλιο και σελήνιο.

Εμπλουτισμένα δημητριακά

Αυτά τα δημητριακά μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, καθώς περιέχουν 332 IU βιταμίνης D σε 100 γραμμάρια. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Τόφου

Το τόφου περιέχει 154 IU βιταμίνης D σε 100 γραμμάρια ή 123 IU σε 79 γραμμάρια. Εκτός από τη βιταμίνη D, το τόφου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και περιέχει 8 απαραίτητα αμινοξέα.

Σκληρά βραστά αυγά

Τα σκληρά βρασμένα αυγά μπορούν να σας δώσουν ενέργεια και μπορούν επίσης να αποτελέσουν μια καλή πηγή βιταμίνης D, καθώς περιέχουν 88 IU σε 100 γραμμάρια, 120 IU ανά φλιτζάνι ή 44 IU ανά αυγό (50 γραμμάρια). 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Tags: ΥΓΕΙΑ| ΔΙΑΤΡΟΦΗ| ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ| ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ| ΑΣΒΕΣΤΙΟ| ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ| ΜΥΪΚΗ ΜΑΖΑ| ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ| ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ| ΒΙΤΑΜΙΝΗ D| ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ| ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ| ΟΣΤΙΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ| ΟΣΤΙΚΗ ΜΑΖΑ




MORE FOR YOU